BEYNİMİZ VE HAFIZA
Beyin, vücut fonksiyonlarının çoğunu kontrol eden en karmaşık organımızdır. Hayatı fonksiyonlardan nefes alma, yutma, görme, duyma, dokunma gibi günlük faaliyetlerden sorumludur. Herhangi reaksiyonlarda en çok etkilenen organımız, vücudumuzdaki depo yerimizdir. Sinir sistemi için komuta merkezi olan fiziksel ve zihinsel yetenekler keşfeder. Bizler beynimizi yönetmeyi öğrendiğimizde yapabileceklerimizin sınırı yok. Yaşadığımız olaylara pozitif baktığımızda beynimiz açısından olumlu sonuçlara yönelebiliriz. Yani olumlu düşünürsek olumlu sonuçlar, olumsuz düşünürsek olumsuz sonuçlar alırız.
Yeni bir şey öğrendiğimizde beynimizdeki fiziksel değişikliklerin ne tür değişiklik olduğunu yaşadıklarımızın yıllar sonra aklımıza geldiğini anlamamız mümkün değil. Çeşit çeşit anıları bir kişinin ismi veya telefon numarasını hatırlamayı bir şekilde birbirinden ayırıyor. Bilim insanları bunları beynin şekillerine bağlı olduğunu düşünüyorlar.
Anılarımız ise gelecekte yaşayacaklarımızın izlerini oluşturur. Çocuklukta yaşadığımız önemsiz deneyimleri hayatımız boyunca saklayan ama bizim için önemli şeyleri kolay kaydetmeyen bir hafızaya sahibiz. Hafızamız öğrendiğimiz bilgileri hem koruma hem de kurtarma yeteneğine sahiptir. Fakat bu görev kusursuz bir şekilde gerçekleşmeyebilir. Beyin ve düşünce sistemimiz sınırsız uyarılara açık olmasına rağmen her olaya aynı düşünceyi sağlamaz. Neye yoğunlaşırsak onu kodlamamız daha sağlam olur. Yani bazı insanlar gördüklerini kolay kolay unutmazlar. Kokuları sesleri ve tatları hafızalarına kaydederler. Ama bu kolayca bizi yanıltabilir.
Bilgi ne kadar tekrarlamışsa hafızada uzun süreli kalır. Fakat bir konuya merak veya ilgimiz yoksa hafızada kalmaz saniyeler sonra yok olur. Hatırlamakta güçlük çektiğimiz bilgiler gündelik yaşantımızda yeterince kullanmadığımız için silinmeye başlar. Biz yeni bilgileri tekrar ettikçe zihnimizin düşünce performansı artar. Düşünce bağlarımız derinleşir. Ne kadar çok düşünür tartarsak beynimiz o kadar çok güçlenir.
Peki hafızayı ne güçlendirir?
Bilgiyi hafızada tutmak için kodlamak gerekir kodlamak için ise odaklanmak. Odaklandığımız zaman işimiz daha kolaylaşacak uzun süreli hafızamızda kalacaktır.
Tekrarlamakta bilginin hafızada kalmasında etkilidir. Ve en önemlisi uykudur. Bedenimizin her türlü fonksiyonlarına cevap verebilmesi için kesintisiz ve kaliteli uyku hem yetişkin hem de çocuklar için çok etkilidir.
Hesapları hesap makinesiyle değil elle yapmak, bulmaca çözmekte hafızayı güçlü tutmakta etkilidir.
Ve tüm hastalıkların düşmanı olan sigara ve alkolden de uzak durmak gerekiyor. Unutkanlık ve ilerleyen yaşlarda Alzheimer hastalığına dönüşmesinde büyük bir pay var.