HAYAT OKULU
Anne babalar, çocuklarının okulda olsun dışarıda olsun her konuda başarılı olmasını ister. Ancak şu bir gerçektir ki; kimisinin yetenekli olduğu bir alanda diğer çocuk zorluk çekiyor olabilir ve bu da gelecekteki seçimleri konusunda belirleyici bir rol oynar.
Ebeveyn olarak çocuklarımızın her şeyi okulda öğrenmelerini beklemek doğru olmaz. Okulların çocukların zeka gelişiminde oynadığı rol ve öğretilen bilgilerin zenginliği açısından payı büyüktür ama bazı beceriler ve deneyimler de en iyi ev ortamında edinilir. Bu bilgiler çocuğunuzun hayatta kalması konusunda çok daha önemli bir yer tutar. Momjunction.com bu bilgileri 10 başlık altında toplamış:
1. Yemek yapma: Kızlar da oğlanlar da yemek yapmaya bayılır. Bir ebeveyn olarak, daha küçük yaşlardan itibaren çocuğunuzun size mutfakta yardım etmesini isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun giderek bundan hoşlandığını ve yemek yapmanın ona kolay gelmeye başladığını fark edeceksiniz. Bu her zaman iyi bir şeydir, böylelikle hem sağlıklı hem de nazik bir yemek alışkanlığı kazandarır. Ayrıca, siz yokken de çocuğunuzun kendisine yemek hazırlayabileceğinden emin olursunuz.
2- Doğada hayatta kalma becerileri: Çocuklarınızı doğada hayatta kalma kamplarına götürebilirsiniz. Çocuklarınız bu kamplarda barınak yapmak, kamp ateşinde yemek yapmak ve zorlu bir arazide güvenli bir şekilde hareket etmek gibi beceriler edinirler. Bu beceriler çocuğunuzun kendine güven ve bağımsızlık duygusunu geliştirmeye yardımcı olduğu gibi aynı zamanda eğlenceli maceralar anlamına gelir. Çocuklarınızı doğada hayatta kalma kamplarına götürebilirsiniz. Çocuklarınız bu kamplarda barınak yapmak, kamp ateşinde yemek yapmak ve zorlu bir arazide güvenli bir şekilde hareket etmek gibi beceriler edinirler. Bu beceriler çocuğunuzun kendine güven ve bağımsızlık duygusunu geliştirmeye yardımcı olduğu gibi aynı zamanda eğlenceli maceralar anlamına gelir.
3- Basit bahçe bakımı: Bu beceri çocukların doğayı sevmeyi ve ona saygı duymayı ve aynı zamanda gerektiğinde kendilerine yetebilmeyi öğretir. Bahçenizde onlara ayıracağınız bir bölümde çocuklarınız bitkilerin hava durumundan nasıl etkilendiğini, tohumların çimlenmesini ya da bahçıvanların çeşitli sorunlarla nasıl başa çıktığını öğrenebilirler. Hatta bahçenizdeki bir ağaca çocuğunuzun adını verip, ağacın gelişimini birlikte gözlemleyebilirsiniz.
4- Yüzme: Bu çok önemli beceriyi çocuklarınıza eğlenceli su etkinlikleri sırasında öğretebilirsiniz. Deniz kenarında yaşamıyorsanız bile çocuklarınızın yüzmeyi öğrenmesi gerekir. Yüzme bilen birisi sadece kendisini değil, başkalarını da kurtarabilir.
5- İlk yardım becerileri: Çocuklar oyun oynarken sık sık yaralandıkları için bu becerinin onlara öncelikli olarak öğretilmesinde fayda bulunuyor. Böylece hem kendileri hem de başkaları için kaza ve acil durumlarda ni yapabileceklerini öğrenirler.
6- Para idaresi: Çocuklarınıza öğretebileceğiniz en önemli yaşam becerilerinden birisi de paralarını idare edebilmeleridir. Onlara paranın değerini ve ileride kullanılmak üzere nasıl biriktirileceğini öğretin. Ellerindeki paranın ne kadarını harcayıp ne kadarını biriktirecekleri konusunda onlara rehberlik edin.
7- Çamaşır Yıkama: Bu, her çocuğun çok erken yaşta edinmesi gereken bir beceridir. Çamaşırlarını kendilerinin yıkıyor olması, üniversiteye gittiklerinde çocukların çok işine yarar. Çocuklarınız bu beceriyi edinirken sadece kendi çamaşırlarıyla kendileri ilgilenmekle kalmaz, çok da eğlenceli vakit geçirebilir!
8- Ufak tamiratlar: Çocukların bir televizyonun, çamaşır makinesinin ya da buzdolabının içini hep merak ettiklerini bilirsiniz. Onların bu merakını bir şeyler öğrenmelerini sağlayacak şekilde teşvik edin. Onlara tıkanmış bir lavaboyu açmayı ya da doğalgaz vanasını kapatmayı öğretebilirsiniz. Ancak bu işlerle uğraşırken tüm güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun.
9- Kendini savunma: Hayatın hoş olmayan sürprizlerine karşı her zaman çocuğunuzun yanında olup onu koruyamazsınız. Onu karate gibi bir savunma sporu kursuna göndermeyi düşünmez misiniz? Bu kurslarda çocuğunuz sadece ani bir saldıraya karşı kendini savunmayı öğrenmekle kalmayacak, zihinsel odaklanması da gelişecektir.
10- Zaman yönetimi: Çocuklarınıza zaman yönetimini çok küçük yaşlardan itibaren öğretmeye başlamalısınız. Onlara belli bir zaman içinde kendi başına giyinmeyi, okula gitmeye hazırlanmayı ve ödevlerini bitirmeyi öğretin. Çocuğunuz büyüdükçe zamanını nasıl verimli kullanabileceğini anlayacaktır.