14 Kasım Dünya diyabet ve Koah günü

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü 14 Kasım Dünya Diyabet ve Koah Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi.

387
Yapılan açıklamada Diyabetin, Türkiye’de ulusal düzeyde ölüme neden olan ilk 10 hastalık arasında % 2,2 oranı ile 8. sırada yer almadığı belirtilerek; “Türkiye Diyabet Epidemiyoloji Araştırma Projesi (TURDEP I) verilerine göre ülkemizin erişkin toplumunda diyabet % 7,2 (kadınlarda % 8, erkeklerde % 6,2); bozulmuş glukoz toleransı ise % 6,7 sıklıkta görülmektedir. Aynı araştırma ülkemiz için hipertansiyon sıklığını % 30, obezite sıklığını ise % 22 olarak saptamıştır. TURDEP-II çalışmasının ön raporuna göre Türk erişkin toplumunda diyabet görülme sıklığının %13`e ulaştığı görülmüştür. Ülkemizde önemli boyutta hastalık yükü oluşturan, bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında diyabet önemli bir yer tutmakta olup, bu yükün yakın gelecekte daha da artması beklenmektedir “ifadelerine yer verildi.
 
Koah Günü nedeniyle de kamuoyunun bilgilendirilmesi için şu uyarılar yapıldı: “Nefes darlığınız varsa, öksürük ve balgam yakınmalarınız sık sık tekrarlıyorsa, sigara içtiyseniz veya halen içiyorsanız, Koah olabilirsiniz! KOAH, başta sigara olmak üzere pasif olarak sigara dumanı, zararlı gaz, duman ve tozlara maruz kalmaya bağlı olarak gelişir. Hastalığın en önemli belirtileri sinsi başlayan ve giderek şiddetini arttıran nefes darlığı ve/veya kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. Bu yakınmalar, hastalık şiddetinin arttığı ve “alevlenme ya da atak” olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir ve hastaneye yatış gerektirebilir. Eğer nefes darlığı, öksürük, balgam şikâyetleriniz varsa göğüs hastalıkları uzmanına başvurunuz.
 
KOAH hava yollarında tıkanmaya neden olan ve nefes darlığına yol açan kronik bir hastalıktır. En başta sigara olmak üzere, zararlı, gaz, duman ve tozlara maruz kalmaya bağlı olarak gelişir. KOAH tanısı basit bir soluk testi ile konulur. Oysa bugün KOAH olan hastaların %25-50’sinin hastalıklarını bilmedikleri çalışmalarda gösterilmiştir. KOAH tedavi edilebilen bir hastalıktır. Gerekli bilgiyi hekiminizden alabilirsiniz. Sigarayı bırakmak atılması gereken ilk adımdır” denildi.
Paylaş