Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

YİNE Mİ ZAM

4108
Resmi Gazete de yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) yüzde 54, yüzde 78 ve yüzde 189 oranında artırıldı. Yani düzenleme sonrası EPGİS`in açıklamasına göre benzinde 55, motorinde 67 LPG de 35 kuruş/litre pompa fiyatlarında yansıyacak şekilde zam yapıldı. Yani zamdan sonra araba dolduğu zaman 30 tl gibi bir fark çıkmakta.
 
Akaryakıttan sonra yine zam.
Pandemi ile birlikte artan gıda fiyatları dur durak bilmiyor. Koronavirüsten dolayı bazı gıda ürünlerinin tedarikinde ve üretiminde sıkıntı yaşanmamasına rağmen fiyatların artması enflasyonu da yukarı çekiyor. Üretici ve tüketici mağdur durumda. Tüketici pahalı yiyorum, üretici de zarar ediyorum diye bağırıyor. Alım gücü zor daha da zorlaşıyor kırmızı et fiyatları cep yakıyor. Pandemi döneminde satışlar oldukça düştü zam bekleniyordu fakat yüzde 30 gibi bir artış herkese şaşkınlık yarattı. Bu durum ise fırsata çevirmek olarak aklımızda düşünce oluşturuyor. Kapanma esnafa kötü yansıdı devlet ete zam getirdi esnaf şimdi dertte. 
 
Ramazan öncesi 43-44 bandında olan bir dananın şu anki geliş fiyatı 46 lira oldu.
Genel olarak kıyma 60-65 / 70-72 lira, Kuşbaşı 70/78 lira, Biftek 90 / 120 lira, Bonfile 140-145 / 150 liradan değişkenlik gösteriyor. Ramazan başında kilosu 18-19 lira olan tavuk fiyatları da şu an 22 lira.
 
Türk-İş`in araştırmasına göre mart ayında dört kişilik açlık sınırı 2 bin 736 yoksulluk sınırı 8 bin 912, Nisan ayında ise 2 bin 767,15 yoksulluk sınırı ise 9 bin liraya yükseldi. Bu ay ki açlık sınırı ise asgari ücreti geçmiş durumda. Türk-İş`in araştırmasına göre açlık sınırı mayıs ayında yüzde 2,28 artışla 2 bin 830 lira 17 kuruşa, yoksulluk sınırı ise 9 bin 218 lira 79 kuruşa yükseldi. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 2 bin 830 TL 17 kuruş, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 9 bin 218 TL 79 kuruş olurken, bekar bir çalışanın `yaşama maliyeti` ise aylık 3 bin 435 TL 22 kuruş oldu. Ülkemiz bu zamlarla karşılaşırken bundan sonraki aylarda ise açlık sınırının ne kadar olacağını hepimiz tahmin ediyoruz.
 
Akaryakıtta ve etteki zam oranı yüksek olduğu için farkı çok net görebilmekteyiz. Fiyatları artmıyor gibi görünse de meyve-sebze fiyatları da az çok değişkenlik gösteriyor. Çalışana kaşıkla verilen zamlar, kepçelerle geri alınıyor. Dünyada en pahalı benzin, doğalgaz, et, ekmek bizde. En yüksek vergiler bizde. Esnafta müşteride şuan mağdur. Verilen hibelerin acısı gelen zamlardan çıkıyor. Biz artık kime ne yakınsak bilemiyoruz. En kısa zamanda virüsten kurtulmak ve bu zamların artık son bulması ümidiyle...