ORUCUN VÜCUDUMUZA FAYDALARI
Ramazan geldi hoş geldi. Peki orucun bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarını biliyor muyuz?
Orucun vücutta meydana getirdiği olumlu etkilerden ilki zehirlerden kurtulmak manasına gelen detoks etkisidir. Vücudumuz bünyesine giren zararlı kimyasalları yağ kütlesi içinde depolamaktadır. Örneğin tarımsal bir zehir olan DDT vücudumuzdaki yağların içinde bulunmaktadır. Oruç sürecinde vücut gerekli enerjiyi sağlamak için önce glikoz depolarını harcamakta sonrasında gerekli enerjiyi temin etmek için yağları yakmaktadır. Böylece vücutta uzun süredir bulunan zararlı kimyasallar oruç sayesinde vücuttan atılabilmektedir. Yapılan bir deneyde oruçludan alınan ter ve idrar örneklerinde DDT tespit edilmiştir.
İkinci önemli etkisi de iyileşme sürecini hızlandırmasıdır. Sindirim aslında çok enerji gerektiren bir işlemdir. Oruç sırasında vücudumuz sindirime gerek duymadığı için tüm enerjisini metabolizma ve bağışıklık sistemi üzerinde yoğunlaştırmaktadır. Örneğin hayvanlar yaralandıkları zaman yemeyi keserler. Dikkat edin biz de grip olduğumuz zaman iştahımız kesilir. Bu vücudumuzun iyileşmeyi hızlandırmak için verdiği doğal bir tepkidir.
Yapılan bilimsel çalışmalar 3 gün süreyle oruç tutmanın vücudun bağışıklık sistemini tamamen yenilediğini ispatlamıştır. Kanserli hastalarda yapılan deneyler orucun tümör büyümesini yavaşlattığını, kanserli hücreleri öldürdüğünü, kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinin etkisini arttırdığını ispatlamıştır. Ayrıca orucun kalp sağlığına olumlu etkileri bulunmaktadır. Kalp Hızı Değişkenliği (KHD) kalp sağlığı göstergelerinden biridir. Yapılan çalışmalar KHD`nin Ramazan ayında arttığını göstermiştir. Uzun süreli aç kalmak yüksek tansiyonu düşürmekte, iyi kolesterol olan HDL`yi arttırmakta ve bozulan insülin direncini düşürmektedir. İnsüline direnç belki de günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden birisidir. Bunlar kalp hastalıkları, kanser, şeker hastalığı, polikistik over hastalığı ve Alzheimer (bunama) hastalığıdır. Ne yersen o`sundur. Kötü beslenen kötü olur, bu kadar basit. Oruç tabiri caizse vücudu bakıma sokmaktır. Bozulan sistemi ve parçaları adeta onarır ve düzene sokar. Diğer bir önemli fayda da vücuttaki büyüme hormonu seviyesini arttırmasıdır. Büyüme hormonu gençlik iksiri olarak adlandırılan son yıllarda popüler olan bir hormondur. En çok bebeklikte salgılanan bu hormon yaş ilerledikçe azalmakta ve 30`lu yaşlardan sonra çok az üretilmektedir. Bu hormonu 50`li yaşlarda kullananlarda 10-20 yıllık bir gençleşme etkisi gözlemlenmiştir. Bu etkiler kendini iyi hissetme, yüksek enerji seviyesi, daha esnek ve parlak bir cilt, daha güçlü kaslar, daha fazla yağ yakma, beyaz saçların koyulaşması vs. Oruç tutmak yağ yakmak için en etkili yöntemdir. Yapılan çalışmalarda vücudun yüksek oranda yağ yaktığı ama vücut için zararlı olan katabolik (protein-kas yıkımı) etki göstermediğini ortaya koymuştur. Sporcuların kas kaybından endişelenmelerine gerek yoktur. Bilimsel araştırmalar oruç sırasında Büyüme Hormonu seviyesinin üçe katlandığını, spor sırasındaki artışa yakın, seyrek ama çok daha uzun ve stabil olduğunu göstermiştir.
Son olarak ve belki de en önemli etkisi yaşam süresini uzatmasıdır. Bu da yukarıda sayılan tüm faydaların birleşimi ile gerçekleşmektedir. Bunlar; daha yavaş metabolizma, daha verimli protein kullanımı, daha güçlü bir bağışıklık sistemi, ve daha fazla büyüme hormonu salgılanmasıdır.1930`lu yıllarda yapılan bir bilimsel çalışma memelilerde ömrü uzatmanın tek yolunun az beslenme olduğunu ortaya çıkarmıştır. Solucanlarda yapılan deneyde bir nevi oruca maruz bırakılarak az beslenen solucan diğer akrabalarından tam 19 nesil daha fazla yaşamıştır. Bunu bir insan ile kıyaslarsak 600-700 seneye tekabül eder.
Japon hücre biyoloğu Yoshinori Ohsumi, 2016 yılında hücrelerin içeriğinde nasıl geri dönüşüm ve yenileme yaptıklarını, otofaji (aç kalan hücrenin yaşlanmış ve bozulmuş yapılarını kendi kendisinin sindirmesi) adı verilen bir süreçle ilgili olarak Nobel Tıp Ödülünü kazandı. Günümüzde bilim adamları günde iki kez yemek yemenin ve sofradan tamamen doymadan kalkmanın en sağlıklı beslenme biçimi olduğunu belirtmektedir.
Tüm bu bilimsel veriler ışığında oruç tutmanın insan vücudu için eşsiz bir nimet olduğunu görmekteyiz. Çağımızda insanlar sağlık ve kişisel bakımları için aşırı miktarda para harcamaktalar. Bu uygulamaların hepsinden etkili olarak beslenmemizi kontrol ederek , ramazan haricinde de aralıklı oruçlar tutarak vücudumuzun yenilenmesine katkıda bulunabiliriz.
Kaynakça