cuneyt66@gmail.com
…
Gör, nasıl yeniden yaratılırım,
Namuslu, genç ellerinle.
Kızlarım,
Oğullarım var gelecekte,
Her biri vazgeçilmez cihan parçası.
Kaç bin yıllık hasretimin koncası,
Gözlerinden,
Gözlerinden öperim,
Bir umudum sende,
Anlıyor musun?
Ahmed Arif (“Anadolu” şiirinden)
Gençler yaklaşın! Anne-babalar siz de. Fakat kripto para, döviz, borsa tüyosu değil bu. Yaşamlarının seyrini belirleyecek bir karar arifesinde olan gençlerimiz için, uzmanından geleceklerine yönelik doğru bir yatırım, doğru bir adım tavsiyesi. Uzman derken kendimden söz etmiyorum. Evet, eğitimciyim, ama böyle hassas bir konuda ahkâm kesecek kadar yetkin değilim. Bugünlerde çocuklarının heyecanını paylaşan, sonuç açıklanana kadar göbeği çatlayacak anne-babalardan biriyim sadece. Üniversite seçme sınav sonuçları, belirtilenden bir hafta önce açıklandı. Yeterli puan alan gençlerimiz, 5 Ağustos itibariyle tercihlerde bulunabilecek. Gönül, hepsinin arzu ettiği alanda üniversite eğitimi almasından yana, ama heyhat. Eğitim ve sınav sistemindeki çarpıklıklar malum kanayan yaramız. Bakan Selçuk’un istifa ettiği söylentileri dolaşmakta; eğer doğruysa, bakalım yeni bakanın çantasında bu yarayı iyileştirecek mucize ilaç olacak mı? Sanmıyorum, çünkü cumhuriyetin ilk yıllarından sonra gelenlerin hiçbiri deva olmadı; ucuz politikalar uğruna eğitimin canına okudu her hükümet. Köy Enstitüleri, bütün dünyada eğitimde devrim olarak nitelendirilirken, aydınlanma düşmanı sığ politikacıların oy hesabına kurban edildi. Bunları uzunca yazmak gerekir, belki ilerde. Asıl konumuz, tercihler ile ilgili göz önünde bulundurulması gereken ayrıntılar. Gerekli bilgileri, konunun uzmanı, Psikolojik Danışman Sedat Demircan paylaştı. Yetkinliğine güvendiğim sayılı insanlardan olan dostumun yorum ve önerileri şöyle:
“Üniversite sınav sonuçları belirlenen tarihten önce açıklandı. Böylece, adaylar tercih için daha fazla zamana sahip oldu. Sorular oldukça zor olduğu için, sıralamalar tahminlerin çok altında kaldı. ÖSYM 2021 yılının sayısal verilerini açıkladı. Geçtiğimiz yıla oranla puan ve başarı sıralaması değişimi % 30’un üzerinde. Genelde bu değişim % 10 civarı olurken, bu yıl % 30’u geçti. Örnekle açıklamak gerekirse;
2020’de sayısal puanı 470 olan bir öğrenci başarı sıralamasında 37.772 olarak yer alırken, aynı puanın 2021’deki sıralaması 5506 oldu. Aynı durum, eşit ağırlık öğrencileri için de geçerli.
Bu yıl YKS için 2.592.390 kişi başvurdu. 175 bin kişi TYT oturumuna girmedi. AYT oturumuna başvuran 1.781.678 kişiden de yaklaşık 154 bin aday sınava girmedi. Bu rakamlar oldukça düşündürücü. Geçen yıllara göre, sınava başvurduğu halde, çeşitli sebeplerle girmeyen aday sayısı çok fazla. En vahim tablo, sayısal adayların % 58’i, eşit ağırlık adaylarının % 52’sinin 180 puan barajını geçemeyip, 4 yıllık fakülte tercih hakkını elde edememesi oldu. Açık öğretim bölümleri için 492 bin, lisans bölümleri için yaklaşık 494 bin kontenjan belirlenmiş durumda. Haliyle, yukarıdaki sayısal veriler ışığında, öğrencilerin tercih yaparken çok dikkatli olmaları gerekiyor.
Okumayacakları, pişman olacakları bir bölümü kesinlikle tercih etmesinler. Yaklaşık 40 yıl icra edilecek bir meslek için, 1-2 yıl yeniden hazırlık amacıyla feda edilebilir. Üniversiteden daha fazla, seçeceğiniz bölüm çok önemli. Bir mesleği ortalama 40 yıl yapacaksınız, üniversiteyi 4-5 yıl okuyacaksınız. Yetenek, ilgi, değerleriniz ve kişilik özelliklerinize göre meslek seçimi yapmanız, sizi hayatta daha mutlu, daha başarılı kılar.
Bu yıl puan ve başarı sıralamaları ile ilgili, geçen yıla göre ortaya çıkan farklı durumu önceki satırlarda örneklendirdik; bu yıl daha düşük puana daha yüksek başarı sırası karşılık geldi. Bu sizin için avantaj. Geçtiğimiz yıl, bu yılki başarı sıranızın oldukça üzerinde öğrenci almış bölümlere ilk 5 tercihinizde yer verebilirsiniz. Örneğin, alanında sıralaması 50 binlerde olan bir öğrencinin, tercihlerine 2020’de 30 binlerdeki sıralama ile öğrenci alan okullar ile başlaması mantıklı değerlendirilebilir.
Yine de tercihlerinizi yaparken alanında uzman, psikolojik danışmanlardan destek almanız en doğrusu olacaktır.”
Kendimizi güven içinde hissedeceğimiz, mutlu yarınlar umuduyla…