Takas şenliği
Hafta sonu Tarla Sokak’ta takas şenliği düzenlendi.
Tarla Sokak düzenlendiği ekinliklerle farklı bir kimlik oluşturma noktasında ileri adımlar atıyor ki, bu girişimlerinin sonuçlarını muhakkak alacaktır.
Belki katılımın az olduğu fakat anlamı itibarıyla oldukça zengin olan böylesi etkinlikler toplumsal yaşamın kalitesine önemli etkiler yapacaktır.
Bir gün bile olsa paranın geçmediği takas ekonomisinin kapitalizmin kar ekonomisinin yaratmış olduğu artı değer /değersizlik ilişkilerine karşı başka bir dünyanın mümkün olduğunun mesajlarının böylesi etkinliklerle hayat bulması geleceğimiz adına son derece değerlidir.
Benim gibi az sayıda orta yaşlı insanın dışında şenlikte gençlik hakimdi.
Çok da yakışıyorlardı, çünkü geleceklerine yön verecek gencecik deneyimleri paylaşıyor olmak; onların dinamizmine çok uygundu.
Biraz orta yaşlı olup, biraz da Tarla Sokak’ta bulunan Kara Üzüm Restaurant olunca her zamanki gibi oturup kalkamamanın getirmiş olduğu nedensellikle takas şenliğindeki ruhu çok iyi yaşamasam da var olan heyecanı algılayabiliyordum.
Gençler, yeni bir yaşam, başka bir dünya konusunda bir umut içersindeydiler.
O gün paylaşım ve dayanışma değerlerini içselleştirmiş insanlar çeşitli ürünleri, kapitalist ekonominin belirleyicisi parasal değer dışında o günü simgeleyen hünnap çekirdeği değeri üzerinden paylaşıyorlardı.
Bu bilincin ‘herkesin yeteneğine göre katkıda bulunup, ihtiyacı kadar tükettiği’ bir model için bir filiz olduğunu unutmadan takas şenliğinin değeri bir kez daha anlam kazanırken, böylesi bir etkinlikte emeği geçen herkesi kutlamak gerekir.
Takas şenliğinde bir başka gerçeklik daha vardı.
Günümüzde gıda güvenilirliği, gıdaya erişim gibi nedenlerle artık kentlerde mikro gıda üretimleri konusunda evlerin balkonlarından, sokaklardaki saksılara, çatılara, imkânı olanların yarattıkları alanlarda gıda üretimine yöneldiklerini izlemekteyiz.
Takas şenliklerinde böylesi bir uygulamanın geliştirilmesi noktasında bazı hazırlıkların yapıldığı görmüş olmak sevindirici bir gelişme oldu..
Tarla Sokak bu işe öncülük ederse bir ilki gerçekleştiren sokak olarak daha da bir değer kazanacaktır.
Yeni bir yaşam için bunca iyi uygulamaların sergilendiği bir şenlikte tabii ki çeşitli üretimlerde olmalıydı.
Çünkü bu bilinç, üretim faaliyetinin gerçek değerleri üzerinde yükselen bir bilinçti.
Müzik gösterileri, seramik çalışması ve diğer bazı küçük atölye çalışmaları ile takas şenliği aynı zamanda üretken bir nitelikteydi.
Metalaşmadan, kar ekonomisinin sanal değerleri ile şişirilmeden, doğrudan direkt etkileşimde bulundukları insanlara dönük bir üretim anlayışıydı verilmek istenen mesaj.
Yeni bir yaşam için umut çalışmaları olarak değerlendirdiğim böylesi etkinliklerin kentlerde daha çok tekrarlanması özelikle dayanışma ve paylaşım bilincine ciddi katlılar sağlayacaktır. Böylesi bir bilincin gelişmesi toplumsal yaşamın kalitesine ciddi katkılar yapacaktır.
Tarla Sokak iyi yolda, bu yönelişini sürdürmeli yeni etkinliklerle Çanakkale halkının cazibe merkezi olma noktasında adımlarını hızlandırmalı ve örnek olmalıdır.