Yaşamın Kuralları
DEĞERLİ okurlarım, okuduğum kitaplardan edindiklerimi; zaman zaman sizlerle paylaşmayı önemsiyor ve bunu bir görev sayıyorum. İşte bunlardan biri olan “Hayat Bir Oyunsa İşte Kuralları” adlı yapıttan söz etmek istiyorum. Yazarı, Cherie Carter Scott, Eğitmenlik ve Danışmanlık yapıyor. Yapıtı evrensel bir bilgelik taşıyor.
“Yaşam oyununda, oynamayı bilmeyen tek kişi neden benim?” duygusunu hepimiz biliriz. İşte bu kitap, yaşamın sunduğu zorlukların ve beklenmedik iniş çıkışların üstesinden gelmemizi sağlayacak kuralları öğretiyor. Cherie Carter Scott, “İnsan Olmanın Kuralları” diye adlandırdığı bir liste oluşturmuş. Yazar, hayatta hatalar değil, ders alınacak deneyimler olduğunu vurguluyor. Kendimizle ve başkalarıyla anlamlı ilişkiler kurmamıza katkıda bulunuyor.
Kuşkusuz ki, doğarken Dünyaya bir kullanım kılavuzu ile gelmedik. Aşağıdaki kurallar yaşamımızı daha iyi kılmak için kaleme alınmış.
***
1 – Size bir vücut verilecektir, bir bedende yaşayacaksınız, onu sevebilir-beğenebilir ya da ondan nefret edebilirsiniz; ama emin olun, bedeniniz yaşamınızın sonuna kadar sahip olacağınız “tek” şeydir.
2 – Dersler alacaksınız, öğreneceksiniz; “Dünya Gezegeninde Yaşam” adı altında tam zamanlı, gayri resmi bir okula kaydoluyorsunuz. Buradaki “her kişi” veya “olay” birer evrensel öğretmendir.
3 – Hatalar yoktur, salt dersler vardır. Büyümek, deneysel bir süreçtir. “Başarısızlıklar” da, “Başarılar” kadar bu sürecin bir parçasıdır.
4 – Her ders, öğrenilinceye dek yinelenir. Onu öğreninceye dek karşımıza değişik biçimlerde çıkar, sonra başka bir derse geçersiniz.
5 – Eğer kolay dersleri öğrenmezseniz, zorlaşırlar. Dışarıdaki sorunlar, içsel durumunuzun eksiksiz yansımasıdır. İçinizdeki engelleri ortadan kaldırdığınız zaman, dış dünyanız değişir. Acı, evrenin sizin dikkatinizi çekme yöntemidir.
6 – Bir dersi öğrendiğinizi, davranışlarınız değiştiği zaman anlarsınız. Bilgelik uygulamadadır. Bir şeyin “birazı”, çok sayıda “şey”den iyidir.
7 – “Orası”, “burası”ndan daha iyi değildir. “Orası” “burası” olduğunda, “burası”ndan daha iyi görünen bir “orası” hep olacaktır.
8 – Diğerleri sizin yansımanızdır. İçinizde bulunan; sevdiğiniz ya da nefret ettiğiniz bir şeyi yansıtmadığı sürece, herhangi bir şeyi sevemez ya da ondan nefret edemezsiniz.
9 – Yaşamınız sizin elinizdedir. Yaşam size tuali sağlar, resmi siz yaparsınız. Yaşamın kontrolünü elinize alın, yoksa bunu başkası yapar.
10 – Daima istediklerinize sahip olursunuz. Bilinçaltınız hangi enerjileri, hangi deneyimleri ve hangi insanları yaşamınıza çekeceğinizi en uygun biçimde belirler; bu nedenle ne istediğinizi bilmenin en iyi yolu, sahip olduklarınıza bakmaktır. “Yaşamda kurbanlar yoktur, salt öğrenciler vardır.”
11 – Doğru ya da yanlış yoktur, sonuçlar vardır. Ahkam kesmek bir işe yaramaz. Yargılamak kalıpları yerinde tutar. Sadece yapabileceğinizin en iyisini yapın.
12 – Yanıtlarınız kendi içinizde yatar. Çocukların, başkalarının rehberliğine gereksinimi vardır; olgunlaştıkça, “Ruhun Yasaları”nın yazılı olduğu yüreğinize güvenirsiniz. Duyduklarınızdan, okuduklarınızdan ve anlatılanlardan daha fazlasını bilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey bakmak, dinlemek ve güvenmektir.
13 – Tüm bunları unutacaksınız.
14 – Dilediğiniz zaman anımsayacaksınız.
***
* Sevgili Çanakkale OLAY okurları, “İnsan Olmanın Kuralları”nı yazar güzel yazmış, iyi güzel de; ancak, yaşam mızıkçılık yapıyor “oynamıyorum ben!” de diyebilirsiniz.
Not: Sn. Kadir Kenar ve Sn. Telat Koç’a Köşe Yazıları komşum oldukları için hoş geldiniz der; başarı dileklerimle, kocaman dostça bir MERHABA!...