HERKES MAĞDUR
Bir süredir artış gösteren ev kiralama bedelleri, üniversitelilerin okullarına dönmesi, pandemi döneminde kentleri terk edenlerin dönüşü ve konut sayısının tükenmesi nedenleriyle kimi kentlerde yüzde 100`e varan oranlarda zamlandı.
Son dönemde daire kira bedellerinde yaşanan artışlar, üniversite öğrencilerinin okula dönmesiyle krize dönüştü. Yaz başından itibaren Türkiye genelinde kiralık daire bulmak zorlaşırken bazı şehirlerde kiralar geçen yıla göre yüzde 50`ye varan oranlarda arttı. Yeni eğitim yılında yüz yüze eğitime karar verilmesiyle üniversite öğrencilerinin yeniden ev aramaya başlaması, kiralık dairelere yapılan zamları daha da artırdı. Bazı illerde, eve ve semte göre kira artış oranları yüzde 100`ü buldu.
Çanakkale`nin önümüzdeki yıllarında en çok konuşulacak problemlerinden biri şimdiden kendisini göstermeye başladı. Koronavirüs salgını başlaması ile beraber kapanan üniversite sonrasında birçok öğrenci evini boşaltarak, kendi şehirlerine gitmişti. Ayrıca yeni evlenecek olan çiftler ise pandemi nedeniyle planlarını ertelemişti. Şu anda tekrar üniversiteye dönmek için şehre geri dönen öğrenciler ve yeni evlenecek çiftlerin en büyük problemi kiralık daire oldu. Artan maliyetlerden ötürü 2019 yılından bu yana yeni binaların yapılmaması da kiralık dairelerdeki azlığın sebepleri arasında yer alıyor.
Pandemi nedeniyle yaklaşık iki yıldır evleri boş kalan ya da düşük fiyata kiralayan ev sahipleri, öğrencilerin okula dönüşünü fırsata çevirmeye çalışıyor. Ancak istenen ücretleri ödemeyi kabul edenlerin bile ev bulmaları garanti değil. Öyle ki birçok bölgede boş daire bulabilmek için onlarca kişinin bulunduğu listelere isim yazdırmak gerekiyor. Hatta bu durumu fırsata çevirip evi ev sahibinden kiralayarak başkasına fazla ücretle kiralayan kişiler de var.
Çanakkale de 1+1 ev kiraları 1300-2500 arası. Üstelik kiralar bu kadar yüksek olmasına rağmen ev bulmak çok zor. Önceden yurtlar pahalı olduğu için öğrenciler 2-3 kişi bir eve çıkıyorlardı. Şuan durum değişti yurtlar evlere göre daha uygun geliyor. Penceresi olmayan ve içeriye tek kişilik bir yatak ile dolabın anca sığdığı bir odanın fiyatı 1200 lira. İyi şartlarda kalmak isteyen öğrencilerin aylık minimum 2 bin 500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Tabi ki sadece Çanakkale değil tüm Türkiye bu sorunla başa çıkmaya çalışıyor. Bunun temel sebebi sorduğumuzda verilen cevap konut üretimi yavaşlayınca arz sorunu ortaya çıktı.
Artan konut kredi faizi nedeniyle orta gelirli vatandaş ev alımından uzaklaştı, kiraya yöneldi.
Kısıtlamaların gevşetilmesi ile ertelenen düğünler yapılınca kiralık eve talep arttı.
Hem bu yıl üniversiteyi kazanan, hem de pandemi nedeniyle evini kapatan öğrenciler ev arayışına girdi.
Kimi bölgelerde kentsel dönüşüm nedeniyle evini tahliye eden vatandaş kiralık eve geçti.
Yabancılar ve göçmenlerden gelen konut talebi de bazı ilçelerde etkili oldu söyleniyor. Bazı illerde tüm bu koşulları protesto eden öğrenciler ise "Barınamıyoruz Hareketi"ni kurdu. Hareket, kira fiyatları başta olmak üzere yurt ve pansiyon ücretlerini de protesto ediyor.