SINAVLAR BİTTİ SIRA TERCİHLERDE
Yapılan çalışmaların meyvesini yeme zamanı geldi. Her aday ne kadar emek verdiyse gerçekleştirmek istediği amaçlarına bir o kadar yaklaşacak. Bir tarafta hayal kırıklıkları diğer yanda sevinç. Önemli bir karar, akademik eğitim alacağınız yükseköğrenim programına girişte her türlü detayı gözden geçirmek zorundasınız.
Yıllardır hayallerini gerçekleştirmek için nokta atışı yapmak isteyenlere yani “Ben diş hekimi olacağım ya da ben sınıf öğretmeni olacağım” diyenlere sözüm yok. “Puan nereye yeterse ” diyenlerin ise şapkayı önlerine koyup iyi düşünmeleri gerekmekte.
Adayların öncelikle verecekleri kararınömürlerinin ortalama kırk yılını etkileyecek olmasını düşünmeleri gerekiyor. Gitmek istedikleri yükseköğrenim programının mezun popülasyonu ve iş gücü piyasasında talep edilmesi başka önemli detay. Karar verip tercih listesinde yer verilen programın hangi illerde olduğu, o illerdeki barınma koşullarının gözden geçirilmesi, staj olanaklarının araştırılması düşünülmeli. Kulaktan dolma bilgilerle değil ciddi araştırmalar yapılması, seçilecek mesleklerin piyasa koşullarındaki özlük haklarının araştırılması, o mesleği yapanlardan bilgi alınması, en ufak detayın gözden kaçırılmaması gerekmektedir. Kısacası evden uzaklaşmak için alalade bir tercih listesi hazırlayıp mutsuz bir hayat sürmek yerine doğru düşünüp ulaşılabilir bir amaç için bir yıl daha emek harcamak daha mantıklı bir tutum olmaz mı?
Unutmamalıdır ki yapılan sınav bir sıralama sınavıdır. Tercih yaparken yerleştirme puan türündeki Türkiye sıralamanız önemli bir detaydır. Yerleşmek istediğiniz program için ÖSYM tarafından yayınlanan yerleştirme kılavuzu geçen yılın yerleştirme rakamlarına göre hazırlanmasına rağmen tercih için yol göstericidir. Adaylar sayısal verileri değerlendirirken ilgili puan türündeki yığınsal dağılımlara çok dikkat etmelidirler. Çünkü yayınlanan kılavuzdaki rakamlar geçen yılın rakamlarıdır. Örneğin LYS 3 puan türünden 400.00-410.00 arasında kaç kişi var? ÖSYM yerleştirme sonuçlarını açıkladıktan sonra bir basın bülteniyle her sene istatiksel verileri açıklamaktadır. Bu rakamların çok detaylı bir şekilde irdelenmesi gerekmektedir.
Adaylar tercih listelerini hazırlarken mutlaka bir uzmandan yardım almalıdır. Tercih listesindeki programların sıralamasına çok dikkat edilmelidir. Aday ilk beş tercihine yerleşme olasılığı zor olsa da ilgili puan türündeki yüksek puanlı bölümleri yazmasında bir sakınca yoktur. Panik yapmadan alternatifli listeler hazırlamak, uzmanlardan bilgi almak, karar vermek için size zaman kazandırır.
Üniversite öğrenimi görmek önemli ancak kariyer planlaması yapılırken doğru adımlar atmak daha önemli. Ailenin ve çevrenin beklentileri, baskıları karar vermekte zorlasa da hayatın kendi hayatınız olduğunu unutmadan, mutlu olmanın gerçek amaç olduğunu düşünerek değerlendirmeler yapmalı.
Su yolunda akar ama suyun yolunu siz çizebilirsiniz.
Hayatın tüm adaylara iyilikler getirmesi dileklerimle.