havadurum

Zeytinlikler, otel için değil maden için kesilecek...

602

 Zeytinlik alanlarına imar ve sanayi alanı yapılmasını öngören tasarı hükümet tarafından Meclis’e sunulmuştu. Zeytinlikleri koruyan kanunun değiştirilmesi talebi ile için aralarında Çanakkale Milletvekillerinin de yer aldığı 26 kişilik Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu`nda oylama toplantısı ise dün gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıda Hükümet, zeytinlik alanlara yatırımın önünü açan tasarı üzerinde kısmen değişiklik yaptı. Alınan karar göre ‘zeytinlik alanlara konut, konaklama tesisi ve turizm tesisi yapılamayacak. Ancak zeytinlik alanlara hükümetin kamu yararı gördüğü her türlü maden ve sanayi yatırımı yapılabilecek. Bu yatırımlar için zeytin ağaçları kesilebilecek. Kesilen ağaçlar için ağaç başına 4 bin lira ceza ödenecek.’ CHP`li vekiller bu haliyle de zeytinliklerin büyük tehlike altında olduğunu söyledi Zeytin üreticileri komisyon salonunu terk etti. Konu ile ilgili Çanakkale siyasiler ve meslek odaları açıklama yaptı. Çanakkale CHP Milletvekili Bülent Öz;  “Dünya zeytin ağacı korunmalı diye taraf oluyorken, çıkaracağınız bir kanunla bu sektörü tehlikeye atıyorsanız, kültür mirasımızı kaybetmekle karşı karşıya olacağız” derken, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya Zeytincileri ciddi şekilde zor durumda bırakacak bir yasa tasarısı, kesinlikle üretim yapılan sahalarda olumsuz bir etkisi olacak. Böyle bir yasanın kesinlikle kabul edilmemesi lazım” dedi.

 
“Alınan kararlar zeytincilerimizin mağduriyetini arttıracaktır”
Komisyonda görüşülen zeytin yasası ile ilgili Oluşabilecek yasal boşluklar sanayileşmenin önünü açarken, zeytinciliği bitirme noktasına getireceğini belirten Milletvekili Öz; “Gelişmiş ülkeler ile rekabette en büyük farkımız zeytinimizdir, marka değeri olan ve emin adımlarla dünya 2’inciliğine ilerlediğimiz sektöre bu yasa ile darbe vuracak ve rekabet edemez hale geleceğiz. Her derdin devası zeytini ve zeytinyağını en az tüketebilen ülkelerden biriyiz. Derdimiz üretimi arttırıp tüketimi de arttırmak olması gerekiyor. Ama esnetilen zeytin yasası ile bu artık bir hayal olmaktan ileri gidemeyecek. Zeytin sahası, orman sınırı dışında kalan ve bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan olarak tanımlaması zeytinciliğin yok oluşunun fermanıdır. Çünkü dekarda 15 ya da daha fazla zeytin ağacı yoksa zeytinlik saha olarak kabul edilmeyecek. Her şey bilimsel diyorsunuz? Lütfen 15 sayısına hangi bilimsel sonuçla vardınız? Kaç dekar alan bu tanım altında kalarak yok olacak biliyor musunuz? Değişecek kanunla zeytincilik ihlallerine caydırıcı önlemler oluşturmayacaktır. Aksine zeytincilerimizin mağduriyetini arttıracaktır. Çünkü cezai yaptırımlar düşürülmüştür” dedi. 
 
“Getirilmek istenen yasa zeytinciliği idam fermanı”
Ziraat Odası Başkanı Kaya ise getirilmek istenen tasarının zeytinciliğin idam fermanı olduğunu ifade ederek; “Zeytincileri ciddi şekilde zor durumda bırakacak bir yasa tasarısı, kesinlikle üretim yapılan sahalarda olumsuz bir etkisi olacak. Böyle bir yasanın kesinlikle kabul edilmemesi lazım. Tekrar tekrar bunun gündeme getirilmesini saçma sapan buluyorum. Binlerce zeytincinin geleceği, aileleri ve çevremiz düşünülmeli. Rant uğruna zeytinlikler kurban edilmemeli” şeklinde konuştu.  
(Seçkin Sağlam)
Paylaş