havadurum

Zorlu Enerji Katılım Endeksine Uygun Mu? Zorlu Enerji Son Durumu Ne?

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (ZOREN), elektrik üretimi ve dağıtımı yapan bir şirkettir. ZOREN, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yapmaktadır. Ancak ZOREN, katılım endeksine uygun olmayan bir şirkettir. ZOREN, toplam faizli kredilerin piyasa değeri veya aktife oranı %33’ün üzerinde olduğu için katılım endeksine dahil edilmemektedir. Peki, katılım endeksi nedir, hangi şirketler katılım endeksine uygun ve ZOREN’in son durumu ne? İşte, Zorlu Enerji katılım endeksine uygunluk durumu hakkında merak edilenler.

50166

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (ZOREN), katılım endeksine uygun olmayan bir şirkettir. ZOREN, toplam faizli kredilerin piyasa değeri veya aktife oranı %33’ün üzerinde olduğu için katılım endeksine dahil edilmemektedir. Katılım endeksi, islami hassasiyeti olan yatırımcılar için oluşturulan bir endekstir. Katılım endeksinde yer alan şirketler, belirli kriterlere göre seçilmektedir.

Katılım Endeksi Nedir?

Katılım endeksi, Borsa İstanbul tarafından oluşturulan ve islami hassasiyeti olan yatırımcılar için tasarlanan bir endekstir. Katılım endeksi, katılım finans ilkelerine uygun olarak faaliyet gösteren ve belirli kriterleri sağlayan şirketlerden oluşmaktadır. Katılım endeksi, BIST Katılım 30 Endeksi (XKURY) ve BIST Katılım 50 Endeksi (XKTRM) olarak iki farklı şekilde hesaplanmaktadır. Katılım endekslerinin amacı, islami hassasiyeti olan yatırımcılara uygun bir yatırım aracı sunmak ve bu alanda gelişimi teşvik etmektir.

Hangi Şirketler Katılım Endeksine Uygun?

Katılım endeksine uygun olan şirketler, Borsa İstanbul tarafından belirlenen kriterlere göre seçilmektedir. Bu kriterler şunlardır:

  • Şirketin faaliyet konusu, katılım finans ilkelerine aykırı olmayan bir sektörde olmalıdır.
  • Şirketin toplam faizli borçlarının piyasa değeri veya aktife oranı %33’ün altında olmalıdır.
  • Şirketin toplam faiz geliri ve giderinin net karına oranı %5’in altında olmalıdır.
  • Şirketin toplam gayri nakdi kredilerinin piyasa değeri veya aktife oranı %33’ün altında olmalıdır.
  • Şirketin toplam ticari alacaklarının piyasa değeri veya aktife oranı %50’nin altında olmalıdır.

Bu kriterleri sağlayan şirketler, katılım endeksine dahil edilmekte ve her üç ayda bir güncellenmektedir. Katılım endeksine uygun olan şirketlerin tam listesi buradan görüntülenebilir.

ZOREN’in Son Durumu Ne?

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (ZOREN), elektrik üretimi ve dağıtımı yapan bir şirkettir. ZOREN, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yapmaktadır. ZOREN, 2020 yılında halka arz edilmiş ve borsada işlem görmeye başlamıştır. Ancak ZOREN, katılım endeksine uygun olmayan bir şirkettir. ZOREN, toplam faizli kredilerin piyasa değeri veya aktife oranı %33’ün üzerinde olduğu için katılım endeksine dahil edilmemektedir. Bu durum, islami hassasiyeti olan yatırımcılar için bir dezavantaj oluşturmaktadır. ZOREN’in son durumu, borsa verilerine göre şöyledir:

ZOREN hisse fiyatı: 2,24 TL
ZOREN piyasa değeri: 1.120.000.000 TL
ZOREN günlük işlem hacmi: 8.400.000 TL
ZOREN günlük değişim: %0,45

Paylaş