sermet@canakkaleolay.com
Devrimci Yurtsever Gazeteci Uğur Mumcu'nun katledilmesinin 23. yılında "özgür basın yoksa özgür toplum yoktur "konulu panel günümüz gerçeklerine ışık tutması anlamında etkili bir panel olduğu kadar anlamlı mesajların ortaya çıktığı bir etkinlik oldu. Panel katılımcılarından CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı'nın, o gün yeni görevi ile, insan ve doğa haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak Çanakkalelilerin karşısına çıkması; gerek günün önemi gerekse Çanakkale"nin çevre sorunları adına taşıdığı riskler bakımdan daha da bir anlam kazanmıştı. Zeynep Altıok'u dinleyenler, gerek insan hakları mücadelesi açısından gerekse ekoloji mücadelesi açısından özelikle Çanakkaleliler olarak nitelikli bir mücadele ve dayanışma dostu kazandıkları yargısına vardılar.
Sivas’ta gerici ,şeriatçı, faşist güçlerce katledilen Şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, babasının katillerinin bulunması, hesap sorulması ile başlayan mücadelesini bugün mecliste CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak sürdürecek bir sürece imza atmıştı.
Toplumsal Belek Platformu olarak, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması, sorumlulardan hesap sorulması amacıyla bir araya gelen katledilen kişilerin ailelerinin vermiş olduğu mücadele artık tüm topluma mal olmuş bir mücadeledir.
Bu mücadele artık belirli günlerdeki klasik anmalarla sınırlı olan bir mücadelenin sınırlarını aşmış toplumun demokratik özgür dönüşümü ve hiç kimsenin düşüncelerinden dolayı öldürülmediği, cezalandırılmadığı hapishanelere atılmadığı yeni bir düzen hedefiyle birleşmiştir.
Böylesi bir hedef ile harekete geçen demokrasi ve emek güçlerinin şimdi bu mücadelenin içinden gelmiş ve mecliste ana muhalefet partisinin genel başkan yardımcısı göreviyle bu mücadeleye destek verecek bir desteğe sahip olması oldukça önemlidir.
Zeynep Altıok gerek geçmişteki mücadelesi gerekse yeni dönemdeki hedefleri itibarıyla Çanakkalelilere bu güveni vermiştir.
Şimdi Çanakkalelilerin kendisinden bir beklentileri daha var; Termik santral ve başta altın madenciliği olmak üzere madencilik faaliyetleri ile çevresel değerleri önemli bir risk altında olan Çanakkale’nin geleceğini yok edecek sermayenin bu saldırısına karşı Altıok, Çanakkale milletvekilleriyle birlikte mecliste Çanakkale savunmasını oluşturmalıdır.
Panelde Uğur Mumcu cinayeti ve diğer faili meçhul cinayetlerin, Milletvekili Muharrem Erkek’in paneldeki ifadesiyle “faili meşhur” olarak nitelediği bu cinayetler kapitalist sistemin varlığını sürdürmesi adına gerçeklerin halka ulaşmasını engellemek , demokrasi ve özgürlüklerden yana gelişen muhalefeti yok etmek için tarihin her döneminde başvurulan alçakça bir yöntem olduğu bir kez tüm çıplaklığıyla ortaya konuldu.
Karlı Sokak’tan, Ankara Garı’ndaki katliama, Suruç’a ,Roboski’ye bugün Cizre’de, Sur’da Silopi’de sürdürülen operasyonlarda öldürülen sivil yurttaşlarımıza kadar devam eden bu süreç halk düşmanı politikaların sonucu olarak var edilen bir süreçtir.
Panelde bu gerçeklikle birlikte, bu gerçekliğin ortaya çıkarılması adına basının nasıl bir görev üstlenmesi gerektiği, yandaş basının nasıl bir çarpıtma politikasıyla hareket ettiği ayrıntılı bir şekilde değerlendirildi. .
Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şubesi adına konuşan Aynur Ganiler; Hrant Dink, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Metin Göktepe, Muammer Aksoy, Turan Dursun, Musa Anter, Ümit Kaftancıoğlu, Nuh Köklü gibi 65 değerli gazeteci öldürüldüğünü belirterek, bu katliamların sürdüğünü, kitlesel bir nitelik kazandığını belirterek bu acıların durdurulması için Çanakkale’de silahların susması, ölümlerin durması için bir araya gelen “Beyaz inisiyatif” grubunun çağrısına vurgu yaparak Çanakkalelileri bu çağrıya destek vermeye çağırdı.
Salonda beyaz atkıları ile bu inisiyatife destek veren kişiler ile birlikte panelistlerinde beyaz atkıları ile vermiş oldukları destek; gündemin en can yakıcı sorununa işaret ediyordu.
Başkan Gökhan, her zaman olduğu gibi özgürlüklerin, demokrasinin toplumsal yaşamdaki önemine dikkat çekerek, bu uğurda katledilen aydınlarımızın gazetecilerin unutturulmamasını, bunun bir toplumsal bilinç olarak geliştirilmesi gerektiğini belirterek; daha güzel yarınların kimsenin düşüncelerinden dolayı ötekileştirilmediği, cezalandırılmadığı, linçe ve şiddete maruz kalmadığı bir dönüşümle sağlanabileceğinin altını çizip, akademisyenlerin yayınlamış olduğu bildiri nedeniyle maruz kaldığı baskılara karşı tepkisini ortaya koydu.
Ayağının tozu ile doğa ve insan haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok’un konuşması özgürlükler ve CHP’nin sorumlukları açısından tarihi bir konuşma olarak değerlendirilebilir.
Aynı zamanda, özgürlükler demokrasi ve Kürt sorununa ilişkin referans olabilecek bir konuşma olarak da not edilmelidir.
CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek “faali meşhur” cinayetlerin ülkemizdeki hukuksuzluğun sonucu geliştiğine vurgu yaparak, alternatif olarak demokratik bir anayasa yapımı ile başlayarak demokrasi bilinci ve kültürü ile geliştirilmiş, halkın denetim mekanizmaları başta olmak üzere denetim mekanizmalarının etkin bir şekilde işletileceği dönüşümleri yaratmanın gerekliliğinin altını çizdi
Tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’e yapmış olduğu ziyaretlerdeki, Dündar ve Gül’ün gazetecilik ilkelerine bağlılığı noktasındaki değerlendirmelerine atıfta bulunarak gazeteciliğin gerçeklerden ne pahasına olursa olsun taviz vermeden yapılacak bir meslek olduğunun altını çizerek; gazetecilerin katledilmelerinin, tutuklanmalarının, baskı altına alınmalarının arkasındaki nedenin de gerçekleri yok etmek isteyen “meşhur” kesimlerin amaçlarına ulaşmak çabası olduğunu belirtti.
Panelin diğer bir katılımcısı Birgün Gazetesinden Ali Murat İrat;nasıl bir ülkede gazetecilik yaptıklarını değerlendirdikten sonra muhalif gazeteciliğin böylesi baskı koşullarında zorluklarını aşması için dayanışmanın önemine vurgu yaparak özelikle kadınların mücadele içerisinde etkin olmaları, ve onlarsız bu mücadelenin başarıya ulaşamayacağı noktasındaki görüşleri salondaki kadınlardan yoğun alkış aldı.
Bu arada panelin gizli kahramanları olarak; katkıda bulunan moderatör Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Telat Koç’u , sunumdaki başarısı ile Özlem Ergun Açanal’ı unutmayalım.
Seçimlerde Çanakkale HDP Milletvekili adayı olarak tanıdığımız Özlem Ergun Açanal’ın kadın dayanışmasının örneği olarak Zeynep Altıok’un Genel Başkan Yardımcılığına getirilmesinden duyduğu sevinç, görülmeye değer içten bir sevinçti.
Bu arada ezgileriyle, katılımcılara müziğin duygu ve coşkularda ne denli etkili bir araç olduğunu bir kez daha gösteren Dina Müzik grubundan Aslıgül Şahiner ve Tuğce Temir’e de panel katılımcıları adına teşekkür ederim.