Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

Geleneği Bozmayan Dernek

2944
DEĞERLİ okurlarım, Ankara’da bulunan “Çanakkale Kültür ve Dayanışma Derneği”nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği “Çanakkaleliler Gecesi” bu yıl 4 Mayıs’ta Türkiye Barolar Birliği(TBB)nin Balgat’ta ki Konukevi Tesislerinde yapıldı.
 
Derneğin bu tür etkinliklerinin amacı; Ankara’daki Çanakkalelileri bir araya getirerek hemşehrilik duygularını geliştirmek, dayanışmayı arttırmak ve gecede Çanakkale İl ve İlçelerinden gönderilen yöresel nitelikli ürünlerin, çekilişle toplanacak bağışlar ile hem derneğin faaliyetlerini sürdürmek, hem de Ankara’da öğrenim gören Çanakkaleli üniversiteli öğrencilere burs vererek maddi katkıda bulunmaktır.
 
***
 
Geleneği bozmayan derneğimiz, gurbette yaşayan hemşehrileri bir araya getirerek; belki de yıllarca birbirlerini göremeyenleri sevinçle kucaklaştırıyor. Bu bir araya gelişlerde “memleket havası solunuyor, eski günler yad ediliyor, duygusal anlar yaşanıyor…”
 
* Bu yılki geceye; Şubat ayında yapılan dernek genel kurulunda olduğu gibi, Milletvekillerimizden yalnızca, Sn. Ali SARIBAŞ katıldı.
 
- Demek ki, diğer vekillerimizin mazeretleri vardı! Ne olurdu sanki, yılda bir kez düzenlenen bu geceye göre kendilerini programlayamazlar mı bizim vekillerimiz?!
 
Dernek Başkan Vekili Sn. Mehmet Ali ATAY: - “Çanakkale Valimizi, Kamu-Özel Kuruluş temsilcilerini, tüm Belediye Başkanlarımızı, Yerel Basın temsilcilerini davet etmiştik” dedi.
 
Gözlemleyebildiğim kadarıyla; eski Milletvekillerimizden; Ahmet KÜÇÜK ve Hamdi ÜÇPINARLAR, Lapseki Belediye Başkanı Gani Mehmet EKİM, Gülpınar Belediye Başkanı Recep ŞAHİN, Çanakkale eski valisi Orhan KIRLI, Çanakkale eski Cumhuriyet Başsavcısı İlmettin KÖKLÜ, Yargıtay eski Genel Sekreteri-Yargıtay üyesi Salih KOCALAR geceye katılanlar arasındaydı.
 
Ayrıca, Demokrat Parti (DP) Büyük Kongresi için Ankara’ya gelen “Burası Çanakkale” Gazetesi sahibi İsmet AKINCI da gecemizdeydi.
 
***
 
Dernek Başkanı Turgay MALERİ, katılımdan memnun olduğunu ifade etti. Bir ölçüde haklıydı. Çünkü, derneğin 300 üyesinin neredeyse 250’si gecedeydi.
 
Dernek Başkan Vekili M. Ali ATAY’IN slaytlı sunumu, Çanakkale’mizin yıllar önceki görüntülerini de kapsıyor ve anılarımızın tazelenmesine vesile oluyordu. Derneğin hedeflediği projeler tanıtılıyor, destek isteniyordu.
 
Örneğin: Dernekten burs alanlar; iş sahibi olunca, onlarında burs vermelerinin-belli bir kurala bağlı olarak-sağlanması gibi…
 
***
 
Çanakkaleli Ahmet COŞKUN ve orkestrası “Çanakkale Türkülerinden” örnekler sundu. Duygulandık, gözlerimiz yaşardı, bizler gurbetteydik…
 
Derneğin “Türk Sanat Müziği Korosu” da geceye renk kattı. Koroda yer alanların hemen tümü dernek üyelerinden oluşuyordu. Bu tablo da, derneğin sosyal-kültürel etkinliklere verdiği önemin bir göstergesiydi. Koronun seslendirdiği “10.Yıl Marşı”nı tüm Çanakkaleliler ayakta coşkuyla ve alkışlayarak söylediler. Bu anları bizlere yaşattıkları için dernek yöneticilerimizi içtenlikle kutluyorum.
 
***
 
Bilindiği gibi, 12 Eylül 1980 Yönetimi; Siyasi Partileri, DKÖ’lerini, STK’ları, Sendikaları, Meslek Odalarını, Dernekleri kapatmıştı. Çanakkale Kültür ve Dayanışma Derneği de yeniden 1995 yılında açılmıştı.
17 yıl önceki Derneğin Kurucu Başkanı Sn. Emin ERDOĞAN ve eşi, 2009’da kurulan “Gelibolu Derneği” Başkanı Em. Kur. Alb. Sn. Süleyman TAŞ’ın da bulunduğu masada, oğlum ve gelinimle birlikteydik.
Sayın TAŞ: - “Avustralya’da, Yeni Zelanda’da ‘Gelibolu Derneği’ var. Biz kurunca ne gerek var! diye eleştirilmiştik. Bu duruma siz ne dersiniz Turgut Bey?..” diye sorunca;
  - “Bence, çok iyi yapmışsınız…Anzaklar Gelibolu’ya sahip çıkmışsa-çıkıyorsa, bizler haydi haydi sahip çıkmalıyız, sizleri kutluyorum. Kaldı ki diğer İllerin İlçe dernekleri Ankara’da boy gösteriyor, keşke diğer ilçelerimizin de dernekleri kurulsa...” yanıtını verdim.
 
***
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Ankara’da 6921 Çanakkaleli yaşıyor! Bu sayıyı baz alırsak, üye sayımız oldukça az…2.5 ay önce seçilen yeni yönetim kurulu kuşkusuz ki, üye sayımızı arttırma konusunda üzerine düşeni yapacaktır.
 
* Bu yıl ki etkinliğe, oğlum ve gelinimle katıldım. Geleneksel gecelerimize eşim de katılırdı. Ancak, bu yıl eşimin mazereti önemliydi! İlk torunum “Doruk” henüz 3.5 aylık.
 
Küçük gelinim eşimle birlikte; - “Doruk’a biz bakarız, istiyorsan sen de geceye git!..” dediler ve böylece bu etkinliği sizlere yazma olanağını buldum. Küçük gelinim ve eşime anlayışlı tutumlarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.
 
***
 
Sevgili Çanakkale OLAY okurları, önceki yıllarda; - “Çanakkaleliler gecesi peynir helvasız olmaz!..” diye dernek yöneticilerimize takılırdım! Bu yıl Gelibolu “peynir helvası” ikram edildi, gönderenlere, getirenlere teşekkür ederim. Ancak, Gelibolulu hemşehrilerim  beni bağışlasın, alınmasın, reklam da sayılmasın ama; bizim “Kasaplar Çarşısında” Kadir YAŞAR’ın ürettiği fırınlanmış peynir helvasının tadı bir başka!.. Ne yapayım bu da benim damak zevkim ve belki de takıntım!!!
 
*** Nice Geleneksel Gecelerde Buluşmak Ümidiyle.. Sevgi, Sağlık ve Dostlukla Kalın…