Soydan, “Hançer” demişti
Ulaşım, ulaşılabilirlik, erişilebilir olmak, artık günümüzde gelişin teknoloji, kısalan zaman noktasında son derece öne çıkan kavramlar. Öyle ki bir kentin gelişimi (hangi alanda olursa olsun) ulaşımın gelişimiyle doğru orantılı. Ve yine kabul edilir ki sağlıklı bir ulaşım sağlıklı bir altyapı ile olur!
Son cümle sanki biraz özlü-söz gibi oldu ama değil aslında. Sadece biraz birbirine bağlı kavramlar.
Yani;
Bugüne kadar havaalanı kaç kez değişime uğradı?
Bu değişimler çerçevesinde ne kadar para harcandı?
Havaalanının mevcut yeri nelere engel oldu?
Kaç tane uçak firması, havaalanını bahane ederek gelmedi?
Havayolunu bir çoğumuz belki hiç kullanmadık ya da ayrıntılı bilgi sahibi değiliz. Ama herkes şunu biliyor ki bu havaalanı burada olmaz!
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Kentin gelişimi noktasında ciddi bir engel oluyor” diyerek başka bir yere taşınmasının daha uygun olacağını kaç kez söyledi?
Milletvekili Serdar Soydan, Bakan Binali Yıldırım’a “Havaalanını daha uygun bir yere taşı, oraya senin ismini verelim” diyeli ne kadar oldu?
Örnek olması açısından iki isim saydım. Daha saymadığım ve havaalanının değişmesi gerektiğini söyleyen pek çok siyasi ve işadamı var.
Şimdi de Oda ve Borsalar Müşterek toplantısında gündeme gelmiş ilk olarak. Daha sonra TSO meclisinde de gündeme geldi. Bir kaç kişi dışında meclise katılanların tamamı “Havaalanı daha uygun bir yere taşınsın” diyerek yönetim kuruluna yetki verdi; “Bu konunun takipçisi olun, gerekli girişimleri yapın.”
Bu mesele siyasi bir mesele olarak algılanmamalı. Daha önce siyasi kanattan bu konuda ciddi çağrılar geldi. Ancak bu meselenin gerekli olup olmadığı konusunda da herhangi bir açıklama yapılmadı.
Havaalanın mevcut yerinde kalması ne kaybettirir?
Taşınması ne kazandırır?
İşadamlarının bu konudaki girişimleri önemsenmeli ve hem siyasilerden hem de kent yöneticilerinden destek almalı.
İşadamlarının bu konudaki girişimleri ve hassasiyeti gerçekten önemli.
Eğer gerçekten havaalanının uygun bir yere taşınması gerektiğine inanıyorlarsa, işadamlarının bu noktadaki girişimlerinin daha da artması, siyasiler ve kent yöneticileri üzerinde bir baskı unsuru oluşturmaları da en az havaalanının taşınması kadar önemli.
CHP milletvekili Serdar Soydan, bu konuda hem soru önergeleri hem de basın kuruluşları aracılığı ile AKP kanadına çağrıda bulunmuştu. “Genişletilecek havaalanı Çanakkale’nin kalbine saplanan hançerdir” demişti. Hatta “mevcut havaalanının yeri ile 5 tane havaalanı yaparsınız” diyerek işin ekonomi tarafı konusunda de yer göstermişti.
Siyasiler başlattı havaalanının şehir dışına çıkarılması konusunu, işadamları ilk adımları attı, sıra kent bürokrasisinde!
Önümüzdeki haftanın gündem maddesi belli; Havaalanı.
Bakalım kimler “yerinde kalsın”, kimler “uygun bir yere taşınsın” diyecek! Bekleyip göreceğiz.