“ŞAP’A OTURMAK..!”
Değerli okurlarım, Başbakan R. Tayyip ERDOĞAN’IN açıkladığı
‘Ulus Devleti Yok Etme Paketi!’ üzerine insanlarımız öfke seline kapılırken, yaklaşan k
urban bayramı için Başbakanlıktan 7 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazetede 3 maddelik skandal bir tebliğname yayınlanmıştı. Ülke gündemi ünlü paket ile meşgulken söz konusu tebliğnamenin gözlerden kaçtığını düşünüyorum. Şimdi yeri ve zamanı geldiğinden -
“şap’a oturmamanız için..!”-sizlerin dikkatine sunuyorum.
***
Size önce, Diyanet İşleri Başkanlığının 20 Temmuz 2013 günü Resmi Gazetede yayınlanan 2013 Yılı Kurban Hizmetleri Uygulamasına Dair Tebliğin ilgili bölümü vereyim.
Bakınız, Tebliğin 6. Maddesinin;
Yedinci fıkrası: “…. Kurbanlık olarak sevk edilecek sığır cinsi hayvanlar sevklerinden en fazla 6 ay önce şap hastalığına karşı aşılanmış olmalıdır…”
Dokuzuncu fıkrası: “Erzurum, Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı,Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerinde sığır cinsi hayvanların şap hastalığına karşı şap aşısı ile aşılanıp aşılanmadığı kayıtlar ve aşılama makbuzları ile kontrol edilecek.”
Tebliğin 7. Maddesinin;
Sekizinci fıkrası: “KKKS veri tabanında geçici kurbanlık hayvan satışı yeri için her ilçeye bir işletme numarası tahsisi yapılmıştır. Kurbanlık olarak veteriner sağlık raporu verilen koyun ve keçi türü hayvanların, gideceği il/ilçenin geçici kurbanlık hayvan satış yerlerine veri tabanında mutlaka nakilleri yapılacaktır. (Örn. Ankara ili Çankaya ilçesi için geçici kurbanlık hayvan satış yeri işletme numarası TR06888800023 olarak belirlenmiştir.)
***
*Beş gün sonra 2 milyona yakın küçükbaş, 800 bin başa yakın da büyükbaş hayvan kesilecek. Türkiye Ziraat Odaları (TZOB)Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR’A göre halkımız 4 milyar 720 milyon TL’yi kurbanlık almak için harcayacakmış.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Salgın Hastalıklar Açısından Dikkat Edilecek Hususlar” başlığı altında düzenlediği ve Resmi Gazetede 20 Temmuz 2013’te yayınladığı tebliğde; hayvandan insana kolayca geçebilen şap hastalığı riski konusunda gerekli uyarı ve önlemler konusunda üzerine düşeni yapıyor.. Ama 16 gün sonra Diyanet’in tebliğini Başbakanlık, 7 Ağustos 2013 günlü Resmi Gazetede 3 maddelik tebliğname ile kaldırıyor.
*Başbakanlık, 6. Maddenin yedincive dokuzuncu fıkraları ile 7. Maddenin sekizinci fıkrasını yürürlükten kaldırdı.
(Şimdi lütfen o madde ve fıkraları bir kez daha okur musunuz…)
*Başbakanlığın bu skandal ‘şaplı kurban vizesi’;
- Şap aşısı zorunluluğunu kaldırdığına göre şap hastası hayvanlar kurban edilebilecek…
- Şap hastalığının en çok görüldüğü illerden şap aşısı olmayan hayvanlar kurban edilebilecek…
Oysa, hastalığın bulaşma oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle hayvan hareketlerinin kontrol edilmesi gerekir. Şap hastalığı ile mücadele ‘devlet sırrı’ değil, devlet politikası olmalıdır. Ne yazık ki; “bize bir şey olmaz cahil cesareti” ile işte ülke böyle yönetiliyor!..
***
Sevgili Çanakkale OLAY okurları, gazetemizde okudum; Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi UĞUR kurbanlıklarla ilgili bazı uyarılarda bulunmuş. İyi… Güzel de Başbakanlığın genelgesinin insan sağlığını hiçe saydığını, bu nedenle düzeltilmesi gerektiği konusunda bir dikkat, bir uyarısı neden olmamıştır?.. Bilim insanları meslek haysiyetlerine yakışır tepkilerini, daha doğrusu bilimsel ahlaki görevlerini gereği gibi niçin yerine getirmezler!?.
Bakınız, Ordu İl Müftüsü Mustafa KOLUKISAOĞLU, bazı besicilerin bayram öncesi kilo almaları için kurbanlık hayvanlara ilaç ve vitamin verdiğine dikkat çekerek, bunun dinen caiz olmadığını belirtmiş. Yani, hormonlu ve ilaç verilmiş hayvanların kurban edilmesinin “haram” olduğuna vurgu yapmış.
*(Böyle konuştuğu için, umarım Müftü ‘kendine yer beğenmek’ zorunda kalmaz!!!)
NOT: Köşe komşum Emekli Hakim-Yazar Yılmaz BİÇER’E Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı dilerim.