Sermet Atadinç

sermet@canakkaleolay.com

Belediyenin halk toplantıları

1815
Çanakkale Belediyesi halk toplantıları yaparak vatandaşlar ile buluşuyor. Direkt olarak vatandaşın sıkıntılarını, eleştirilerini, dileklerini dinledikleri bu toplantılar; belediye yönetimi için son derece verimli toplantılar olabilir. Katılımcı yönetim anlayışı kapsamında bu toplantıların verimli olabilmesi için, yine yöneticilerin bundan sonraki tavırları belirleyici olacaktır. ‘Toplantı olur, söz uçar, bizde bildiğimizi okuruz’ anlayışının kesinlikle terk edilmesi gereklidir. Çanakkale Belediyesi, başlatmış olduğu halk toplantıları ile aynı zamanda bu tarzın kendi kurumu üzerinde etkileri var ise; kökünden kazıyacak bir dönüşümü başlatmalıdır. Bu toplantılar böylesi bir dönüşüm için iyi bir fırsattır.
 
Vatandaşı yok sayan, onu sadece seçimden seçime hatırlayarak, halk bir şey bilmez, biz onlar adına her şeyi yaparız şeklindeki temsili demokrasi anlayışının karşısında katılımcı demokrasiden yana olanların bu kavrayışlarını hayata geçirmeleri için; halkın taleplerini göz önüne alarak(böylesi toplantılar yapıp)taleplerinin gerekliliklerini yapıp, geri bildirim ile süreci tamamlamaları gerekir.
Şimdi başlatılan bu toplantılar sürecin ilk halkası olup, devamı geri bildirim toplantıları ile sürdürülmelidir.
 
Çanakkale Belediyesi böylesi bir çalışma ile bu adımı atmıştır, devamını getirmelidir.
Gerçek beğeninin ne olup olmadığını vatandaş zaten size gösterecektir.
ÇOMÜ tarafından yapılan zorlama ve yönlendirme içerikli anket sonuçları işleyen bu süreç karşısında teferruattır.
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yapılan anket ile ilgili görüşlerini açıklayınca bir telaş ve acele ile verilen cevap metni bazı gerçeklerin daha çok gün yüzüne çıkmasına yol açtı.
Belediye Başkanı Gökhan’ın açıklamalarına cevap veren akademisyen, “Sayın Başkan yol ve kaldırımların bozuk olduğunu, toplu taşıma sisteminin sorunlu olduğunu madem biliyordu, bugüne kadar gereğini neden yapmadı? “sorgulaması ile araştırmanın gerçek niyeti ortaya çıkmıştır.
 
Kahve toplantılarının faydalı çalışmalar olduğunu belirtmiş idim.
Yalnız bu faaliyetin, gazetecilik ilkeleri itibarıyla olumsuz hayata geçirilen bir yönü var.
Belki kurumun dikkatinden kaçmıştır, ama Başkan Gökhan’ın bu konuyu dikkate alacağını düşünüyorum.
Bu güne kadar bu konuda bir çok kuruma uyarıda bulunduk, şimdi de aynı uyarıyı Çanakkale Belediyesi’ne meslek ilkelerimizin korunması, özgür ve bağımsız gazetecilik ve halkın haber alma hakkı itibarıyla yapmamız gerekecek.
Bu toplantılara basın kurumlarını çağırmıyorsunuz.
Halka açık toplantıların basına kapalı olmasının mantığı olamaz.
Kaldı ki bu toplantıları basına kapatıp sonra internet sitesinde haberin servisini yapmak haberin tekelleştirilmesidir.
Yani kamuoyuna haberi ‘ben nasıl görüyor isem sizde öyle göreceksiniz’ mantığının getirdiği anti demokratik bir yaklaşımdır.
Bu uygulama, demokratik değerlerin, basın özgürlüğünün gün geçtikçe olumsuzlaştığı koşullarda daha çok uygulanmaya, genel bir yöntem haline getirilmeye çalışılmaktadır.
Amaç kamuoyunun olayları, hakim olanların istediği pencereden görmelerini sağlayarak farklı düşüncelerin önünü kesmek, tek tipleştirmektir.
Çanakkale Belediyesi yetkililerin gözünden kaçtığını düşünüyorum, çünkü bu Çanakkale Belediyesi’nin şimdiye kadar yaptığı ilk uygulamadır.
Son olmasını temenni ederim.
 
Böylesi bir uygulama son yıllarda literatürümüze giren “andıç  gazeteciliği”uygulamasıdır.
Halkın haber hakkının özgürce yaşama geçmesi adına böylesi bir yöntemi kabul etmemiz beklenemez.
Çanakkale Belediyesi’nin de bu noktadaki uygulamasını yeniden gözden geçirmesinin gerektiğini özellik ile belirtirim.