ÇOCUK VE CİNSELLİK

1566
Anne ve babaları en çok zorlayan konu çocukların sorularına anlayabilecekleri cevaplar vermektir. Çocukların gelişim aşamasında onlara her konuda olduğu gibi cinsellikte de mantıklı cevaplar vermek, çocukların mantık şemalarındaki cinsellik kavramının olması gereken gibi oluşturulmasını sağlayacaktır.
Toplumumuzda alışılagelen bir algı nedeniyle cinsellik bir tabu halindedir. Konuyla ilgi konuşmak, soru sormak, değerlendirmek yapmak çoğu kez ayıp denilerek geçiştirilir. Televizyonda iki sevgilinin öpüşme sahnesinde kanalı değiştirmek, cinsellik çağrışımı yapabilecek herhangi bir görseli ya da başka bir durumu ortadan kaldırmaya çalışmak sorulabilecek sorulardan kaçmak için yapılan en kolay manevralardır.
Çocuklar her yaşam döneminde meraklıdırlar. Her şeyin nedenini öğrenmek isterler. En ufak detayı kaçırmak istemezler. Anne babaların çocukların meraklı sorularına cevap vermekte zorlandıkları tek konu cinsellikle ilgili sorulardır.
Toplumda tabu olan konularda bilgi sahibi olamadıkları için ileriki yaşam dönemlerinde sıkıntı yaşayan bireylerin olduğu görülebilmektedir. Özellikle cinsel fonksiyonların harekete geçmeye başladığı ergenlik döneminde yeteri kadar cinsel bilgi sahibi olmayan bireylerde biyolojik değişimler nedeniyle psikolojik sorunları ortaya çıkabilmektedir.
Anne babaların bu zor sorulara cevap verebilmeleri için neler yapmaları gerekiyor? Öncelikli olarak her yaş döneminde sorulabilecek soru formatları hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Örneğin 3-4 yaşlarında çocuklar genellikle şu soruları sorabilirler;
·         Bebek nasıl olur?
·         Bebek karnına nasıl girdi?
·         Bebek karnından nasıl çıkacak ?
·         Ben nasıl oldum ?
Bu konuda anne babaların yeteri kadar donanımlı olmaları ve kaçamak cevaplar vermeden çocuğun da bilgi edinme hakkının olduğu unutmamalıdırlar. Örneğin ben nasıl oldum sorusuna annenin içindeki tohumla babanın tohumu birleşince bebek olur, bebekler de annelerinin karınlarında büyürler gibi bir cevap ne çocuğu yanıltır ne de anne babayı zorlamaz.  Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir husus verilecek cevapların çocuğun yaş dönemine uygun olmasıdır. Yukarıdaki örnek 3-5 yaş arasındaki çocukların mantığına uyarlanması kolay bir cevaptır.
Bireyin sağlıklı bir cinsel yaşamı olabilmesi için çocukluktan itibaren yeterli cinsel eğitim almış olması gerçeğinden yola çıkarak, tabu denilen bilgilerin anne babalar tarafından uygun zamanda uygun yöntemlerle çocuğa aktarılmaması, uygunsuz zamanlarda uygunsuz yöntemlerle edinilmesine neden olabilir. Her bireyin bir cinsel kimliği olduğuna göre sağlıklı bir cinsel hayat sürdürme hakkı da olmalıdır.
Sağlıklı günler dileklerimle…