BİR ÖĞRENCİ İÇİN ÇANAKKALE

Abdullah Burhan Özçelik

11462

Çanakkale tarihi ve kültürel açıdan Türkiye’de ve dünya da az rastlanacak bir şekilde bir   çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, tarihi savaşlara tanıklık etmiş, antik kentleri, doğal güzellikleri ve boğazıyla gerek tarihi ve doğası gerekse kültürel açıdan güzide bir şehrimizdir. İçerisinde bunca eşsizliği barındıran Çanakkale bunların yanı sıra 1992 yılında kurulan üniversitesiyle eğitime de ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

2017 yılına göre Çanakkale toplam nüfusu 530.417 olarak bilinmektedir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi toplam öğrenci sayısı ise 2018 yılında 50.446 olarak kayıtlara geçmiştir. Bu veriler doğrultusunda Çanakkale toplam nüfusunun %10’luk bir kısmana karşılık gelen öğrenci sayısı ele alındığında Çanakkale için bir öğrenci şehri diyebiliriz. Peki “Çanakkale öğrenci için bir şehir “diyebilir miyiz?

KÖR OLASIN ZALİM GURBET

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunu farklı illerimizden gelen öğrenci kardeşlerimiz oluşturmaktadır. Bu durum kalınacak yer sıkıntısını da beraberinde getirmektedir. Çanakkale’de yurt fiyatları her geçen yıl yükselmekte, bu yükseliş devlet yurduna yerleşemeyen öğrenciler ve aileleri için maddi olarak bir problem yaratabilmektedir. Keza eve çıksam diyen bir öğrenci için de aynı problem geçerli olabilmektedir. Kiralık ev fiyatlarının artması bir yana dursun büyüyen ve gelişen bir şehir olan Çanakkale’de ev bulabilmekte oldukça zorlaşmaya başlamıştır. Yeni yapılan devlet yurtları ve şehrin bazı yerlerindeki konutlaşmalar bu durumu biraz hafifletse de yapılacak daha çok şeyin olması gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

ÖĞRENCİ – ESNAF İLİŞKİSİ

Çanakkale’deki 50.446 öğrencinin %80 i şehir merkezinde bulunmaktadır. Eğitim hayatını sürdüren ve tüketici sınıfında bulunan bu öğrenci nüfusu Çanakkale Esnafı için önemli bir gelir kapısıdır. Kafeler, AVM, eğlence merkezleri, kitapçılar, kordon boyları sabah akşam kalabalık olmakta bu durum esnafa ve işletmelere nefes aldırmaktadır yalnız esnafın öğrencilere karşı tahammülsüz oldukları da gözlerden kaçmıyor kulaklara gelmiyor değildir. Hayat pahalılığı olarak Çanakkale için pahalı bir şehir diyemeyiz. Aynı ürünleri her cebe uygun fiyat farklılıklarında bulunabileceğini de söylemeliyim.

ŞEHRİ TAVAF ETMEK DE MÜMKÜN

Bir enerji içeceği firması ÇOMÜ’ de öğrencilere “Çanakkale denilince aklınıza ne geliyor “diye sormuş. Alınan şu cevap ilgi çekici “Otobüs beklediniz ve gelmedi son çare Ç3 e bindiniz artık her şey için çok geçtir, şehri tavaf etmek için hazırsınızdır “Hak vermemek elde değil bu cevaba. Şehir içi ulaşım olarak   Çanakkale, yeni seferler ekleyerek ve otobüs hatlarını genişletmeye başlayarak bu yönde sıkıntı çeken vatandaşlarına özellikle de öğrencilere kolaylık sağlamaya başlamıştır diyebiliriz. Şehir içi ulaşım ücreti diğer şehirlerimizle kıyaslandığında oldukça ucuz olduğunu da görebilmekteyiz.

GÜNEY VE BATI MARMARA’NIN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ

ÇOMÜ, öğrenciler için önemli eğitim olanakları sunmaktadır. Ders programları dışında düzenlenen konferanslar, verilen seminerler, getirilen ünlü profesörler, yazarlar, bilim insanları buna birer örnektir. Aynı zamanda 7 gün 24 saat açık, içerisinde 700 binden fazla eser bulunduran, Güney ve Batı Marmara’nın en büyük kütüphanesini de bünyesinde bulunmaktadır. Özellikle vize ve final haftaları tıklım tıklım olan kütüphane de bu haftalar da yer bulmak pek mümkün olmamaktadır. Her ne kadar sınav haftaları dışında öğrenciler tarafından fazla rağbet görmese de okumaya ve araştırmaya meraklı insanlar tarafından bulunmaz hint kumaşı niteliğindedir.

Çanakkale bir öğrenci şehri demiştik, peşinden de sorumuzu sormuştuk ve şimdi cevap kısmına gelelim. Evet! Çanakkale öğrenci için bir şehirdir. Her ne kadar rüzgarı çokta olsa öğrenciyle esnafın arası biraz açıkta olsa Çanakkale; tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla, üniversitesiyle, değerli hocalarıyla, muazzam kütüphanesiyle insanları ve öğrencileri kendisine bağlamayı iyi biliyor.