Çanakkale’nin su kaynakları, iklim değişikliği ve sürdürülebilir projelerinin ele alınacağı ZİRVE’17 Çanakkale Su Zirvesi için geri sayım başladı. 10-11 Nisan 2025 tarihlerinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek zirvenin tanıtım toplantısı Kolin Hotel’deki Megaron Salonu’nda yapıldı. Etkinliğe, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu,proje paydaşları, ilgili kurum ve daire müdürleri ile vatandaşlar katılım sağladı.
Çanakkale Valiliği himayelerinde, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Çanakkale Teknopark ve Çanakkale Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ÇASIAD) iş birliğiyle organize edilen ZİRVE’17 Çanakkale Su Zirvesi için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor.
Tanıtım toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından ‘Zirve 17’ tanıtım filmi izleyicilere sunuldu. Tanıtım filminin ardından protokolden isimler konuşmalar gerçekleştirdi.
Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil “Su verimliliğini arttırmak amacıyla birçok yenileyici yöntemin kullanıldığını görüyoruz. Bunun yanı sıra teknoloji ve dijital dönüşüm de su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin yanı sıra korunmasıyla ilgili rol oynuyor. Tam da bu noktadan hareketle Çanakkale Su Zirvesi’nde bu yeni teknolojilerin kullanımına teşvik etmeyi ve üniversite, kamu, sanayi işbirlikleri sayesinde de konuyla ilgili inovasyon yapmayı amaçlıyoruz” dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu “Artık bir farkındalık ve faaliyete geçmek gerekiyor. Biz üniversite olarak gerekli raporları tamamladık. Bülten haline getirip 11 Nisan’da faaliyete geçireceğiz umuyorum. Umuyorum ki bu zirve tüm su kaynaklarıyla ilgili tüm çözüm odaklı tartışmaların ve verimli projelerin başlangıcını oluşturur” diye konuştu.
Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek “Bugün dünyanın en büyük meselesi, en önemli sorunu tatlı ve içilebilir suya ulaşmak. Onun için bu zirveyi önemsiyorum. Çanakkale’de de suyumuza sahip çıkmak, suyumuzu korumak çok çok önemli. Çünkü bir tane içme suyu kaynağımız var. Çanakkale’de bu konuda önemli bir duyarlılık olması bizi sevindiriyor. Biz de bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” sözlerine yer verdi.
Çanakkale Valisi Ömer Toraman Çanakkale’de Atikhisar Barajı’nın önemine değinerek su soruyla ilgili önemli bilgilere yer verdi. Toraman “Burada iklim değişikliğine dikkat çekmek isterim. Şu an en sıcak döneme doğru gidiyoruz. Sıcaklık artışıyla karşıyayız. Suyu en çok biz kullanıyoruz. Bunun iyi yönetilmesi lazım. Zirve 17 yerel bir inisiyatif. Bunun ilk kıvılcımını yakan ÇASİAD Başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Zirve 17 Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Cengiz ve Komite Başkan Yardımcısı İlhan Bettemir, Zirve 17’nin olanaklarından ve su sorununun detaylarından bahsederek katılımcılara önemli bilgiler verdi.
Su kaynaklarının etkin kullanımı ve çevresel sürdürülebilirlik konularında farkındalık oluşturmayı hedefleyen zirve, 10-11 Nisan 2025 tarihlerinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Zirvede, akademisyenler, uzmanlar, kamu temsilcileri ve sanayiciler bir araya gelerek Çanakkale’nin su yönetimiyle ilgili yol haritasını belirleyecek.
(ESRA GÜLLER)