Damla Yeltekin

damlayeltekin@gmail.com

Siyasetin turnusolü ve soru sormak

9803
Turnusol kâğıdı aslında ilkokul sıralarında kimyaya dair öğrendiğimiz ilk kelimelerden biridir. Kimyada kullanılan ayıraçlardan sadece bir tanesi olan bu yöntem ile çözeltilerdeki asit ve bazları ayırt edilir. Turnusol kağıdına batırılan çözletiler, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi renk verir. Turnusol, suda çözünen bir boyadır. 
 
Peki 14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerinde, seçmenin turnusol kağıdındaki renkler ne olacak? Turnusol kağıdındaki renkler doğru yorumlanacak mı?
 
İlginç bir dönemde, her şeyin hızla değiştiği bir atmosferde seçime gidiyoruz. Teknolojinin ilerlemesi ve bir bilgi ya da fotoğrafın saniyeler içinde milyonlarca kişi tarafından görülebilmesi de bu konuda etkili. 
Bir konuyu her bir parti, farklı cümlelerle ele alarak, seçmene sunuyor. Seçmenler olarak bizlerde, ön yargılarımız ve toplumsal belleğimizle bu cümleleri ele alarak, kime ve hangi partiye oy vereceğimizi tahlil etmeye çalışıyoruz. 
 
Dünya ve Türkiye ölçeklerinde geçmişte yaptığımız tahliller ışığında, bir ölçeklendirme yaparak, durumu analiz ediyoruz.
 
Ama sanırım ölçüm şekillerinde biraz turnusol kağıdı mantığını farklı bir biçimiyle ele almak ve farklı düşünce tarzlarını anlayarak bazı çıkarımlarda bulunmayı hatırlatmak gerekiyor.
Turnusol kağıdımız; 
asitle temas ettiğinde kırmızı, 
bazla temas ettiğinde mavi renk veriyor.
 
Burada unutulan nötr maddeler.
Turnusol kağıdı, nötr maddelerde renk değişimine gitmeden, olduğu gibi kalıyor.
 
Etnik kimlik, din, dil, ırk, cinsel yönelim ve cinsel tercih, yaş fark etmeksizin (bence!) en uygun yöntemlerden biri olan turnusol yöntemini kullanmalıyız. 
İyi, kötü ve nötrü anlamak adına...
Elde edilen bilgi, yorum ve oluşan düşüncelerin; karşıtlarıyla birlikte biraz da olsa empati ile önyargısız incelenmesi daha doğru sonuçlar verecektir.
 
Bu satırlarda dahil olmak üzere, her yazı ve söz mutlak doğru değildir. Karşıtlarıyla birlikte çatışma halinde; sorgulamaya işaret eder. 
Hangi görüşü savunuyorsak; karşıtlarıyla birlikte anlamak şu sorulara cevap bulmak adına önemlidir; 
Gerçekten görüşlerimiz bizi yansıtıyor mu? 
Yansıtmıyorsa düşüncemizi daha çok yansıtan görüş var mı?
Görüşlerimiz gerçekten bizi yansıtıyorsa, kafamızda soru işareti kaldı mı? 
 
"Bir konuyu her bir parti, farklı cümlelerle ele alarak, seçmene sunuyor." Demiştik ya yani; o konuyu hangi parti gerçekten sizin için inanarak söylüyor?
 
Ya da geçmişte hangi parti Turnusol kağıdınızdan sizin renginizde o cümleleri söylemesine rağmen; sonucu diğer renk oldu?