turgutcamer@hotmail.com
Değerli okurlarım üyesi olduğum UED (Ulusal Eğitim Derneği) nin uzun yıllardır sürdürdüğü Ankara'da ki "Cumartesi Konferanslarını" bir engelim yok ise izlemeye gayret ederim.
Geçtiğimiz Cumartesi günü konferansın konusu “BÜYÜK OÐUL EFSANESİ” Tonguç’un Romanı. Konuşmacı Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Öner Yağcı idi. YAĞCI, Bilgi Yayınevinin Birinci Basımı olan yapıtı ile Köy Enstitüleri Eğitim Sistemini akıcı ve de anlaşılır bir üslupla okurlarına aktarırken, gerçekçi bir devrim öğretmeni olan İsmail Hakkı Tonguç efsanesini armağan etmiş oldu bize…
* * *
*1 Nisan 1951 Tokat doğumlu olan Öner YAĞCI’nın ilkyazı ve şiirleri Tokat Yerel gazetelerinden “Tokat” ve “Sabah Postası” gazetelerinde yayımlanmış. Araştırmacı Yazar, Editör, Deneme Yazarı-Roman Yazarı, Roman, Deneme, İnceleme, Derleme şeklinde eserlerin sahibi.
Sn. YAĞCI bir yazar ve aydın gözüyle, özellikle, kültür, sanat, eğitim ve edebiyat dünyasının içinde bulunduğu iklimi cesurca saptayıp, bu negatif iklimden kurtulması için önemli çıkış yolları üreten düşüncelerin sahibi olması nedeniyle aydınlanmaya çok değerli katkıları olan bir aydınımızdır.
Konferanstaki bazı sözleri:
-“Kitapta gerçek olmayan tek satır yoktur.
-Tonguç müthiş bir gerçekçiydi.
-Atatürk’ten sonra Türkiye’nin yetiştirdiği Nazım Hikmet ve İsmail Hakkı Tonguç’tur.
-Aydınlıkla – karanlığın en çok çatıştığı yıllar 40’lı yıllardır.
-Tonguç’un hayali; Hasanoğlan Köy Enstitüsüne doğu ülkelerinden de gençler gelsin okusundu.
-Yazmaktan ve okumaktan usanmayan insanlar oldukça umutsuzluğa kapılmayız.
-İçinde yaşadığımız dünyayı anlamalıyız.
-Bağnazlığa düşünce yapılacak bir şey yok. Bu günün sorumlusu bu günküler değil, daha önceki kuşaklardır.
-Kendini tanımayan insan hiç kimseyi tanımaz. (Montaigne)
-Hayalimi gerçekleştirmiş bir kişi olarak karşınızdayım.”
* * *
Sevgili Çanakkale OLAY okurları ayni gün Sn. Yağcı, Telgrafname Yayınlarından 1. Basım 2018 “Tevfik Fikret” Aydınlanma Öncüsü, Büyük İnsan, Büyük Şair” adlı inceleme kitabını da okurlarına imzaladı.
Ben de on gün sonra 8. yaşına girecek olan ve Ankara’da Tevfik Fikret Okulunda okuyan torunum için imzalattım.
(Turgut Doruk Çamer’e Fikret’imizin Kıvancıyla. Sevgilerimle... 5.1.2019)
Tevfik Fikret 24 Aralık 1867’de doğdu. Çocukluğu ve ilk gençliği Abdülhamid’in İstibdat (Zorba) döneminde geçmiş. Tevfik Fikret ülkemizdeki özgürleşme ve aydınlanma mücadelesinin bayrağını Osmanlının yıkılış döneminde devralmıştır. Kendisinden sonra ki tüm mücadele insanlarına, özellikle de Cumhuriyet aydınlarına bayrağı aktarmayı esas almıştır. Atatürk’ümüz; Tevfik Fikret’in düşünce dünyasından oldukça etkilenmiş ve Fikret’in ölümünden sonra:
-“Ben devrimin ruhunu ondan aldım…. Dünyada yapılması gereken bütün devrimlerin kaynağıdır o” demiştir.
*Öner Yağcı yapıtında Cumhuriyetimizin temeline düşünceleriyle unutulmaz izler bırakan büyük şairimiz Tevfik Fikret’i mercek altına alırken; onun yaşamından, eserlerinden, düşünce dünyasından örnekler sunarak, şiirlerini de bir kez daha, günümüz Türkçesiyle okurlarla buluşturmuş. Emeği için kutluyor, teşekkür ediyoruz.
Konferansın soru-yanıt bölümünde Sn. Yağcı “Köy Enstitüleri Eğitim Sistemini kim nerede uygularsa uygulasın iyi olur, ancak ille de Köy Enstitüsü adı üzerinde ısrarlı olunmasını bağnazlık olarak niteleyince itirazım oldu!..” Ve kendisine bu köşede 13 Nisan 2010 tarihinde kaleme aldığım “KÖY ENSTİTÜLERİ VE BİR ANI!..” başlıklı yazımdan bir örnek vererek yanıtlamaya çalıştım.
SON SÖZ: Köy Enstitüleri, bilimin ışığını ortaçağ karanlığının üzerine çevirmişlerdi. Bu günde bu eğitim sistemini uygulamak ve adını koymak niçin mümkün olmasın?... Her ne kadar toplumumuzun % 25’i kırsalda yaşasa da… T.Ç.