Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

VİTAMİNLER HAYATIMIZI NASIL ETKİLER?

2275
Vitaminler, vücuttaki büyüme, gelişme ve ciltten kemik sağlığına kadar, metabolizmanın işleyişi bağışıklık sistemini düzenleme gibi birçok hayati işlevlere sahiptir. Hücrelerimizin yenilenmesi ve enerji üretimimiz için zorunlu maddelerdir. İnsan vücudu vitaminleri kendiliğinden üretemez. Bu yüzden sağlığımız için gerekli olan vitaminleri ya yediğimiz yiyeceklerden veya çeşitli ilave vitaminlerden sağlamamız gerekir.

A Vitamini
Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttıran ve hücre yenilenmesini sağlar. Yeşil sebzeler, domates, tahıllar, havuç, bal ve kuruyemişlerde bol miktarda bulunmakta. Eksikliğinde ise yüksek tansiyon, saçta ve tırnaklarda kırılma, ciltte kuruma, halsizlik belirtileri görülebilmekte.

B1 Vitamini
Sinir sisteminin sağlığında ve enerji metabolizmasını korumada önemli bir rol oynuyor. Kan dolaşımını düzene sokuyor. Peynir, yumurta, et, balık ve ceviz bol miktarda bulunuyor. B1 vitamini eksikliği sinir ve sindirim sistemi bozuklukları yanı sıra eklemlerde şişlik ağrılara ve yorgunluğa sebep olabiliyor.

B6 Vitamini
Kan hücreleri üretimini sağlıyor. Kalbi güçlendiriyor, böbreklerin düzenli çalışmasına ve kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Balık, patates, kuru baklagiller ve tahıllarda bulunuyor. Eksikliğinde sinir sistemine bağlı olarak bayılma nöbetleri görülür, anemi riski artar ve dudak ve dilde yaralar meydana gelebilir.

B12 Vitamini
Hücrelerin kendini yenilemesini sağlıyor. Sinir sistemini güçlendiriyor. Proteinlerin vücut tarafından kullanılmasını kolaylaştırıyor. Çocukların sağlıklı gelişiminde önemli rol oynuyor. Sakatat ürünleri, peynir ve sütte bol miktarda bulunuyor. B12 vitamininin uzun süreli eksikliği Alzheimer gibi kalıcı sinir sistemi hastalıklarına ortam sağlayabiliyor. Uyuşukluk, kolay hastalanma, çocuklarda iştahsızlık ve gelişimini tamamlayamama gibi durumlara sebep oluyor.

C Vitamini
Düzenlemede görevlidir. Özellikle kolajen proteini üreten kimyasal reaksiyonlarda yer alır. Kolajen; kemik, kas, bağ gibi vücudumuzdaki dokularda yer alır. Demir emilimini destekler ve de vücuda alınan demirin biyoyararlılığını arttırır. Bu bilgiyi hayatımızda rutin olarak kırmızı et ile birlikte, limonlu yeşil bir salata tüketme alışkanlığına çevirebiliriz. Taze meyveler, kivi, turunçgiller, çilek, kavun, yeşil ve kırmızı biber ile brokoli gibi sebze ve meyvelerde bulunur.

D Vitamini
İskelet sisteminin gelişmesinden ve güçlenmesinden sorumlu olan D vitamini en çok yeşil sebzelerde, balıkta ve zeytinyağında bulunuyor. Güneş de en önemli D vitamini kaynaklarından biri. D vitamini eksikliğinde raşitizm hastalığı, çocuklarda büyüme bozuklukları, diş çürümeleri ve diş eti hastalıkları, ilerleyen yaşlarda kemiklerde deformasyon görülebiliyor.

E Vitamini
Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı doğal bir koruyucu görevi görüyor. Hücrelerin kendini yenilemesini sağlayarak yaşlanmayı geciktiriyor. Sağlıklı bir cinsel yaşam için de önemli olan E vitamini bitkisel yağlar, tahıllar, badem, ceviz, ay çekirdeği ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunuyor. Yeterli E vitamini almayanlar daha erken yaşlanabiliyor. Ayrıca kısırlık, iktidarsızlık gibi çeşitli cinsel rahatsızlıklara rastlanma olasılığı da artıyor.

K Vitamini
Yaralanmalarda kanın pıhtılaşmasını sağlayarak, fazla miktarda kan kaybı olmasını engelliyor. İçerdiği antioksidan maddelerle vücudu kansere karşı koruyor. Hücre yenilenmesini sağlıyor. Kemik yapısını da güçlendiren K vitamini karnabahar, lahana, brokoli ve brüksel lahanası gibi sebzelerde bulunuyor. Eksikliğinde vücudun bağışıklık sistemi zayıf düşerek hastalıklara yakalanması kolaylaşıyor. Kesikler ve yaralar daha geç iyileşiyor. Vücudun daha erken yaşlanmasına sebep olabiliyor.