Akın var, Çanakkale'ye akın!
Geçen hafta Kampüs Fm`deki `Kadir Kenar`la Kamuoyu` programımın konuğu Mimar İsmail Erten`di. Çanakkale`nin binalarını konuştuk. Neresi çürük neresi sağlam? Zemin problemleri nerelerde? Hızlı bir şekilde kentsel dönüşüme girmesi gereken yaşlı binalarımız!.. Zaten yaşayanların bildiği ama çaresiz bir şekilde beklediği, çürük binaların içinde yaşama zorunluluğu vs vs.. Ve daha bir çok konu.. Yani acil olarak çözülmesi gereken konular.
Ama bu programda sevindiğimiz, hoşumuza giden bir konu vardı. Çanakkale`nin köylerine başlayan iç göç. Merkezden çok kırsalda çalışan Mimar İsmail Erten`le konuştukça içimiz açıldı. 2020 yılında yaşadığımız korona belası başta olmak üzere, büyük kentlerin yaşanılmaz bir hale gelmesi.. Deprem gerçeğinin dayanılmaz ağırlığı.. Büyük kentlerdeki daha bir çok sorun da birleşince insanlar kendilerine yeni yer yurt aramaya başladı. İşte bu aşamada Çanakkale`ye olan talep de fırladı gidiyor. Bayramiç, Ezine`nin, Ayvacığın hatta Yenice`nin Çan`ın köylerinde hergün onlarca yabancı plaka araç geziyor. Hani yıllar önce Ferdi Tayfur bir şarkı yapmıştı; "Hadi köyümüze geri dönelim, Fadime`nin düğününde halay çekelim" diye. İşte o şarkı yıllar sonra gerçek oluyor. Ama köylerde ne Fadime kalmış, ne de düğün! Bir de bu gerçek var.
Yıkık evler, damlar, birazcık bahçesi olan köye yakın ya da köy içi evler büyük talep görüyor. Bir örnek vereyim. Mesela Bayramiç`in dağ eteğindeki Serhat Köyün`de `İstanbullular mahallesi` diye bir mahalle oluşmuş. Ayvacığın Midilliyi gören köylerini hiç saymıyorum. Oralarda yer yurt bulmak artık mümkün değil gibi. 1945`lerde başlayıp, 80`li yıllarda tırmanışa geçen ve köy okullarının kapanmasıyla da tavan yapan kente göç şimdi tersine işlemeye başlıyor.
Bence bu konu sevindirici. Elektriği, suyu, yolu olan ama atıl durumdaki yerleşimlerin yeniden hayat kazanması her yönden iyi bir gelişme. Orada yaşayan yerli insanlar için de bir sıkıntı yok şimdilik. Buralara göç eden insanlar evlerini sağlamlaştırıyor. Bahçelerini güzelleştiriyor. Köy ekonomisine katkı veriyor vs vs..
İl Özel İdaresi hazır mı?
Yalnız köylerdeki bu yeni imarlaşma da başta muhtarlar ve İl Özel İdaresi sorumlu. Yapı izinleri ve denetimler il özel idaresinde. Benim bildiğim kadarıyla bu konuda çok da hazır değiller. İşlerin sağlıklı bir şekilde yürümesi ve ilerlemesi için başta personel yetersizliği var gibi. Çanakkale`nin ekonomisini ve sosyal yaşamını olumlu etkileyecek bu göç dalgasını iyi idare etmemiz lazım. Buralara gelen insanlar saçını başını yolmamalı. Ya da kanunsuz işlere sapmamalı diye düşünüyorum.
Ve aklıma şöyle bir çözüm geliyor. Biz toplantı yapmaya alışık bir iliz. Her konu için toplanır konuşuruz. Diyorum ki, bu konu için de Başta Valimiz olmak üzere, kaymakamlıklar, il genel meclis üyeleri ve muhtarlarla bir toplantı yapılmaz mı? Sorunlar, öncelikler, işleyişler; bu süreçin sağlıklı bir şekilde yürümesi için herkesin ortak bir görüş ve tavır etrafında toplanması iyi olmaz mı? Benim fikrim. Herkese güzel bir haftasonu diliyorum. Biliyorum ki, hava güzel olursa herkes melki toplamaya gidecek. Dağlar bayırlar şenlenecek. Sonbaharın en güzel yanlarından birisi bu. Bakın alternatif tıppın çok üzerinde durduğu bir konu var; `Orman Banyosu` diyorlar. Herkesin en az bir saat ormanda tek başına yürümesi çok iyi bir sağlık kaynağıymış.. Deneyin derim.