Milletvekilleri neden soru önergesi verir?
CHP Çanakkale milletvekillerinin, bakanlara çeşitli konularda yanıtlanması için yazılı soru önergesi verdiklerini gazetemiz sayfalarından sık sık okuyorsunuz.
Hatta geçen hafta içersinde CHP Çanakkale milletvekili Serdar Soydan 17 bakana 17 soru önergesi yönelterek Çanakkale için ne yaptıklarını sorup, bir ilke imza atmıştır.
Bu soru önergelerini veren milletvekillerimiz acaba verdikleri soru önergelerinin takibini yapıyorlar mı bunu çok merak ediyorum.
Kendilerinin bu konuda bir kayıtları var ise, paylaşırlarsa faydalı olur.
Hükümetin Çanakkale muhalefet milletvekillerini ne kadar dikkate aldıklarını öğrenmiş oluruz.
Soru önergeleri konusundaki meclisteki genel durumun, soru önergelerinin çok dikkate alınmadığı noktasında olduğunu görmekteyiz.
Genel olarak durum şöyle; 24. Yasama döneminde 8 Ekim 2014 tarihi itibarıyla Başkanlıkça işleme alınan 52 bin 447 adet yazılı soru önergesinin 12 bin 40 adedinin süresi içinde 21 bin 256 adedinin ise süresi geçtikten sonra cevaplandırıldığı, cevaplandırılmayan yazılı soru önergelerinin sayısının 14 bin 433 olduğunu bildirildi.
24. Yasama döneminde 8 Ekim 2014 tarihi itibarıyla 280 adet sözlü ve 2 bin 823 adet yazılı soru önergesi sahiplerine iade edildi.
Cevap verilen soru önergelerinin büyük bir çoğunluğunun da sorulan konular ile ilgili olmadığı iddia edilmektedir.
Bu durumda soru önergesi vermenin bir anlamı kalmamaktır.
CHP Çanakkale milletvekilleri boşuna zaman kaybetmesinler derim ben.
Peki ne yapacak milletvekilleri?
İşte muhalefet olarak sorumluluğun esas yönü de burada
Bugüne kadar soru önergeleri vererek, çoğuna cevap verilmediği verilen cevaplarında sorulan sorularla ilgili olmadığı, soru soranlarında verdikleri soruların akıbetini bilmedikleri bir konumda yapılan muhalefet; muhalefet değildir.
Bundan dolayıdır ki, yıllardır CHP bir gelişme trendini yakalayamamaktadır.
Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde CHP’den aday olacak aday adaylarının ev ödevi bu olmalıdır.
CHP’nin hükümet olması veya muhalefet olması durumunda Çanakkale halkına nasıl hizmet edeceklerine dair bir eylem planı olmayan milletvekili aday adayları, eski milletvekillerimiz gibi ‘hele bir seçilelim de yaparız’ mantığıyla bu işi götüremezler.
Söz milletvekillerinden açılmışken geçenlerde Kalem Gazetesi’nde İlker Yurttaş arkadaşımın yazısındaki bir notu hangi gerekçeyle yazdığını bilmiyorum ama çok iyi yaptığını söyleyebilirim.
İlker Yurttaş, bazı siyasilerin fotoğraflarını yazısına koyduktan sonra fotoğrafların siyasilerin görev sorumluluklarına göre sıralandığı notunu düşmüştü.
Gazetemizde bir haberde kullanılan fotoğraflar sonrasında “benim fotoğrafımı neden hiçbir siyasi kimliği olmayan bir kişinin altına koydunuz” diyerek gazetemiz haber merkezini arayarak sitemde bulunan bir milletvekilinin var olduğunu düşünürseniz; İlker arkadaşımıza hak vereceksiniz.
Tüm siyasilere de bu arada haksızlık yapmış olmayalım; bu bir seviye tarz ve üslup meselesidir, alçakgönüllü ve mütevazi olmak sorunudur.
Siyasette belirli mevkilere gelmiş olan insanlar hala böyle hasımsızlıklar yaşıyorlarsa, bu kişilerin siyasi olgunluğu her zaman sorgulanacaktır.
Kimdir bu milletvekili derseniz; gazetemizin haber merkezini arayarak böylesi bir uyarı yapma ihtiyacını hissedecek kadar “doğru” bir yaklaşımının olduğunu düşünen milletvekilimiz bu doğrusunu herhalde kamuoyu ile de paylaşır diye düşünüyorum.