BAŞARININ ANAHTARI " İRADE"

2603
Çevremizde çeşitli bağımlığı olup bu bağımlılıklardan kurtulmak için yeterli derecede başarılı olamayan bireylere rastlamışızdır. Belki de bu durumu kendimiz de yaşamış ya da yaşamaktayız. Diğer ismiyle özdenetim diyebileceğimiz irade, bireyin istenmeyen durumlarla başedebilme gücüdür. 
 
Kilo vermek isteyip bir türlü verememek, keyif verici maddelerden kurtulamamak, bir türlü akademik başarıyı istenen düzeye çıkaramamak gibi istenen ama iradenin istenilen düzeye çıkmaması nedeniyle olumsuz durumlardan kurtulamamak iradesizliğin örneklerindendir. 
Bir insanın birşeyi çok istemesi ama yapamaması neden kaynaklanıyor olabilir? 
 
Bu durum aslında çocukluktan kazanılan alışkanlıklarla alakalıdır. Çocuğun uygun zamanlarda uygun sorumluluklar alması ve bunları sürdürebilmesi ailesinin ona bu anlamda verdiği destekle paralellik gösterir. Aynı şekilde ebeveynlerin kendi hayatlarındaki özdenetim tutarlılıkları çocuklar için ciddi örnek teşkil eder. Özellikle anne babasının düzenli spor yaptığını, başladıkları işleri bitirdiklerini gören çocukların iradeyle ilgili modellemeleri erken yaşlarda başlar. Ailelerin çocukların iradeli olmalarıyla ile atması gereken ilk adım, onlara hazzı ertelemeyi öğretmeleri olacaktır. Çocukların keyif aldıkları şeyleri yapmaları önceliği, onların asil görevlerinden uzaklaşmalarına neden olabilir. Özellikle yaşadığımız teknolojik çağda dijital bağımlılık anne babaların en çok yakındığı bağımlılık türüdür. Akademik başarıyı, sağlıklı yaşamı etkileyen bu bağımlılıktan kurtulmak için de belirli bir irade gücü gereksinimine ihtiyaç duyulur. Burada yine başrol, çocuğun ilgisini başka şeylere çekebilme becerisiyle anne babalarda olacaktır. 
 
İrade ve sorumluluk arasında bağı biraz daha açacak olursak; düşünmeye başlamamız gerekenler, "Alınan sorumluluğun iradeli bir şekilde sürdürülmesinin bireye kazançları ne olacak?" " Kendisine ne tür değerler katmış olacak?" Gibi soruların cevapları olacaktır. İradeli olmanın bireyin yaşamına olan katkılarının bilincine ulaşmış olmak sürdürülebilir özdenetimin tetikleyici unsurudur. Burada da karşımıza düşünce-duygu-davranış ve sonuç döngüsü çıkmaktadır. Düşünce tarzımızın olayları, durumları ve süreci kabul etme eşiğimiz ile alakalı olduğunu bilinciyle daha yapıcı ve ılımlı bir düşünce tarzını benimsiyor olmak, kendimizi de doğru değerlendirmek için bir kolaylaştırıcıdır. Kendini doğru değerlendiren bireyler gelişimleri için neler yapması gerektiğinin farkındadır. 
 
İradeli ve tutarlı bir yaşam tarzı bireye hiç bir şey kaybettirmez, aksine değişimin kazançlarını gören bireyin içsel güdülenmesi çok kolay gerçekleşir. Kilo verdiğinde daha fit olduğunu görmek, keyif veren maddelerin bırakılmasından kaynaklı sağlıklı yaşamın tadını almak, programlı çalışıldığında daha yüksek notlar almak, içsel güdülenmeye örnek gösterilebilir. 
 
Her şeyde olduğu gibi iradeli olmanın da maliyet fayda analizini yapabilmek bu konudaki yol haritasının çizimi için en kolay yöntemdir. Hiç bir şey yapmadan ya da başlanan işi yarım bırakarak neyin kazanımı elde edilebilir? Zorlanan işlere küçük adımlarla başlamak sonrasında adımları büyütmek ise bir başka motive edici yöntemdir. 
 
Yazımı çocuklarımıza iradeli olmayı öğretme amaçlı anne babaların çocuklarına fırsat buldukça Yüce Atatürk`ün yaşamından bahsetmeleri ricasıyla bitirmek istiyorum. Bütün Türklerin istikrar rol modeli Yüce Atatürk olduğu sürece bizim sırtımız yere gelmez.
 
Sağlıkla kalın.