turgutcamer@hotmail.com
CHP Çanakkale Belediye Meclisi Üyesi Sn. M. Emin ŞEVİK’İN 9 Ağustos 2010 tarihli “Çanakkale OLAY” gazetesinde; ülke gündemi ile ilgili yaptığı yazılı değerlendirmesini okudum. Değerlendirmede: “ – Halkımızın, anlayış ve hoşgörü çerçevesinde her zamanki gibi sağduyulu davranacağına inanıyorum” diyerek açıklamasını sonlandırmış.
Değerli arkadaşım M. Emin ŞEVİK, ülkemizin son 8 yıllık gündemini örnekleme ve alıntılarla bence çok iyi analiz ederek değerlendirmiş, onu kutluyorum. Ancak, ben kavram-deyim kargaşası ile insanlarımız yanıltılmasın diyorum. Sn. ŞEVİK yanıltıyor demiyorum. Benim odaklandığım kelime SAĞDUYU!..
***
Sözlüklerde, SAĞDUYU: “Doğruyu, yanlıştan ayırabilen akıl. Aklıselim”.Ya da “Doğru, akla uygun yargılar verme yeteneği” olarak tanımlanıyor.
Bu “SAĞDUYU” kelimesi-deyimi beni 20 yıl öncesine alıp götürdü!.. 9 Mayıs 1990’da bu gazetedeki köşe yazımda, SAĞDUYU’YU irdelemiş, onun yerine SAĞLIKLI DUYU’YU kullanmıştım.
***
Evet…Sizlere 20 yıl önceki makalemi bir kez daha aktarmak istiyorum. Bu günkü gibi başlığı da “SAĞLIKLI DUYU!..”idi.
Yazımın başlığını neden “Sağlıklı Duyu” diye yazdım. Şunun için: Ülkeyi yönetenlerin resmi-yarı resmi açıklamalarında, bazen gerekli-gereksiz olarak; “ – Milletimizin SAĞ DUYUSU ile…SAĞ DUYUSU sayesinde gibi laflar ederek, sanki milletin başka duyuları yok, yalnızca “sağ duyusu” olur imajı giderek milletin topu “sağcı”dır, çağrışımına varan algılamalara neden olunduğu kanısındayım.
Diyebilirsiniz ki “SAĞ DUYU”NUN anlamı hiç de sizin yazdığınız çağrışımları ifade etmez…
Doğrudur, ben bunu kabulleniyorum.
Kabullenemediğim, özellikle siyasilerin “Sağ Duyu” deyimini politik ve siyasal bilinç düzeyi yeterince gelişmemiş insanlarımızın üzerinde, yanlış anlamalara meydan verecek şekilde kullanmalarıdır.
Şöyle düşünelim;
Birileri çıksa da “Milletimizin SOL DUYU’SUNA güveniyoruz “SOL DUYU’SU” ile birlik beraberlik içinde olacağız vb.” dese.
Bu neyi ifade eder?
Milletin sağ duyusu…Milletin sol duyusu…
Bunlar politik anlamda sağ-sol ideolojileri mi içerir?
Tabi ki hayır. Ama, ben yine de özellikle politikacılarımızın konuşmalarında “sağ duyu” yerine “sağlıklı duyu”yu kullanmalarını öneririm. Böyle olmalı ki, kavram-deyim kargaşası ile insanlarımızın yanıltılmalarının önüne geçilebilsin.
***
Değerli okurlarım, işte 20 yıl önce yazdığım makale böyle. Dünya bilgelerinden BARACCIO “ – Kelimeler değil, onları konuşan ağızlar önemlidir.” Derken, KİPLİNG’de “ – Kelimeler insanların kullandığı en güçlü haplardır.” Demiş. Nasıl yorumlar, nasıl değerlendirirsiniz bilemem, ama; her yorum ve tahlilinizi saygı ile karşılarım.
ESEN KALINIZ…