Damla Yeltekin

damlayeltekin@gmail.com

Yanlışlar dolu bir bilgi hazinesi

1637
Bilgi çağında yaşıyoruz. Bilginin erişimi hiç bu kadar kolay olmamıştı değil mi? Telgraf başında beklemek, mektup yolu gözlemek, radyoların en çeken yerini bulmak...
 
Saydıklarımın tamamı nostalji gibi geliyor. Türkülerde, filmlerde geçen bir iki güzel enstantane... Kitap okuyorsak şayet, kitaplardaki birkaç güzel sayfada geçiyor... Hikayenin belirleyiciliğini de o güzel enstantaneler belirliyor kimi zaman. Kimi zaman hikayenin en can alıcı yerinde bir iletişim aracı beliriveriyor. Uzak diyarlardan gelen bir bilgi...
 
Bazen bir aşk mektubu bazen ise komutanlardan birkaç satır...
 
Bir bilgi, duygu, düşünce geliyor... Bilgiye erişim ne kadar da zormuş geçmiş dönemlerde...
 
Biz ise bilgiye erişimin en kolay olduğu dönemde yaşıyoruz. Bilgiyi elde edebilmek için ellerimizde bilgisayar var, telefon var. Saniyeler içinde bilgi alabiliyoruz.
 
Muazzam... 
 
Haber, şiir, edebiyat, e-kitap...
 
Her şeye bir kaç saniye de erişebiliyoruz. Hayat ne kadar kolaylaştı değil mi? Her şey çok kolay. Bilgiye, habere ulaşmak ne kadar kolay. 
`Modern Çağda` işte bilgiye ek olarak en çok akıllarda, `Gerçek Bilgi` mi sorusu akıllara geliyor. Sahi her şey kolay, hızlıca erişebiliyoruz ama? Doğru ve gerçek bilgiye mi?
 
Mesela, yanlış bilgi yok mu internette? Yalan haber yok mu?
 
İşte tam da burada devreye teknolojinin imkanlarını biraz sorgulayarak kullanmak gerekiyor. Bilginin varlığını, gerçekliğini ve bilgiye dair soruları, yorumları bu şekilde ediniyoruz. 
 
Yanlış bilgilerle doğru bir iş yapabilir miyiz? Doğruları yayabilir miyiz?
 
Kesin be kes kendi dediğimizi okuyorsak hele... işte o zaman çok daha zor. O anda, yanlış bilgiyi dağıtmak, yaymak başlıyor. Teyit bir kenara dursun, o söze veya bilgiye dair cümlelerin eş değerde kelimelerle bile anlatılmasına; tahammül dahi edilemiyor. 
 
Kimseye inanmayın demiyoruz. Ama internet herkesin hayatını kolaylaştırsın. Trafik kurallarından şiirlere, kimya formüllerinden fizik deneylerine, tarihi bilgilerden müzik notalarına kadar her şeye dair bilgi edinebildiğiniz bir iletişim aracını daha iyi kullanmak daha doğru olmaz mı? 
 
Yanlışlar dolu bir bilgi hazinesi. 
 
İnternet fenomenleri de bu yanlışlar dolu bilgi hazinesinde en büyük payı alıyor...