Lafı bırak, gerçeklere bak
Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle AKP siyasetçileri kulağa hoş gelen söylevlerde bulunmayı şu günlerde alışkanlık haline getirdiler.
Değerlendirmenin, 12 yıllık iktidarları sürecindeki uygulamalarının bütününün deneyimlerine ve sonuçlarına göre yapılması durumunda; gerçeklerin söylenenlerden çok farklı olduğu ortaya çıkacaktır.
Bu noktayı daha iyi kavramak için; AKP İl Başkanının “Bizler kalkınma yerel de başlar anlayışıyla diyoruz ki, Belediye çalışacak, Çanakkale canlanacak!” değerlendirmesi ile, AKP Milletvekili İsmail Kaşdemir’in Çanakkale için 2013 yılında yapılan tarım desteklemelerine ilişkin açıklamalarını bir irdeleyelim
AKP Milletvekili İsmail Kaşdemir, mazot gübre ve toprak analizi desteklemeleri için “2013 yılı için 2014 yılında Çanakkale li 22.930 çiftçimize 7.112.316 TL mazot desteği, 22.888 çiftçimize 8.548.586 TL gübre desteği ve 755 çiftçimize 337.088 TL toprak analizi desteklemesi olmak üzere toplam 15.997.990 TL ödeme yapılacaktır.”şeklinde bir açıklama yaptı.
İlk bakışta 16 milyon deyip, propagandanın cazibesine kapılabilirsiniz.
Gelin bir bakalım, rakamları bir analiz edelim; neler çıkacak ...
2011 yılı itibarıyla ilimizde 15 yaş üstü nüfusun tarım ile geçimini sağlayan kesimi 76 bin kişiden ibaret .
2013 yılı için tarımsal destekten faydalanan kesim, bu verilere göre ancak %30 luk bir orana tekabül ediyor.
Peki kalan %70 lik kesim ne olacak ?
Gelelim şu 16 milyon TL rakamının cazibesine
Mazot desteği için çiftçi başına 310 TL gübre desteği için 373 TL toprak analizi desteği için 446 TL düşüyor ki; bir çiftçimiz tüm desteklerden yararlanmış olsa bile bir yıl içinde aldığı destek 1126 TL den ibaret
Bu miktar ile çiftçilerimizin içersinde bulunduğu ekonomik zorlukları aşabileceğini söyleyenler ,köylülerimizin karşısına bir geçsinler bakalım neler işitecekler !!!
Sermaye çevrelerine verilen teşvikler ortada iken, diğer yandan ayakkabı kutuları ile götürülenler, triyon liraların üç beş kuruş olduğu koşullarda bu destek göstermelik olmaktan öte bir anlam taşımaz.
Gelelim şu kalkınmanın yerelden başlaması meselesine, hele birde “Belediye çalışacak, Çanakkale canlanacak!”değerlendirmesi yok mu tam bir göz boyama.
Bir şeyler canlanacak ama, canlanacak Çanakkale olmayacak , yandaş şirket ve müteahhitlerin kent rantını paylaşacakları bir canlılık görebiliriz, bu siyasal yaklaşımla ancak.
AKP İl Başkanı açıklamasında “Bizler kalkınma yerel de başlar anlayışıyla diyoruz ki “Belediye çalışacak, Çanakkale canlanacak!”değerlendirmesi yapıyor.
AKP politikaları ve çıkarmış olduğu yasaların ruhu ile bu konuyu değerlendirdiğimizde
bu tespit tamamıyla gerçeklere aykırıdır.
Bunu savunan bir anlayış, belediyeleri kamusal hizmet anlayışından uzaklaştırarak piyasalaşmaya yönlendiren merkezi düzenlemelerin yanı sıra yerel yönetimlerin merkezileşmesini sağlayacak düzenlemeler yapmıştır.
Bu bağlamda 2012 yılında yürürlüğe konulan 6360 sayılı “Büyükşehir Belediyeler Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun” ile 13 büyükşehir belediyesi açılırken 29 il özel idaresi, 16 bin 82 köy ve 1582 belde belediyesi kapatılmıştır.
Böylece belde belediyelerin, köylerin tüzel kişilikleri ortadan kaldırılmış, halk yerel yönetimler ve yöneticilerden daha da uzaklaştırılmıştır.
Şimdi soruyorum nerede kaldı yerel kalkınma?
Gelelim, “Belediye çalışacak Çanakkale canlanacak” demagojinize!
Özellikle 2005 yılında çıkartılan 5393 sayılı Belediyeler Yasası’yla yerel yönetimlerin sunması gereken neredeyse tüm hizmetlerin üçüncü kişilere gördürülmesine olanak sağlanmıştır.
Yine aynı yasaya göre belediyelerin toplam personel giderleri belediye bütçelerinin yüzde 30’uyla sınırlandırılmıştır.
Yerel yönetimleri önce piyasaya açan sonra da emek yoğun bir çalışma alanı olan yerel yönetimlerde personel giderlerini sınırlandıran bu yasa, belediyeleri taşeron şirketlerden hizmet alımına adeta zorlamaktadır.
Taşeronlaşma bir taraftan yerel yönetim hizmetlerinde güvencesiz, düşük ücretli taşeron işçilerin istihdamına neden olurken diğer taraftan da rüşvet ve yolsuzluğun önünü açmaktadır.
Yerel yönetim hizmetlerinin kamu anlayışından çıkıp kâr amacı güden şirketler eliyle yürütülmesi, hizmetlerin fiyatını arttırırken, niteliğini düşürmüştür.
Böylece yurttaşların vergileriyle oluşturulan yerel yönetim bütçesinden yandaş şirketlere kaynak aktarılmasının yolu açılmıştır.
Sonuçta canlanacak olan yandaş şirketler olacaktır.
AKP’nin neoliberal politikalarının sonucu olarak yapılan düzenlemelerle yerel hizmetlerin özelleştirilmesinin ve piyasalaştırılmasının önünü açan bir anlayışın Çanakkale’yi canlandırması söz konusu olamaz, tersine Çanakkaleliler niteliksiz ve pahalı hizmet ile karşı karşıya kalacaklardır.
AKP politikalarının bugüne kadar ki temel mantığı böyle iken; “kalkınma yerel de başlar anlayışıyla diyoruz ki “Belediye çalışacak, Çanakkale canlanacak!”.sözleri sadece slogan değerindedir.
AKP slogancılık yapıyor desek herhalde kızmasınız…
“Hırsız var” deyince bütün ruh haliniz değişiyor da ondan sordum !