“Anzak günü 100’üncü yılda doruğa ulaşacak”

Turizmci Hanifi Araz, 24-25 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek Çanakkale Kara Savaşları’nın ve Anzak çıkarmasının 98’inci yılı etkinliklerine yabancı katılımının geçen yıllara oranla daha az olmasının beklendiğini dile getirdi. “100’üncü yılda heyecan doruğa ulaşacak” diyen Araz, 2015’in ardından katılımda düşüş yaşanmaması noktasında ilgilileri uyardı.

855
Turizmci Hanifi Araz, dün yaptığı açıklamasında Çanakkale Kara Savaşları 98’inci anma törenleri ile Avustralyalı ve Yeni Zelandalı Anzak torunlarının katılacağı Şafak ayini programı nedeni ile açıklama yaparak, yabancı konukların katılımlarını değerlendirdi. “Çanakkale Kara Savaşları’nın 98’inci yılı anma günlerinde, bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi rutin bir katılım var” diyen Araz, “Geçen yıllara göre belki biraz daha az bir katılım olacak. Fakat bu 2015 yılına gösterilen ilgiden kaynaklı bir düşüş. Avustralya’dan ve Yeni Zelanda’dan gelen konuklarımız, ağırlıklı olarak 100’üncü yılda burada olmak istediklerinden sebeple, katılımda, geçen seneden, daha önceki seneden başlayan bir aşağıya düşüş grafiği seyrediyor. Bu sene de yaklaşık olarak 3 bin 500-4 bin kişi, yabancı katılımcıdan bahsediyorum. Gelibolu Yarımadası’nda yapılacak törenlerde yerlerini alacaklardır. 10 bin kişi söylentisi 100’üncü yıl törenlerine ait bir söylenti” dedi.
“100’üncü yılda heyecan doruğa çıkacak”
Turizmci Hanifi Araz, 2015 yılında gerçekleştirilecek 100’üncü yıl etkinliklerinde heyecanın doruğa çıkacağını dile getirerek, “Avustralya, yeni Zelanda ve ayrıca Türkiye Cumhuriyeti hükümeti 2015 yılı 20-25 Nisan tarihlerine denk gelen 100’üncü yılda gelecek ziyaretçi sayısını 10 bin kişiyle sınırladılar. Bunun akışıyla, planlamasıyla ilgili henüz net bir program ortada yok. 500 kişi de protokole ayırdılar. 10 bin 500 kişi 2015’te ülkemizi ziyaret edecek. Öyle bir planlama var, yetkilerin açıklamaları var. Bu tabi, sayıları 100 binleri bulan talepler arasında birden herkesi sıkıntıya sokan bir durum. Bu işin ticaretini yapan tur operatörlerini, bizleri, konaklama tesislerini, yiyecek içecek tesislerini ve hatta Türkiye giriş yaptıkları İstanbul, İzmir ve Kuşadası gibi yol güzergahındaki tüm tesisleri etkileyen bir durum. Bizler de sadece Anzak törenleri döneminde yaklaşık 50 bin kişilik ziyaretçi grubunu Gelibolu Yarımadası’na gelebileceğini tahmin ediyorduk. Fakat böyle bir sınırlama gelince, hepimiz biraz karamsar düşünmek durumunda kaldık. Ancak yapacak bir şey yok. Biz planlarımızı yıl içerisinde 100’üncü yılda gelebilecek daha fazla konuğumuzu ağırlayarak açığımızı gidermeye çalışacağız. Bir de artacağı yönünde beklentilerimiz de var. Bu 10 bin kişi neden 20 bin kişi olmasın, neden 25 bin kişi olmasın? Hem kentimiz ekonomisi hem de ülkemiz ekonomisi açısından bunlar olumlu şeyler. 10 bin kişi sayısını biz çok az bulduk açıkçası. Evet Gelibolu Yarımadası’ndaki yolların durumu, gerek tören alanındaki kapasitenin durumu, böyle bir sayının imkansız olduğunu gösteriyor. Yani Lone Pine anıtında yapılan Avustralya törenlerine 10 bin kişiden fazla insanı toplamak pek mümkün görülmüyor. Doğrudur. Ama asıl olan Avustralyalı ve Yeni Zelandalı konuklar, Şafak Ayini’nde Arıburnu’nda olmak istiyorlar. Orada bu kapasiteyi büyük ekranlarla çoğalta bilmek mümkündür. Belki, düşüncelerini değiştirir yetkililer, Gelibolu Yarımadası’na gelecek olan insan sayısının çok olması, buradaki kent ekonomisine dinamizm katacaktır, katma değer yaratacaktır. Ama tabi ki güvenlik de çok önemli. Ayrıca Gelibolu Yarımadası ne kadar çok ziyarete açılırsa, programlanmamış bir sayı o kadar da çevresel handikapları var. Orada doğaya da zarar vermemek durumundayız. Bu anlamda mantıklı açıklamaların da yanındayız. Yıl içerisinde 2015’te, Türkiye’ye gelecek olan Avustralyalı ve Yeni Zelandalı sayısı normal yıllara oranla 3-4 kat artış gösterebilir. Örnek olarak söylüyorum, yılda 100 bin kişinin geldiğini ön görürsek, bu sayı 2015’te 300 bin kişiyi bulabilir. Bu bütün bir yıl boyunca önemli bir sayıdır. Ona odaklanacağız, planlamalarımızı ona göre yapacağız ve Çanakkale’nin de bu işten daha fazla katma değer kazanmasının mücadelesini vereceğiz” dedi.
“2015’ten sonra katılım düşebilir”
Araz, konuşmasını şu şekilde tamamladı; “Gelecek yıl da 2015 yılının bir provası niteliğinde olacaktır. Gelecek yıl 99’uncu yıl etkinlikleri yapılacak ancak yine bu sene ki gibi rutin geçeceğini tahmin ediyoruz. Ancak 2015’ten sonra ve yine aşağıya düşüş söz konusu olabilir. Bunun iyi planlanması lazım. Her zaman konuşuyoruz, söylüyoruz; bunun bir takım tanıtım etkinlikleri ile kültürel etkinlikler ile 2015’ten sonraki yıllarda da konuk trafiğinin artması yönünde çalışmalar yapılması lazım. Neticede 2015’te heyecan doruğa ulaşacaktır, talep doruğa ulaşacaktır. Ondan sonraki yıllarda da bu talebin yıllarca devam edebilmesi noktasında bir takım faaliyetlerde bulunulması lazım.”
Paylaş