Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

Öğretmen Dünyası

3465
DEĞERLİ okurlarım, geçtiğimiz hafta Ulusal Eğitim Derneği’nin “Cumartesi Konferansları”ndan söz etmiştim. Bu hafta ise; ayni derneğin etkinliklerinden edindiklerimi kaleme almaya çalışacağım.
15 Ocak 2011 Cumartesi günü, UED(Ulusal Eğitim Derneği)nin Aylık Yayın Organı olan “Öğretmen Dünyası Dergisi”nin 32.Yıl Etkinliği, Necatibey Caddesinde, TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Salonu (Eski Derya Sineması)nda yapıldı. Salon tamamen dolmuş, çok sayıda katılımcı ayakta idi. Program; Panel, Müzik Dinletisi ve Ağırlama’dan oluşuyordu.
Panel’in Konusu : “İnanç Özgürlüğü Bağlamında Okullarda Din Öğretimi”
Yöneten :  Nazım MUTLU
Konuşmacılar :  Ö. Faruk EMİNAĞAOĞLU
Doç. Dr. Atilla ERDEN
Dr. Niyazi ALTUNYA , idi.
Burada, konuşmacıların söylediklerini uzun uzadıya aktarmak istemiyorum. Kendi adıma oldukça yararlandığımı belirtmeliyim.Arzu edenler; www.ogretmendunyasi.org adresinden etkinlik hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirler.
 
***

Etkinliğin açış konuşmasını, Ulusal Eğitim Derneği adına “Öğretmen Dünyası Dergisi” Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni, Sayın Zeki SARIHAN yaptı.
Konuşmasında: - “Dergi 1200 adet basılıyor. 33.Yıl etkinliklerinde herhalde, başka bir arkadaş açış konuşmasını yapacak” diyerek sözlerine başladı. Salona, duygusal bir yaklaşımla takdim ettiği yayın kurulu üyeleri içinde; -“bu arkadaşlar bu imecenin alçak gönüllü birer yazı kurulu üyesidirler.” Diyerek sanırım onları daha da duygulandırdı.
Sözlerini:- “Bütün rüyam derginin kurumsallaşması idi. Öğretmen Dünyasını çıkaranlar olarak asıl biz de eğitildik, kendimizi eleştirdik, geliştik, aydınlandık” diyerek tamamladı.     
Sevgili okurlarım, Ulusal Eğitim Derneği salt, “Öğretmen Dünyası Dergisi”ni çıkarmıyor. Bu güne değin 54 kitap yayımlanmış. Kitap bedelleri 2 – 15 TL arasında. E-posta, telefon ve mektupla da sipariş vermek mümkün.
Halkçı Eğitim imecesinde; Bağımsızlıkçı, aydınlanmacı “Öğretmen Dünyası” dergisi 32 yıldır yayın yaşamını aralıksız sürdürüyor. Ocak 20011’de 373. sayısı yayımlandı.
Ülkemizin en nitelikli öğretmen yayınlarının başında “Öğretmen Dünyası” gelmektedir.
Derginin Genel Yayın Yönetmeni: Zeki SARIHAN
Yazı İşleri Müdürü: Nazım MUTLU
Genel Yazman: Bahar SEVDİK
Yayın Kurulu: Bircan BULUT, Ali ETİ, Şahver KARASÜLEYMANOĞLU, Aydın KARATAŞ’ tan oluşmaktadır. Bu dergiyi okuyunuz, okutunuz…
***
Sevgili öğretmenlerim, sömestr (yarı yıl - dönem) tatiline yaklaştığımız şu günlerde, haddim olmayarak size bir kitap önerisinde bulunmak istiyorum.
Kitabın Adı : “İyi Öğretmen Olmak” Sn. Zeki SARIHAN bu kitabı 5 yıl önce yayımlamış. Bence, tüm öğretmenlerimiz için bir “BAŞUCU” kitabı. Bu kitapta “iyi öğretmen olmanın” özelliklerini, tüm yol ve yöntemlerini kesinlikle görebilirsiniz.
Yazar öğretmenliği; “Tanrı Mesleği” olarak tanımlıyor. Haksız da değil. Çünkü, öğretmenlik gerçekten kutsal bir meslek. Ayrıca, Zeki SARIHAN’ın; Kurtuluş Savaşı, Eğitim, Anı ve Deneme türlerinde yayımlanmış 20 kitabı vardır. Özellikle, “Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele” araştırmaları var. “Ulusal Kanal”da program yapmaktadır. “Kurtuluş Savaşı Kadınları” adlı yapıtı Yunus NADİ 2006 Sosyal Bilimler Ödülüne layık görülmüştür.
Değerli okurlarım, dünyanın her yerinde öğretmenler, insanlara bir şey öğrettiği için tarih boyunca insan topluluklarının en saygıdeğer unsurlarıdır. Türkiye’de öğretmenlerin, halkın gözünde daha da saygın bir yeri vardır. Çünkü onlar, aydınlanmanın, bağımsızlığın ve halkçılığın öğretmenleridir.
Zeki SARIHAN kitabının ön sözünde; -“Mesleğimizin “dünya”sı kurulalı, yani toplumda okul hayatımın başladığı tarihten beri öğrencilerin öğretmenlerden beklentileri hep birbirine benzemiştir. Sümerler, Mısır’lılar veya Eski Çin’de öğrencilerin öğretmenlerinden beklentileri ile bugünkü öğrencilerin beklentileri herhalde büyük benzerlikler göstermektedir. Sevgi, şevkat, ciddiyet, öğrencilere eşit davranma, bilgili olma ve bunları iyi yöntemlerle öğretme…”vurgusu yapıyor, “İyi öğretmen davranışlarının” yöntemlerini ilmik- ilmik, oya gibi işliyor Zeki öğretmen…
İşte, tam da bu nedenden dolayı bu kitaba “öğretmenin başucu kitabı” diyorum. Yazar, her ne kadar önermelerinin genel olduğundan, 3 yıllık ilkokul öğretmenliği ve ortaokul Türkçe öğretmenliği sırasında edinilmiş deneyimlerine dayandığını söylese de; bence her eğitim basamağında ve okul türünde görev yapan meslektaşlarının “iyi öğretmen” olmaları yolunda yol gösterici öğütleriyle müthiş bir rehberlik yapmıştır.
***

32. Yılında “Öğretmen Dünyası”nı içtenlikle kutluyor, “Halkçı Eğitim” imecesinde tüm öğretmenlerimize sürekli başarı dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.