sermet@canakkaleolay.com
Kentlerin en yüksek mülki amiri olarak Valilerin kent gündemini takip etmeleri, kent yaşamına müdahil olmaları, kurum ve kuruluşların faaliyetlerini izlemeleri ve kamuoyunu bilgilendirip, seferber etmeleri açısından basın ile ilişkileri çok önemlidir.
Çanakkale’de bugüne kadar bu performans genelde olumlu gelişmiş olmakla birlikte değişik zamanlar da görev yapan Valilerimizin de değişik yöntemleri olmuştur.
Sürecin bu olumlu pratiğinin önemli etkenlerinden biride Valilik bünyesindeki Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün bu noktadaki performansıdır.
Değişik yöntemsellikleri izlediğimiz bugüne kadar Valimiz Abdulkadir Atalık ile birlikte şunu gözlemledim.
Abdulkadir Atalık iyi bir takipçi, aynı zamanda iyi bir gözlemci olarak basının performansını yakından takip ediyor.
Vali Abdulkadir Atalık gösterişten uzak, sonuca giden bir yöntemsellik ile basın kuruluşlarının sorumluluklarına saygı ve önem ile yaklaşıp gerekenleri hayata geçiren bir performans sergiledi bu güne kadar.
Sorumlulukları kapsamındaki konular için getirilen bütün eleştirilere kulak tıkamadan üzerlerine giderek gerekenler için seferber oldu, ilgileri harekete geçirdi.
Sorunlara yaklaşımı çözüm performansı ile ele aldı, eleştirileri gündeme taşıyan basın kuruluşları karşısında saygılı oldu.
Duygusal olmadı, telaş yapmadı, ama gerekenleri de ihmal etmedi.
Bu tarz bir kent için basın fonksiyonlarının gelişimi noktasında en yüksek mülki amirlik tarafından yaratılan iyi bir fırsattır.
Vali Abdulkadir Atalık göreve başlamasından sonra ilk defa bir araya geldiği basın mensupları ile yaptığı toplantıda tarzı noktasında bir ipucu vermişti.
Yönetici tipi olarak “teknokrat “bir tarz oluşturacağı vermiş olduğu mesajlar ile açıktı.
Bu tarzın sonuçları şimdi basın ile ilişkilerde çok açık bir şekilde hayat buluyor.
Bu noktada Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün de bu olumlu süreçteki katkılarını göz ardı edersek haksızlık yapmış oluruz.
Bu olumlu mekanizmanın bir dişlisindeki eksiklikte tamamlanırsa bu çark iyi dönecek ve bundan kazançlı çıkan kent halkı olacak.
Bu eksiklik geri bildirim mekanizmasının yeterince çalışmaması.
Geri bildirim mekanizması özelikle konuların direkt sorumluları tarafından çalıştırılacak şekilde bir uygulama geliştirilebilirse faydalı bir ilişki yaratılmış olacak.
Aynı zamanda çeşitli spekülasyonlarında önüne geçilerek, halkın bilgilenmesi noktasındaki fululuk bu şekilde ortadan kalkmış olacak.
Biz basın mensupları gündeme taşıdığımız konularda eksik bilgilenmeler dâhilinde bazen gerçekleri tam yansıtmayan konuları da sayfalarımıza taşımış olabiliriz.
İşte böylesi olumsuzlukların ortadan kaldırılması geri bildirim mekanizmasının çalıştırılmasından geçer.
İlkay Uçar’ı kutlarım.
Tarım İl Müdürü İlkay Uçar bir uygulama sonrasında hakkında çıkan haberler ile ilgili olarak gazetemize bir açıklama yaptı.
Çok net bir şekilde olaya neden olan konuda hatalarının olduğunu belirterek özür diledi.
Bu noktada hiçbir kastın olmadığını bildirdi.
Aynı zamanda kendilerinin halkın haber alma özgürlüğünü, son derece önemsediklerini bildirdi.
Kendilerinin de buna uygun bir şekilde şeffaf bir çalışma içersinde olduğunu belirtti.
Haberin taraflarının yanlış anlaşılmadan kaynaklanan olumsuzluklarının giderilmesi noktasında Uçar’ın tavrı örnek bir tavır oldu.
Özetle biz toplumum sesi olarak yanlışları, haksızlıkları, hukuksuzlukları yazacağız.
Konunun ilgileri olaylara açıklık getirecek.
Toplumun vicdanı da olayları değerlendirecek.
Bu sürecin temel taşları böyle konulmalı.
Saygı temelinde, kişiselleştirmeden, ön yargısız, habercilik meslek ilkelerine bağlı gazetecilik toplumsal hayata katkı sunar.
Bunun için hepimiz emek harcamalıyız.
Sermet ATADİNÇ