RAMAZAN BAYRAMI
Bir ay tutulan oruç ibadetinin ardından, Müslümanların kaynaşması, küslerin barışması, dostluk ve muhabbetlerin artırılması için kutlanan. "RAMAZAN BAYRAMI"dır.
Ramazanı aynı oruçla geçiren müminler, Şevval aynın ilk üç gününü de bayram olarak kutlamışlardır. Bu bayrama Ramazan bayramı veya bayramdan önce fitre (fıtır sadakası) verildiği için, fıtır bayramı denilmiştir. Türkiye`de Ramazan bayramında şeker, lokum ve tatlı ikramı şeklinde öteden beri var olan gelenekten dolayı, bu bayrama bazı çevrelerde şeker bayramı da denilir.
Tutulan oruçların toplu bir iftar sevinciyle karşılandığı bayramdır Ramazan Bayramı. Günümüzde ise bayramı tatil olarak benimseyenler var. Büyüklerin ellerinden öpülüyor, arkadaşlara mesajlar atılıyor ve çoğumuz gördüğü bayramları şuan ki nesil bilmiyor ve yaşamıyor ne yazık ki.
Biz Müslümanlık dinine gönülden inançlı insanlar için bayramların ayrı yeri var. Hepimiz heyecanlanır mutlu oluruz. Her ne kadar "o eski bayramlar artık yok" diye çok sık duyuyoruz. Gittikçe değişen bu bayramları korumak için hepimize görev düşmekte. Dini duygularımızın kuvvetlendiği, yardımlaşmaların çoğaldığını bu ayda daha çok anlarız. Bayram insanların arasındaki dostluk havasının tazelenmesinde önemli rol oynar. Bayramda anne ve babamızın ellerini öpmek, büyüklerimizi ziyaret etmek yani bayramlaşmak görevimizdir.
Ne yazık ki bu bayramda geçen yıl olduğu gibi Coronavirüs salgınına denk geldi. Artık en yakınlarımıza bile fiziki mesafe zorunluluğu var. El öpemediğimiz gibi, sarılmak da yasak! En yakınımız bile aksırsa, tedirgin oluyoruz. Hep beraber, bir arada olamasak da büyüklerin elini saygıyla öpemesek de, sevgi ve hasretle birbirimizi kucaklayıp sarılmasak da, bu kutsal bayramı kutlayacağız.
İnşallah! Umuyor ve bekliyorum ki; bundan sonraki bayramlarımız daha farklı olacak; bayram tadında ve coşkusunda kutlayacağız.