Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu, Cuma Pazarı’nda basın açıklaması gerçekleştirerek İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmesi için imza kampanyası başlattığını duyurdu. Bu hafta imza kampanyasının ilk standı açılırken, kadınlar ulaşabildiği her alanda seslerini duyuracak.
Basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değinilirken; “İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin, eşitsizliğin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için devletleri yükümlü kılan ve kadınların uzun mücadeleleri sonucu yürürlüğe girmiş en önemli uluslararası sözleşmelerden biridir” ifadeleri kullanıldı.
Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu, toplumsal cinsiyet eşitliliğinin İstanbul Sözleşmesi’nde hayata geçirilmesi gerektiğinin yer aldığını ifade ederek “Sözleşme; Devletlerin şiddeti bitirmek için toplumsal cinsiyet eşitliğini hem yasalarında hem de toplumsal yaşamda hayata geçirmesi gerektiğini belirtir. Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan tüm kadınları ve kız çocuklarını korur. Birlikte yaşayıp yaşamadığına bakılmaksızın, ev içi şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan kadınları, çocukları, yaşlıları, engellileri, göçmen ve mültecileri, LGBTİ+’ları, kısaca herkesi korur” sözlerine yer verdi.
Basın açıklamasını Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu adına okuyan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Çanakkale Şubesi Başkanı Yüksel Özdemir, “Türkiye, ilk imzacısı olmakla övündüğü İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı ilan edilen Cumhurbaşkanı Kararı ile geri çekildi. Sözleşmeyi feshedenler, kadın cinayetleri ve şiddetin kırıma dönüştüğü böylesi bir dönemde kadınların karşısında taraf olduklarını da ilan etmişlerdir. İstanbul Sözleşmesi, 2011 yılında mecliste milyonlarca kadının seçtiği milletvekillerinin oybirliğiyle kabul edilmiştir. Kadınların eşitliğe dayalı şiddetsiz bir toplum arzusunu yansıtan sözleşmenin bir gecede feshedilmiş olması her şeyden önce kadınların haklarıyla birlikte yaşama iradesine açıktan bir meydan okumadır” cümlelerini kullandı.
Kadına yönelik şiddet davalarında cezasızlığın şiddeti daha çok arttırdığını okuyan Özdemir “İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ve hemen arkasından da 6284 Sayılı Yasa’nın tartışmaya açılması, boşanmayı zorlaştıran yasal düzenlemelerle nafaka hakkının erkekleri mağdur ettiği söylemleri ve kadına yönelik şiddet davalarındaki cezasızlık, şiddetin her geçen gün artmasına neden oluyor. Son günlerde İstanbul’dan Diyarbakır’a, Adana’ya, Tekirdağ’a kadar yaşadığımız kadın ve çocuk cinayetleri bu gerçeği bir kez daha görmemizi sağlıyor” diye konuştu.
Geçtiğimiz gün Çanakkale’de meydana gelen olayı da gündemlerine taşıyan Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu “Daha dün T. Y. Çanakkale'de sabaha karşı yaşadığı apartmanın beşinci katından düşerek hayatını kaybetti. Cinayet şüphesiyle gözaltına alınan eşi A. Y. çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Olayla ilgili soruşturma devam etmektedir. Bizler de süreci takip edeceğiz” cümlelerine yer verdi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne sayılı günler kalmışken, alanlarda imza kampanyasını sürdüreceklerini söyleyen Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu; “Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele gününe giderken; Kadına yönelik şiddetin sürmesine ve artmasına neden olan koşulların ortadan kaldırılarak, yeni şiddet vakalarının ortaya çıkmasını engellemek üzere uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını, İstanbul Sözleşmesine geri dönülmesini ve yasal mevzuatın uluslararası sözleşmelere göre düzenlenerek uygulanmasını istiyoruz ve bu konuda imza kampanyası başlatıyoruz. Haklarımız ve hayatlarımız için, İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmak için, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele gününde alanlarda olacağız! Sende katıl, birlikte sesimizi yükseltelim” dedi.
4 Kasım Pazartesi günü Kepez Pazarı,
9 Kasım Cumartesi günü Esenler Pazarı,
13 Kasım Çarşamba günü Kepez Halk Kafe,
19 Kasım Salı günü Salı Pazarı,
22 Kasım Cuma günü Cuma Pazarı
(ESRA GÜLLER)