havadurum

Ziraat Odası Başkanı Kaya, güven tazeledi

987

 Çanakkale Ziraat Odası Olağan Genel Kurulu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Toplantı Salonunda yapıldı. Genel Kurula katılım yoğun oldu. Mevcut Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, tek liste ile girdiği seçimden güvenoyu alarak yeniden başkan seçildi. Yapılan Genel Kurula Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, geçtiğimiz dönem AKP Milletvekili ve Çanakkale Belediye Başkan adayı Ayhan Gider, köy muhtarları ile delegeler katıldı. Belediye Başkanı ve Belediye Başkan adayı Ülgür Gökhan, özellikle kırsaldan kente göçe dikkat çekti. Gökhan, gençlerin köylerde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek; “Özellikle kırsal ve kent arasındaki bu ilişkiyi kurabilirsek, hem köylerden kente göçü biraz olsun engellemiş oluruz ve üreticinin ürününü değerlendirmesi açısından bizim de katkımız olur” dedi.  Toplantıda konuşma yapan Milletvekili Bülent Turan, bazı illerde 3-5 özellik varken Çanakkale’de sahil, turizm, tarih, sanayi, orman, tarım gibi tüm özelliklerin olduğunu söyledi. Milletvekili Turan; “Çanakkale’mizde sahil ayrı, turizm ayrı, tarih ayrı, sanayi, ayrı, orman ayrı, tarım ayrı… Çanakkale’de hepsinden var. Türkiye’de ne kadar ekonominin büyümesi için farklı alanlarda üretim imkanı varsa, az çok hepsi bu bölgede var. Ama tekrar söylüyorum; birçok ilde bir veya iki başlık var. Bizde hepsi var. Çanakkale’mizde 180 bin insan tarımdan ekmek yiyor. Bu toplam nüfusun 3’te 1’idir. Neredeyse Çanakkale’nin yarısı tarımla gelişen, ziraatla çalışan insanlar. O yüzden bu büyük orandaki yoğunluğa hizmet etmek bizim için en büyük gurur vesilesidir” dedi. 

 
“Tarımla uğraşanlara hizmet etmek bizim için en büyük gurur vesilesidir”
Çanakkale Ziraat odası olağan genel kurulunda bir konuşma yapan AKP Milletvekili Bülent Turan; “Çanakkale’miz kıymetli bir kent. Pazartesi günü meclis açılıyor, hem bir tezkere var onu görüşeceğiz, hem en son dönem gündeme getirilen ve sıkça ifade edilen SPA hastalarımızın çalışmalarıyla ve sıkıntılarıyla ilgili öneri gündeme getirilecek. Çanakkale çeşitli markaların olduğu bir kent. Bazı illerde kömür var. Kömürü al, başka hiçbir özelliği yok. Bazısında sahil var, turizm var. Sahili al hiçbir özelliği yok. Ama Çanakkale’mizde sahil ayrı, turizm ayrı, tarih ayrı, sanayi, ayrı, orman ayrı, tarım ayrı… Çanakkale’de hepsinden var. Türkiye’de ne kadar ekonominin büyümesi için farklı alanlarda üretim imkanı varsa, az çok hepsi bu bölgede var. Ama tekrar söylüyorum; birçok ilde bir veya iki başlık var. Bizde hepsi var. Tarım kentti desek yetmez, sanayi kenti desek yetmez, turizm kenti desek yetmez. Hepsinin olduğu bir coğrafyadan bahsediyoruz.  O yüzden burada hangi adımı atarsak atalım, tarıma zarar vermeden, tarımı büyüterek bu işi yapmak durumundayız. Çanakkale’mizde 180 bin insan tarımdan ekmek yiyor. Bu toplam nüfusun 3’te 1’idir. Neredeyse Çanakkale’nin yarısı tarımla gelişen, ziraatla çalışan insanlar. O yüzden bu büyük orandaki yoğunluğa hizmet etmek bizim için en büyük gurur vesilesidir. 
 
