havadurum
Sermet Atadinç

sermet@canakkaleolay.com

Vay yerel demokrasimizin haline…

2067
İl Genel Meclisi toplantı tutanaklarını okuyorum. Okudukça, yerel demokrasimizin gelişimi için daha çok mesafe kat etmemiz gerektiğini daha iyi anlıyorum.
 
Bunun için bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğu gerçeği kendisini çok net olarak gösteriyor.
 
Meclis üyeleri iyi niyet ile hizmet etmek için çabalıyorlar. Onların bu çabasının karşılığı olmadığı gibi, dikkate alınmamış olmalarının getirdiği koşullar gerçekten üzüntü verici.
 
Bir il genel meclisi üyesi kendi bölgesinde yapılan bir binanın akıbetini öğrenmek istiyor.
Sonuç nafile …
 
Adeta isyan ederek şunları söylüyor: ” Kocayayla – Dondurma yolu üzerinde bir bina inşa ediliyor. Ben geçen aydan bu yana bu bina ile ilgili başta İmar Müdürümüz Teoman Bey olmak üzere girişimlerde bulundum. Teoman Bey bana döneceklerdi sağ olsun hala dönecekler.. Teoman Beyi iki defa aradım, Çan Özel İdaresini aradım, bazı arkadaşları aradım bir türlü bu bina ile ilgili bilgi alamadım. Muhtar arkadaşlarla konuştuğumuzda hiçbir şey bilmediklerini sadece duyumlarla hareket ettiklerini bazıları diyorlar ki maden ocağı açılacakmış, bazıları taş kırma ocağı açılacağını, bazıları hazine aranacağına dair bir sürü söylentiler var. Hatta buna yakın bir yerde Ahmetler Köyünün içme suyu çıkıyor. Köyde bir tedirginlik var”
 
Bu nasıl iştir demeyin; ileri demokrasimizin bir örneği.
 
Bir başka tartışma GEŞTAŞ tarafından meclis üyelerine verilip sonradan iptal edilen kartlar ile ilgili yaşanıyor. Meclis üyeleri soruyor; neden verildi neden iptal edildi? Kim, nasıl bu kararları alıyor; şirketin en büyük hissesinin sahibi olan Özel İdarenin bağlı olduğu il genel meclisi üyelerinin gelişmelerden haberi yok.
 
Özet ile yerel demokrasinin işleyişi sorunlar ile dolu.
 
Seçilmişler yerine bürokratların, sistemin işleyişinde belirleyici olduğu bir yapıda demokrasi ne kadar işler , siz düşünün!...
 
Valinin duyarlılığı
Dünkü yazımda Lapseki Hüseyin Akif Terzioğlu Anadolu Lisesindeki iddia edilen olaylar konusunda yetkililerin duyarsız kalabileceği konusundan şikayetçi olup, eleştirmiştim.
 
Fakat yanılmışım. Çanakkale Valiliği bu konuda harekete geçti.
Şimdi hep birlikte bu sürecin nasıl sonuçlanacağını takip edeceğiz.
Daha sonra bu konuyu tekrar değerlendirme gereksinimiz olabilir.
 
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna böylesi iddialar karşısında olayları görmezden gelen yönetici değil.
Gerekenlerin yapılması için harekete geçerek kendisinden beklenen tavrı hayata geçiren bir bürokrat.
Vali Güngör Azim Tuna’nın bu yönü beraberinde kamu yöneticilerinin daha dikkatli ve sorumlu davranmasını da sağlayacak bir gelişmeyi de sağlıyor.
 
Yine Vali Tuna’nın halk günlerinde halk ile buluşup, onların sorunlarını dinleyecek olması kamusal hizmetlere daha da bir disiplin getirecektir.
 
Bu çabalar kamusal hizmetlerin kalitesinin gelişmesine sunulan önemli katkılardır.
Bu performans sorunların çözümünü kolaylaştıracak ve hiçbir şeyin gizli kapaklı kalmamasının önünü açarak şeffaf uygulamalar temelinde takdir toplayacaktır.
 
Kıssadan hisse
Elektrik kesintilerin neden olduğu arıza sonrasında yaz günü susuz kalmanın sıkıntısını yaşayanlara, yer altı sularımızın kaynağı bin pınarlı Kazdağları’mızın önemini bir kez daha hatırlatmak isterim.
Altın madencilerinin yok etmek istediği Kazdağları aynı zamanda su kaynaklarımızdır; yok edilecek sularımızdır.
 
Susuz geçirdiğiniz bir sıcak yaz gününün sıkıntıları sizlere bir nebzede olsa Kazdağları’ın önemi konusunda bir mesaj vermiştir.
 
“Altıncılar şaşırmayın, suyumuzu aşırmayın” sloganı bu vesile ile hepimizin beyinlerinde şimdi daha çok yer bulacaktır.