NADİR HASTALIKLARDA GENETİK TEDAVİ UMUDU
Dört başarılı tıp fakültesi öğrencisi DNADocs takımı olarak RaDiChal isimli uluslararası üniversiteler arası nadir hastalıklar genetik tedavi yarışmasında yarışıyor. Yarışma nadir hastalıklarda farkındalık sağlamak üzerine geliştirilen projeleri konu alıyor. Dünyada 7000`den fazla nadir hastalık olduğu biliniyor. Genetik sorunlardan kaynaklanan bu hastalıkların birçoğunun tedavisi günümüzde mevcut değil.
RaDiChal(Rare Disease Challenge); tıp ve moleküler biyoloji genetik öğrencilerinin katıldığı, nadir hastalıklarda farkındalık oluşturmayı amaçlayan bir yarışma. DNADocs takımı da bu nadir hastalıklardan olan AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ(FMF) üzerine farkındalık oluşturmak için RaDiChal adındaki yarışmada yarışıyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden Zeynep Berra BİLGÜ, Kevser YERLİKAYA, Işıl Firdevs SARIBAY ve Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesinden Abdullah BABER DNADocs ekibinin ardında yer alan başarılı gençlerimizden. FMF olarak da isimlendirilen AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ üzerine farkındalık oluşturmak ve bu hastalığa sahip olan bireylere yalnız olmadıklarını göstermek adına sosyal medyada çeşitli paylaşımlar yapıyor ve bilmemiz gereken hayati bilgileri bizlere sunuyorlar.
DNADocs ekibi özellikle yaşadığımız Akdeniz coğrafyasında pek çok insanın Ailevi Akdeniz Ateşinden etkilendiğini belirterek, bu nadir hastalık için farkındalık oluşturup FMF ile mücadelede insanımıza destek olmak istediklerinin altını çiziyor.
Ailevi Akdeniz Ateşinin, sıklıkla Akdeniz bölgesindeki etnik gruplarda görüldüğü bilinmekte: Ermeni, Türk, Arap, Aşkenazi Yahudileri.
DNADocs ekibi FMF semptomlarının farkında olunması gerektiğini belirtiyor. Bu semptomlar; karın ağrısı, eklem ağrıları, yüksek ateş, kas ağrıları, göğüs ağrısı, bacaklarda kırmızılık ve döküntü. Çocuklarınızda karın, göğüs ve eklem ağrılarına eşlik eden ani ve tekrarlayan yüksek ateşler oluyorsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini ekibimiz tavsiye ediyor.
DNADocs ekibi FMF hastaları ve hasta yakınlarıyla yaşadıkları zorlukları konuşuyor ve farkındalık oluşturmak adına hasta hikayelerini sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Hasta yakını olan Mehmet Bey Ailevi Akdeniz Ateşinin oğlunda olduğunu ve tanı konulana kadar gece gündüz hastanede olduklarını ekibimiz ile paylaşıyor. Üstelik İstanbul gibi büyük bir şehirde bu hastalığın bilinmediğini, detaylı testlerin yapılmadığını ekibimize anlatıyor. Birçok FMF hastası; hastalığın bilinmediğini, tanının çok geç konulduğunu, psikolojik sanıldığını söylüyor. Nadir hastalıklarda farkındalığın en önemli etken olduğu üzerine duran DNADocs ekibi sosyal medya paylaşımlarıyla hepimize umut veriyor. FMF hastalığında farkındalığın ve genetik tanının üzerinde duran ekibimiz; genetik tanının da hastalığın anlaşılmasında önemi üzerine duruyor. Nadir hastalıklarda genetik tedavilerin gelişiminde araştırmalar yürüten, bu konuda gece gündüz çalışan DNADocs takımını sosyal medyadan takip ederek katılmış oldukları yarışmada onlara destek olabilir, Ailevi Akdeniz Ateşi üzerine farkındalık kazanabilirsiniz. DNADocs takımına @dnadocstr instagram hesabından ulaşabilir, sorularınızı sorabilirsiniz.