“Çanakkale’ye hizmet etmekten onur duyuyoruz”
Milletvekili Turan; “Hem köprü, hem Gıda OSB tarımla ilgili uluslararası proje. Yine son dönemde Çanakkale’yi marka haline getiren Troya 2018 Yılı gibi, Assos’un geçici miras listesine eklenmesi gibi birçok alanda turizm faaliyetleri de dolaylı tarım desteği. Vatandaş, Troya’ya gelecek, buranın kirazını tadacak. Assos’a gidecek şeftalisini, peynirini, zeytinini tadacak. İhracatla ilgili, pazarların büyümesiyle ilgili farklı görüşlere vesile olacak. Otelde kalacak, ürün de alacak. Lokanta da yiyecek piyasamız kazanacak. O yüzden turizmle ilgili her yatırım aslında bu bölgenin tarımına da yapıldığını ifade etmek isterim. Sırf Bayramiç’te Mehmet Akif Ersoy evini yaptığımızdan dolayı, 55 bin turist gelmiş ilçeye. Bayramiç için anlatmıyorum, projenin kıymetinin anlaşılması için söylüyorum.  İç kısımda bir yer, sahil değil. 50 binden fazla kişi Akif’in evine turist olarak gelmiş. Belediyemiz orayı etrafıyla beraber çarşı, pazar yaptığında, tarım üreticilerimizin kendi ürünlerini sergileme imkanı verdiğinde her ilçemizde tarımla ilgili kıymetli sürecin başladığını hep birlikte göreceğiz. İşin özeti şu, hep söylüyorum; Türkiye bir kitapsa ön sözü Çanakkale olur.  Bürokrasi tecrübesi, siyasi tecrübesi genel hükümetin uyumuyla beraber farklı bir enerjiyi bu topraklarda bu coğrafyada hayata geçirelim istiyoruz. Çünkü bizim derdimiz var. Bu ülkeye yan bakanlara karşı, ülkemize küresel operasyon yapmaya kalkanlara karşı bir milli duruşla, tek bayrak, tek devlet, tek vatan demekten çok büyük şeref duyuyoruz. Bir derdimiz var bin dermana değişmeyiz diyoruz. Çanakkale’ye hizmet etmekten onur duyuyoruz” dedi.
 
“En büyük sorunumuz köylerin boşalması, gençleri köylerde barındıramamamız”
Mevcut Belediye Başkanın ve Belediye Başkan adayı Ülgür Gökhan; “Tarımda bir planlama yapılması gerekiyor. Herkes her yere istediğini ekmeye çalışıyor. Yani tarım, ‘bu benim toprağım, istediğimi yaparım’ noktasında olmamalı. Toprak, çok önemli bir varlığımızdır, bu ülkede yaşayan insanların temel varlığıdır. O topraklar ülkenin milli servetidir. Dolayısıyla o ürünler çok önemli varlıklardır. Onun için bu notada bir planlama yapılabilir diye düşünüyorum. Onun dışında fiyatların ekilmeden önce ilan edilmesi önemlidir. Yani bir yıl önceden ürün fiyatlandırması yapmamızda fayda vardır. Çünkü çiftçimiz, ekeceği ürünün hangi fiyattan alıcı bulacağını bilirse daha verimli olur. Çanakkale için iki konu var. Birincisi, Tarım İl Müdürlüğü toprak tahlili yapmıyor. Toprak tahlili çok önemli, mutlaka toprak tahlili yapılmalı. Bir sistematik içerisinde bunun sağlanması gerekir, kolaylaştırılması gerekir. Bir de sulama konusunda büyük bir israfımız var. Artık su, çok önemli bir meta ve bunun kapalı sisteme dönmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabi bunun amortismanı söz konusu olabiliyor. Burada kapalı sistem yapılması gerekiyor. Çünkü kullanılmayan su denize gidiyor. Belediye Başkanı ve Belediye Başkan adayı olarak, önümüzdeki süreçteki  öneriler içerisinde, kırsal kalkınma, yerel kalkınma, yerel ve kırsalın birlikte hareket etmesi için bazı önerilerimiz, projelerimiz olacak. Özellikle kooperatifleşmeyi çok önemsiyorum. Bunun örnekleri de var. Çünkü en büyük sorunumuz köylerin boşalması, gençleri köylerde barındıramamamız. Tabi onların da orada bir gelir elde etmemiz gerekir. Dolayısıyla hem üretim kooperatifleri, hem de tüketim kooperatifleri açısından bir organizasyon içerisinde olacağız. Bu noktada Belediye Meclis Üyelerimizi uzman arkadaşlarımızdan oluşturuyoruz. Dolayısıyla özellikle kırsal ve kent arasındaki bu ilişkiyi kurabilirsek, hem köylerden kente göçü biraz olsun engellemiş oluruz ve üreticinin ürününü değerlendirmesi açısından bizim de katkımız olur” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş