YAŞAMIN BELİRSİZLİĞİ - Hüseyin Çay

"Günübirlik Yaşayan Vatandaşların Korona Virüsü Tehditi Karşısındaki Çaresizliği"

4729

 

 

 

Günlük geçimini sağlayan vatandaşların günlük yaşamını en iyi anlatan kavram belki de “yaşamlarının belirsizliği”dir. Hayatlarını bir parça ekmek kazanabilmek, faturalarını ödeyebilmek, çocuklarına harçlık verebilmek, defter alabilmek, sobanın içine ne bulursa değilde bir parça kömür atabilmek, tencerenin içinde protein değilde açlığı giderici bişeyler koyabilmek, sık hastalandıkları için ilaç alabilmek vs. için sabahtan akşama sokaklarda geçirmek zorunda kalan ve belirsiz kazançla hayat mücadelesi veren, hayal bile kuramayıp “Yarının Allahı Var” diyerek çocuklarını dimdik ayakta tutmaya çalışan bizim vatandaşlarımızdan bahsediyorum.

            Bu günlerde Küresel bir virüs kapıdayken artık bizim aramızda... “Evde Kalın” uyarısıyla market raflarının boşaltılması ile başlayan korku dolu günler...

            Kamu da çalışanlara verilen izinler... Belki yarın sigortalı çalışan işçiler için inisiyatifler... Mekanları kapatılan işverenlere tanınmasını beklediğim kolaylıklar... Peki kapatılan mekanlarda çalışan kayıtdışı yevmiyeli işçiler?!!

            Bir gün çalışmazsan aç kalma ihtimali ile hiç karşı karşıya geleniniz var mı? Elektrik, su borcundan dolayı temel ihtiyaçlarından yoksun kalan? Siz hiç komşularınızdan bir çay bardağı bulaşık deterjanı istediniz mi parasızlıktan “Oğlumu bakkala gönderemiyorum” diye yalan söyleyerek? Yada ekmek alamamışsındır ama köfte yapıcam diyerek bayat ekmek isteyen var mı aranızda çorbanın yanında yiyebilmek için?

            İzninizle bir soru sormak ve herkesin içinden cevaplamasını rica ediyorum.

            Eve giren gelirin her daim belirsiz olması karşısında ekmek mücadelesi veren, maaş almanın nasıl bir his olduğunu bilmeyen, emek piyasası ile ilişkileri kopuk olan, sosyal güvencesiz, geçici işlerde çalışan, yaşamlarını günü kurtarmak adına yaşamak zorunda kalan, evde sofralarının kurulabilmesi için dışarıda ekmek mücadelesi veren kağıt toplayıcısı, hurdacısı, çiçekçisi, müzisyeni, ev ve merdiven temizlikçisi, hamalı, ayakkabı boyacısı, badanacısı, seyyar satıcısı, teneke toplayıcısı ve bu işler ile uğraşların aileleri nasıl korunacak?!!

Böyle bir yaşamın içerisinde virüse maruz kalınmaması mantıklı mı? Yoksa bırakalım ölsünler mi? Onları korumazsak kendimizide korumamış olmaz mıyız?

           

ACİL EYLEM PLANI!!!

 

1.      Günlük geçinen, sigortasız çalışan, çöpten ve hurdacılıktan geçinen vb. Meslekleri yapan yoksul insanlara hanebaşı günlük sıcak yemek verilmeli (Dengeli ve proteinli beslenerek bağışlıklıkları güçlendirilmeli)

2.      Acil olarak hijyen yardım paketleri dağıtılmalı (Sabun, şampuan, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu vb.)

3.      Gettolaşmış mahalleler acil olarak dezenfektan edilmeli ve ilaçlanmalı

4.      Elektrik ve suyu kesik olanların abonelikleri tekrar aktif hale getirilmeli

5.      Kuru Gıda Paket Yardımı Yapılmalı

 

Aksi taktirde Ölüm ve enfekte oranlarının bu kesimde yoğun olması herkesin suçudur.