Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

‘Yatırım Fakiri’ ÇANAKKALE!..

3181
DEĞERLİ okurlarım, üç gün sonra 2012’ye gireceğiz. Ancak, şu günlerde “vekillerimizin” kendilerine yaptıkları zam gündeme oturdu. Konuyla ilgili 30 Haziran 2010 tarihinde bu köşede “Tuzu Kuru Milletvekilliği!..” başlıklı yazı ile dikkat çekmiştim. Okuyanlarınız olmuştur, arzu edenler yeniden okuyabilirler!.. Bu hafta ise; Yerel basında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Bülend ENGİN’in on beş gün önce yaptığı bir açıklaması beni 28 yıl öncesine götürdü!..
Sayın ENGİN açıklamasında; - Çanakkale’nin “Serbest Bölgeler” içinde yer alması gerektiğini söylemiş.
 
***
 
Çanakkale’miz; doğa güzellikleriyle tarihi zenginliklerin iç içe girdiği, adeta efsanelerle tarihin düğümlendiği ve tarihteki yeri çok büyük, ancak tarihteki büyüklüğüne yaraşır bir gelişmeye ulaştığını söylememiz zor.
Çanakkale’miz:
- 490 bin nüfusu ile iller arasında 41. sırada yer alıyor.
- Nüfusunun % 55’i şehirlerde, % 45’i köylerde yaşıyor.
- Toplam karayolu uzunluğu 1050 Km’dir.
- İstanbul’un 3 katı büyüklüğünde (671Km) kıyı şeridine sahip.
- 9.933 Km2’lik yüzölçümüyle ekonomik gelişim potansiyeli oldukça yüksektir.
- Avrupa-Asya bağlantısı nedeniyle yerli ve yabancı turiste yönelik konaklama turizmine yatkındır.
(ÇTSO) Başkanına katılıyorum. Bence de Çanakkale; “Serbest Bölgeler” içinde bulunan Mersin, G.Antep, Kayseri’den bile sanayinin gelişmesi için alt yapı olanakları bakımından daha iyi konumdadır. Düşünün, Menemen’de bile “Serbest Bölge” var!..Eğer “Serbest Bölge” kurulursa, Çanakkale’de ekonomik potansiyel dünya ile rekabet edebilir güce ulaşabilir. Türkiye’de bugüne değin 21 “Serbest Bölge” oluşturuldu. Umarız, 22’ncisi Çanakkale olur.
 
***
 
Çanakkale’miz yıllardır çeşitli haksız neden ve gerekçelerle ihmal edilmiştir. Yalnızca, 3.ncü Beş Yıllık Kalkınma Planında “Kalkınmada Öncelikli İller” kapsamına alınmış; 1973-1979 yılları arasında, Gümrük Birliği, Yatırım İndirimi, Gümrük Taksitlendirmesi, Orta ve Uzun Vadeli Krediler konusunda sağlanan çekici özendirmeler sonucunda, Gıda-İçki ile Taş ve Toprağa dayalı sanayi yatırımları gerçekleşmişti. Ancak, 4.ncü Beş Yıllık Planda “Kalkınmada Öncelikli İller” kapsamından çıkarıldı ve bir daha kapsama alınmayarak, mevcut kuruluşlar ya kapasitelerinin çok altında varlıklarını sürdürmek zorunda kalmışlar ya kapanmışlar ya da başka illere nakledilmeleri veya özelleştirme talanı sonucunda Çanakkale ekonomisi çıkmaza girmiştir.
 
Örneğin: Çanakkale, Türkiye salça sanayinin 4/3`üne sahipti… Şimdi kaçta kaçına sahibiz acaba?!
Oysa, Çanakkale Türkiye sanayinin en hızlı geliştiği Ege-Marmara Bölgesinde yer almasına karşın “Batının Hakkarisi” damgasını yedi!.. Emekliler ve çocuk yetiştirecekler için en ideal kent olarak ünlendi! Yeni adı adeta ‘Yatırım Fakiri’ Çanakkale oldu!..
 
***
 
Şimdilerde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ile Balıkesir ve Çanakkale’ye bir şeyler yapılmaya çalışılacak gibi… GMKA Genel Sekreteri Mustafa GÜNDOĞAN’a göre; 2012 yılı içinde “Sektörel” çalışmalar yapılacakmış. Burada kuşkusuz, Balıkesir ve Çanakkale’nin işbirliği yaparak projelerine kaynak bulması önem taşıyor. Ayrıca Çanakkale Savaşlarının 100. Yıldönümünde “2015 Ajansı” kurulacakmış. Tüm bu çabaların başarıya ulaşmasını bir hemşeriniz olarak can-ı gönülden diliyorum.
 
***
 
Sevgili Çanakkale OLAY okurları, 28 yıl önce Kasım 1983 Genel seçimlerinde Çanakkale’de “Bağımsız Aday” olarak 5821 oy almıştım. Kasım 1987’de de SHP’den 2.sıra Çanakkale Milletvekili Adayı olarak seçimlere katılmıştım. Partimiz, 62043 oy almıştı. 1073 oyla seçim barajına takılarak TBMM’de hizmet etme olanağını bulamamıştım. Kısmet değilmiş!..
(ÇTSO) Başkanının açıklamaları, seçimlerdeki broşürlerimi arşivimden çıkarıp yeniden okumama neden oldu. Orada önerilerimin içinde;
- Yıllardır ihmal edilmiş Çanakkale’ye kalıcı bir şeyler yapılmak isteniyorsa önce devlet ağırlıklı yatırımlara destek verilmeli,
* Çanakkale-Bandırma-Balıkesir-Kütahya-Afyon bağlantılı demiryolu programa alınıp mutlaka gerçekleştirilmeli,
* Çanakkale’de küçük çapta da olsa “Serbest Liman Bölgesi” kurulmalı….demişim.
 
Evet…Tam 28 yıl geçmiş, ama; yukarıdaki hizmetler ne yazık ki gerçekleşmemiş. Umarız ki,  24. Dönemde meclis’e giren vekillerimizin görev süreleri içinde, Çanakkale’miz en azından bu çok önemli iki hizmete kavuşur.
 Lütfen kusura bakmayın. Bağışlayın! Kendimden söz ettim. Ne yapayım, ÇTSO Başkanının önerisini, ben 28 yıl önce yapmışım. Ama, değişen gelişen bir şey olmamış!.. Yani durup dururken kendimden söz etmedim… Bağışladınız mı?
 
* Yeni yılınızı içtenlikle kutlar, her şeyin gönlünüzce olmasını dilerim.