POLİTİKA NE DEMEKTİR?
HAFTANIN SÖZÜ: “Politika istenilenle, mümkün olanı uzlaştırma sanatıdır.” Aristide BRİAND
HALK arasında “politika” ve “politikacı” terimlerinin hangi anlamlarda kullanıldığını hepimiz biliriz
İki taraflı konuşan, herkesi memnun etmeye çalışan kimselere “Politikacı” deriz ve genel olarak onlar hakkındaki kanaatimizde, bu gibi adamların işlerini tıkırında (!) yürüttükleri merkezindedir. Bu bakımdan POLİTİKA, hepsi için değilse bile bazı kişiler için “menfaatperestlikle” çok yakından ilgili bir faaliyettir.
“Politika” terimi; Yunanca “Polis”(Şehir-Kent) kelimesinden türemiştir. Bu deyim kent yönetiminden esinlenerek, genel olarak devlet yönetimi için kullanılmış ve günümüze gelmiştir. Kelimenin tarihsel olarak ilk çıktığı devirlerde; şehir ile devlet ayni durumda.Yani devlet sayılabilecek topluluklar, genellikle şehirler halinde bulunmaktaydı.
Politika deyimi bugün için,salt siyaset anlamında kullanıldığı gibi, çeşitli alanlardaki yönetimi belirlemek için de kullanılmaktadır. Politika; yurttaşlarla devletin ilişkileri, seçimler,hükümet, parlamento,siyasi partiler ve devletlerle devletlerin ilişkileri demek olan dış politikayı (diplomasi) kapsamaktadır.
Politika, bir çok alanda yönetim ve ilkeleri belirler, bunların uygulanmasında yönetenlere ışık tutar.
Örneğin; “Eğitim politikası”, “Ekonomi politikası”, “Vergi politikası”, “Enerji politikası”, “Orman ve Çevre politikası” gibi.
Bu örnekleri çoğaltmak kuşkusuz ki mümkündür.
Kamu yaşamını ilgilendiren her faaliyet ve alanda kullanılan “Politika” deyimi, kamu yaşamı dışındaki durumlarda da yardımcı ve tamamlayıcı bir deyim olarak kullanılabilmektedir.
Örneğin; Bir fabrikanın “stok politikası”,
Bir ticari işletmenin “kredi politikası” veya “personel politikası” gibi.
Bu örnekleri de çoğaltmak mümkündür.
Değerli okurlar, siyaset ve politikaya yabancı olmayan biri olarak; Politika yaşamına atılmış veya atılmak isteyenlere nacizane aşağıdaki soruları kendilerine sormalarını öğütlüyorum:
1 – Politika yapacak kadar bilgi, birikim, kültür ve donanıma sahip miyim?
2 – Söz söyleme ve ikna yeteneğim var mı?
3 – Ajitasyon, hitabet gücüm nasıl?
4 – Çevremdeki insanlarla olan ilişkilerim; beni aralarında politikacı olarak görmelerine ve dolayısıyla beni kabul etmelerine yeterlimidir?
Burada önemli olan, bu soruları kendinize sormaktan ziyade, onların yanıtlarını doğru olarak verebilmenizdir. Bence, başarının ilk koşulu budur.
-Kendinize yanlış teşhis koymayınız.
-Kusurlarınızı, eksiklerinizi kendinize itiraf ediniz.
Yetenek ve kusurlarını hilesiz (!) tartmasını bilenler için sorun yoktur…Çünkü onlar eksiklerini tamamlamak olanağına sahiptirler.
DOSTÇA SELAMLAR…