Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

Dumping Sendromu

2100
Dumping sendromu; mideye ulaşan gıda içeriğinin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde ince bağırsağa geçiş yapmasına bağlı gelişen, bir grup sindirim sistemi problemi ve belirtilerini ifade eder. Mideye yapılan cerrahi girişimler sonucunda, mide hacminin azalmasının veya mide ile ince bağırsak arasında düzenleyici görev üstlenen dokuların ortadan kalkmasının sonucu olarak, midede sindirime uğraması gereken gıdalar ince bağırsağa anormal bir hızla ulaştığında Dumping sendromuna ait bulgular ortaya çıkabilir.
 
Dumping sendromu çoğunlukla mideye yapılan cerrahi girişimleri takiben gıda alımına başlanması ile kendini gösterir. Özellikle obezite cerrahisi kapsamındaki midenin geniş rezeksiyon ameliyatları sonrasında; mide kanseri gibi organik sebeplere yönelik yapılan ve mide ile ince bağırsağı ayıran bölgeyi içeren büyük cerrahi işlemlerin sonrasında veya midenin tamamının alındığı operasyonların sonrasında Dumping sendromu görülebilir.
 
Dumping sendromu, gıda alımını takiben ortaya çıktığı süreye göre temelde iki alt grupta incelenir:
 
Erken Dumping Sendromu
Gıda alımını takiben 10 ila 30 dakika içinde semptomların ortaya çıktığı durumlarda söz konusudur. İnce bağırsağa kontrolsüz olarak gelen gıda içeriği nedeniyle hazımsızlık, ishal gibi belirtilerin yanında bağırsakların salgıladığı maddelere bağlı çarpıntı, tansiyon düşüklüğü gibi sistemik belirtiler gelişir. Klinikte gözlenen Dumping sendromlarının yüzde 75`i erken tiptir.
 
Geç Dumping Sendromu
Öğünlerden 1 ila 3 saat sonra belirli semptomların ortaya çıkması ile karakterize formdur. Erken tipten farklı olarak, geç tipin ortaya çıkmasında esas neden; ince bağırsağa gelen içeriğe bağlı kanda ani yükselen kan şekerine cevap olarak vücudun hızlı insülin salgısı ile verdiği yanıttır. İnsülin yanıtına bağlı olarak hastalarda hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) belirtileri meydana gelir. Dumping sendromu olan her dört hastadan birinde geç tipte Dumping sendromu bulunur.
 
Erken tipte Dumping sendromu aşağıdaki klinik semptomlara neden olabilir:
Hazımsızlık, şişkinlik, erken doyma, doluluk hissi, Çarpıntı, Yüzde kızarıklık, Terleme, Baş dönmesi, Mide bulantısı, kusma, İshal.
 
Geç tipte Dumping sendromunun seyrinde aşağıdaki belirtiler izlenebilir:
Baş dönmesi, bitkin hissetme, bilinç bulanıklığı, Terleme, Halsizlik, yorgunluk, Çarpıntı, Vücutta titreme, Açlık hissi.
 
Aşağıdaki tedbirler Dumping sendromuna bağlı belirtilerin kontrol altında alınmasında etkilidir:
Gün içinde üç kez ana öğün yemek yerine en az beş defa, az miktarda sık yeme düzenine geçilmesi, gıdaların ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulması, şeker, pasta, beyaz ekmek, makarna, gazlı içecek gibi karbonhidrat düzeyi yüksek gıdaların tüketiminden kaçınılması, tavuk, balık, yer fıstığı, baklagiller gibi protein ağırlıklı gıdaların tüketimine ağırlık verilmesi, brokoli, mısır gibi sebzeler, narenciye, elma, tahıllı ürünler, kahvaltılık gevrekler gibi posalı, lifli gıdaların bol tüketilmesi, öğünlerden 30 dakika önce ve sonrasında fazla sıvı alınmaması.
 
KAYNAKÇA: https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/15715/dumping-sendromu