Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

ALZHEİMER

2518
Alzheimer hastalığı, ileri yaşın bir hastalığı olup, beynin bazı bölümlerinin zaman içinde giderek hasarlanması sonucu, başta bellek olmak üzere tüm işlevler ve davranışlarda bozulma ile kendini gösteren bir hastalıktır.
 
Alzheimer hastalığı yaşlılık dönemine ait bir hastalıktır ve hastalığa sahip kişilerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Bunun nedeni dünya nüfusunun giderek yaşlanmasıdır.
 
Çoğunlukla yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır. Beyin dokusunda incelme sonucu oluşan bellekte ve konuşmada olan bozukluklar olarak belirtiler göstermektedir. Bu hastalıkta davranış ve düşünme becerileri etkilenir ve hastalığın evreleri süresince giderek geriler.
Hastalığı ilk tanımlayan, Alois Alzheimer isimli Alman nöropsikiyatristidir. 1902 yılında, 51 yaşındaki Auguste Deter isimli hasta, eşi tarafından ilerleyici unutkanlık ve davranış bozukluğu nedeniyle Dr. Alzheimer`a getirilir. Hastayı muayene eden ve takip eden Dr. Alzheimer, 1906 yılında hastanın ölümünü takiben otopsi yapar.
 
2011 yılında yapılan çalışmalar ile hastalık evreleri şu şekilde tanımlanmaktadır.
    1. Evre 1: Dışarıdan normal (Klinik öncesi)
    2. Evre 2: Çok hafif bozukluk
    3. Evre 3: Hafif bozukluk
    4. Evre 4: Orta dereceli bozukluk
    5. Evre 5: Orta ciddi bozukluk
    6. Evre 6: Ciddi bozukluk
    7. Evre 7: Çok ciddi bozukluk
 
Hastalığın tanısı erken evrede koymak zordur. Belirtiler, gündelik hayattaki unutkanlık ya da depresyon ile karıştırılabilir. Ancak hastaları yakından tanıyan kişilerin, hastaların davranışlarında gözlemlediği anormallikler teşhiste önemli rol oynamaktadır. Erken teşhis hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için önemlidir. Bu sebeple yaşlı nüfusun, özellikle de risk faktörlerinden birden fazlasına sahip olan yaşlıların yakından takibi gerekmektedir. Hastalığın şüphesinde psikiyatri, sosyal hizmetler ve hasta yakınlarının iş birliği önemlidir.
 
Alzheimer`i ortadan kaldıran ya da ilerlemesini durduran kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ortaya çıkışını ve ilerleyişini yavaşlatmak için kullanılan ilaçlı ve ilaçsız bazı yöntemler bulunur. İlaçlı tedavide Asetilkolinesteraz inhibitörleri ve Memantin gibi ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçsız tedavide ise dans, masaj, egzersizler, müzik gibi rehabilite edici tedaviler uygulanmaktadır.
KAYNAK: https://www.acibadem.com.tr/acibadem-de/alzheimer-ve-yaslanma/#alzheimer-hastaligi-nedir