turgutcamer@hotmail.com
Değerli okurlarım "Yap-İşlet-Devret" sistemi ile halkın ocağına deyim yerindeyse 'incir ağacı dikmeye' devam ediliyor.
18 Mart Çanakkale Zaferinin 102. Yıldönümünde yani 1 yıl 17 gün önce “1915 Çanakkale Köprüsünün” temeli atıldı.
Köprünün ihalesi yapıldıktan sonra Başbakan Binali Bey; “Çanakkale geçilmez dediler. Ama şimdi dünyanın en uzun köprüsüyle geçilecek” diyerek esprili dil sürçmesine uğramıştı!
Tüm dünyanın bildiğini, üstelik Yüksek Denizcilik Okulu mezunu bir başbakanın bilmemesi normal midir!?
*Gemi Seyir Defterlerine “Çanakkale çıkıldı”, “Şehitler Abidesi selamlandı” yazılır. Çanakkale geçilir oldu ne demek? Çanakkale geçilmez!.. Çanakkale’ye saldıran emperyalist ülkeler için söylenmiş sözdür o söz…
***
2018’in 18 Martında ülkemizin baş yöneticileri yanlarına eşlerini, Bakanlarını ve de Diyanet İşleri Başkanını alıp köprü temelinin atıldığı yere gidip dua okuyarak TV’lere haber servisi yaptılar ve “hem uzunluk ve hem de kule yüksekliği ile rekor kıracak olan Çanakkale Köprüsünün planlanandan 18 ay önce bitirileceği” müjdesini verdiler.
*Pekiyi bu müjdeye kimler şapka çıkardılar, bir göz atalım;
Milyar Dolarlık garantileri gören 10 yabancı ülkeden 24 banka ve finansman kuruluşu bu projeye koşa koşa, şapka çıkara çıkara, geldiler. Köprü için 1 Milyar 700 Milyon Euro dış kredi ihtiyacı varken, yabancılar 2 Milyar 700 Milyon Euro’dan “daha fazla verebiliriz” teklifinde bulundular.
· Yabancılar neden bonkördüler?
Tabii ki bonkör olurlar… Paralarını kendi bankalarında değerlendirmeye kalksalar, % 1- 1.5 faiz gelirleri olurken, Türkiye’ye borç verdiklerinde % 5.5-6 faiz gelirleri oluyor.
Haklı sorumuz şu olsun?
Yavuz Sultan Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Yeni Havalimanı, Saray yüksek faizli dış borçla yapılmadı mı? YAPILDI…
Pekiyi nasıl oluyor da sömürgeci ülkelerin bonkörlüklerini “Türkiye’nin gücü” diye açıklıyorsunuz! Adamlar bizi sömürüyorlar, astarı yüzünden pahalı işler yapıyorsunuz ama hiçbir rahatsızlığınız yok!
Örneğin; Yeni Havalimanı açıldığı gün konsorsiyum devlete ödeyeceği kiranın yarısını uçak parkları, restoran ve duty free kiralarından karşılayacak. Ayrıca 25 yıl boyunca yolcu başına 20 Euro’yu cebe atacak. Yine ayrıca Atatürk Havalimanının taşınması yüzlerce çalışanının işsiz kalması riskini de taşıyor.
*Ortak Girişim Grubu (Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon) Havalimanı açıldığı gün para basmaya başlayacak ama onlar “ilk 2 yılın kirasını erteleyelim” demişler iyi mi?.. Çıkan söylentiler böyle!
***
Sevgili Çanakkale OLAY okurları diğer köprü geçişlerinde olduğu gibi Çanakkale Köprüsünden de araç geçiş garantisi verildi.
Ne kadar mı? 45 Bin araç geçmek zorunda(!).. Çanakkale’de toplam araç sayısı 45 Bin. Tüm araçlar Lapseki’den Gelibolu’ya mı geçecek! Diyelim ki köprü güzergahını kullanacaklar hedefleniyor… Allah aşkına o köprüden günde 45 Bin araç geçer mi? Geçmese de sen zaten garanti sözü vermişsin.
*15 Euro + KDV ücretinden, günlük 45 Bin araç geçiş garantisi verenler, bir de “Devletin kesesinden para çıkmayacak!” demezler mi! DEDİLER…
Pekiyi devletin kesesindeki para halkın verdikleri değil mi? HAYDİ YANIT VERİN!
SON SORU: Gerçekten artık yeter! Halkımızı aptal yerine koymaktan ne zaman vazgeçeceksiniz?... T.Ç.