havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

Parti Adaylarının Belirlenmesi

3170
DEĞERLİ okurlar, bu haftaki yazımın konu başlığı nasıl oluştu? Onu anlatayım. Gazetemiz “OLAY” ın Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Sermet ATADİNÇ, 28 Ocak 2011 tarihinde “Bataklığın Üzerine Çiçek Ekmek” başlıklı makalesinin ilk bölümünde:
“ - …Seçim zamanının yaklaşmasına bağlı olarak siyasi partilerden aday adayları ortaya çıkmaya başladılar. Siyasi analizler derin derin şimdiden ortalığı kapladı. Yok, hangi siyasi parti hangi aday ile kazanırmış, yok siyasi partiler nasıl bir yöntemle adaylarını belirlemeliymiş, bir sürü derin tahliller. Vatandaşın bunlar hiç umurunda değil; bu bakımdan da aday adayları bir ilgi ve heyecan yaratamamış durumda şimdilerde, gerek partilileri gerekse de vatandaşlar nezdinde…Yok, önseçim diyecekler, yok merkez yoklaması diyecekler, adeta bataklığın üzerini bir güzel makyajlayacaklar.” diye yazmış.
 
***

Gerçekten vatandaşın sorunları çok ve de farklı. Vatandaş; İş, aş, sağlık, eğitim, çocuklarının gelecek güvencesi ve vb. temel sorunlar ile boğuşmakta…
Sayın ATADİNÇ makalesinde; kuşkusuz, çok önemli saptamalar ve çıkarsamalar yapmış, ama; “…siyasi partiler nasıl bir yöntemle adaylarını belirlemeliymiş. Vatandaşın bunlar hiç umurunda değil…” diyerek bu durumun önemine yönelik bir uyarı görevi yapmamış! İşte buna itirazım var!.. Özellikle “aday belirleme yöntemi” vatandaşın umurunda olmalı. Ben Gazeteci değil, Mühendisim. Sanırım, toplumsal duyarlılığı harekete geçirecek olan mesleklerin başında gazeteciler gelir. Haddim olmayarak gazeteci dostlara bir öneride bulunmak istiyorum:
- Eğer vatandaşın umurunda değilse, gazeteciler bu konunun önemini vatandaşa sıkça anımsatmalıdırlar.
Bendeniz bu hafta, Sn. ATADİNÇ’in belki de sütunu el vermediği için yeterince irdeleyemediği “Aday Belirleme Yöntemi”nin önemine dikkat çekmeye çalışacağım.
 
***
Sevgili okurlarım, 10 Şubat 2010 tarihinden bu yana sizlere bu köşeden yazıyorum. Bugünkü, 50. makalem. Zaman zaman bazı yazılarımda “Aday Belirleme Yöntemi”nin önemine vurgu yapmıştım. Cumhuriyet tarihimizin en önemli seçimine 130 gün kaldı. Yine bu konuya değinme gereksinimini duydum. Çünkü, bu konu vatandaşın umurunda olmalı! Onlar için, ülkemiz, hepimiz için aslında; iş, aş kadar önemli!...
Neden Önemli?
-  Parlamentoya seçilen insanların yapı ve nitelikleri vatandaşın umurunda olmamalı mı?
- Olmalı…En azından parti üyesi vatandaşların umurunda olmalı.
- Çünkü, Meclise giren insanların yapı ve nitelikleri belirleyicidir. TBMM’de yasalar yapılır. Halkın çıkarına ya da aleyhine yasa ve düzenlemeleri onlar yaparlar. Bu nedenle oraya girenlerin önemi tartışmasızdır.
*  Kuşkusuz siyasi partiler; kendi anayasaları olan tüzüklerinin gereği, ya da illerin bazı sorunlarını gerekçe göstererek, çeşitli “aday belirleme yöntemlerini” esas alacaklardır.
Türkiye’de parlamenter demokrasinin “olmazsa olmaz” koşulu; tüm partilerin Milletvekili adaylarını, partilere kayıtlı tüm üyelerinin katılımı ile yargı denetiminde yapılan “önseçim” yöntemiyle belirlemeleridir.
*  Aslında bu yöntem bütün partiler için zorunlu olmalıdır. Bence en ideal ve demokratik yöntem budur.
Neden En İdeal Yöntem?
- Çünkü, “Milletvekili Aday Adayları” partilerin gerçek sahibi olan üyelerin karşısına çıkarlar. Kendilerini tanıtırlar, illeriyle ve Türkiye için yapacağı çalışmalardan, program ve projelerinden söz ederler. Parti üyeleri de onların donanım ve birikimlerini test eder. İllerini ve Türkiye’yi layıkiyle temsil edecek olanları oylarıyla belirlerler. Böylece, “önseçim” sonucunda oluşan “Milletvekili Adayı” listeleriyle genel seçimlere girilir.
* Aday gösterme yetkisinin üyede olduğu da böylece kanıtlanmış olur. Bu yetki de parti içi demokrasinin işlediğine kanıttır.
İşte, bu nedenden dolayı şimdilik “en ideal ve demokratik aday belirleme yöntemi” diyorum.
* Belki de; en ideal yöntem, partili-partisiz tüm vatandaşların milletvekili aday adayları için oy kullanarak “adayları” belirlemesidir… Ne dersiniz?!!
NOT: Değerli okurlarım, “Politika Ne Demektir?”, “Oligarşik Koltuklar!”ve “Püf Noktası!- Bam Teli!” başlıklı makalelerimi bir kez daha okuyabilirseniz, daha ayrıntılı değerlendirmelere ulaşabilirsiniz.
DOSTÇA SELAMLAR, ESEN KALINIZ…