Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

HAYIR

2340
Hepimizin hayır diyemediği zamanlar mutlaka olmuştur. Zaman zaman onaylanma ihtiyacımızı karşılamak için kendi isteklerimiz dışında diğer insanların beklentilerine evet demiş kendi düşüncelerimizi ertelemişizdir. Aslında hepimizin karşılaştığı bir durumdur ancak bu durum gittikçe evetlerin dengesini kuramadığımızda problem haline gelir. Öncelikle insanlarla çatışmaya girmekten kaçınmanın bir eğilimi olarak veya insanlar üzerinde olumsuz etki bırakmak istemediğimiz için hayır denilemeyebilir. Fakat istemediğimiz şeylere evet demek de mutsuz edebilir. Diğer insanların beklentilerine evet dersek onlarla daha yakın, daha samimi ilişkiler kurabileceğimizi, onlar tarafından onaylanıp beğenileceğimizi yani kabul edileceğimizi düşünürüz. Ayıp olmasın, kırılmasın ya da dışlanmak istemediğimiz için hayır diyemiyoruz. Tüm bunlar yaşandığında kendimizle içten içe çatışmaya giriyoruz. Bu durumda her şeye izin verdiğimiz için özgüvenimizi, benliğimizi zedeliyoruz. Hayır diyemediğimiz zamanlarda en sık yaptığımız davranışlardan biri kaçmaktır. Kaygı yaratan her türlü durumda kaçma arzusu gösteririz, böylece sıkıntından kurtulacağımızı düşünürüz. Ancak kaçtığımız durumun bizi daha çok strese soktuğunu görmezden geliriz. 
 
Öncelikle insanlarla çatışmaya girmekten kaçınmanın bir eğilimi olarak veya insanlar üzerinde olumsuz etki bırakmak istemediğimiz için hayır denilemeyebilir. Fakat istemediğimiz şeylere evet demek de mutsuz edebilir.
 
Hâlbuki hayır demek; kişisel, duygusal, fiziksel sınırlarımızı korumak, bizi daha tutarlı, huzurlu ve özgüvenli bireyler yapıyor. Olası dış dünya çatışmasından kaçmak yerine bitmek bilmeyen iç dünya çatışmasına girmemizi engelliyor. Bazen hayır diyememenin zararı hafif olabilir, fakat bazen hayatımızda önemli kararlar almak istediğimizde ciddi sorunlara yol açabilir. Hayır diyememek bir süre sonra ilişkilerimizi bozar. Hayır dememek adına bu davranışları tercih etsek de içimizden bir ses "hayır demeliydim" diye fısıldar, pişmanlık ve suçluluk duymamıza neden olur. O anda karşımızdakini yalan söyleyerek ya da kaçarak aldatsak da kendimizi kandıramayız.
 
Bunun için ne yapılabilir?
Örnek olarak ufak sorulardan başlanabilir. Yakın bir arkadaşınızın daveti yada içmek istemediğiniz bir içeceği kibarca reddebilirsiniz.
Bazen söylediğiniz şeylerden çok söylediklerinizi ifade ediş tarzınız daha ön plana çıkabilmektedir. Bu yüzden hayır dediğiniz zamanlar olabildiğince duygularınızı açıklar şekilde, net ve sert olmayan bir mizaçla söylemeye dikkat etmelisiniz.
 
İlk denemeler her zaman zor olacağı için tek bir girişimden sonra kendinize hüküm vermemeniz, tam tersi daha çok deneme yapmanız gerekir. Hayır demeyi öğrenmek hem kendimize daha olumlu bakabilmemizi sağlayacak hem de insanlarla daha samimi ilişkiler kurmamıza yardımcı olacaktır. Hayır demeyi öğrendikten sonra zevkle ve gerçekten isteyerek evet diyebiliriz.
 
Sizin mutluluğunuzun herkesten daha önemli olduğunu ve siz mutlu olursanız etrafınızdakileri de mutlu edeceğinizi unutmayın.