havadurum

Zeytin ve zeytinyağ panelinden anlamlı mesajlar çıktı

Çanakkale ilinde zeytin ve zeytinyağı üretimi paneli ticaret borsasında yapıldı. Ticaret Borsası başkanı Kaya Üzen’in zeytinyağ ve zeytin üretiminin bölgemiz açısından önemine ilişkin yaptığı değerlendirmelerdeki vurgular dikkat çekiciydi. Üzen, yer üstündeki altınımızın zeytin olduğuna dikkat çekerek” Ekonomi bakanımız Zafer Çağlayan Çanakkale’ye geldiğinde içine zeytin, zeytinyağı, Ezine peyniri, Gelibolu sardalyesi gibi bölge ürünlerimiz ile ilgili özel hazırladığımız sepeti kendisine taktim ederken, önce bir derin nefes aldım ve Sayın bakanım bu içinde çok lezzetli ve değerli olan ürünleri ancak size tarım ve tarıma dayalı sanayi ile iştigal eden bizler verebiliriz, böyle bir sepeti size MADENCİLER asla veremez dedim. Bakanımızın bizi çok iyi anladığına inanıyorum” sözleri ile Çanakkale ekonomisi açısından tarım ve tarıma dayalı sanayi gerçeğinin altını çizerek özellik ile altıncılara da bir göndermede bulundu.

480
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen Çanakkale İlinde “Zeytin ve Zeytinyağı Üretimi” konulu panel Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonunda yapıldı. Panele Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Meclis Başkanı Erol Özen, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanları, Akademisyenler, Kurum amirleri, İlçe Müdürleri, Sektör Temsilcileri ve Zeytin Üreticisi çiftçilerimiz katıldı.
 
Panelin başlangıcında Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş birer konuşma yaptılar. Vali Güngör Azim Tuna yaptığı konuşmada “Zeytinyağının insanoğluna armağan edilen değerli besin olduğunu, zeytinyağının sadece üretimi yapılan ülkelerde değil, sağlıklı yaşamı önemseyen ülkelerde de tüketilmeye başlandığını, Zeytinyağının yüksek miktarlarda tüketildiği Akdeniz ülkelerinde kalp ve damar hastalıkları ve kanser vakalarının düşük oranlarda olduğunu, İlimiz Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Gökçeada, Eceabat ve Merkez ilçede bulunan zeytin alanlarından elde edilen zeytinyağlarının eşsiz bir nefasete sahip olduğunu, ilimiz ekonomisi açısından zeytin işleme ve zeytinyağı sektörünün büyük önem taşıdığını, Çanakkale Valiliği olarak Zeytinyağında Çanakkale Markasını oluşturmanın hedefleri arasında olduğunu “Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Çanakkale” Kitabının da böyle bir düşüncenin ürünü olduğunu, zeytin ve zeytinyağı sektörü ile ilgili kararlar verilirken Kitabın kullanılabilecek iyi bir kaynak olacağını umduğunu” söyledi.
 
Panelde konuşma yapan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen; “2012 yılı Hasat Sezonunun hayırlı olmasını dileyerek başladığı konuşmasında “İlimizin en önemli tarımsal varlığı, belki de yer üstündeki altını diyebileceğimiz varlığımız zeytinyağımız ve zeytinimizdir. Asırlardan beri bu topraklarda yetişen zeytinler nesilden nesile sağlık, kültür ve medeniyet aktardılar. Medeniyetin barışın ve sağlığın sembolü oldular. Uzun yaşamanın, sağlıklı yaşamanın, huzur içinde yaşamanın sembolü oldular. Bu vesileyle ben zeytinyağı kültürünü, zeytincilik kültürünü ele alan bu organizasyondan dolayı Çanakkale Tarım İl müdürlüğü yetkililerini tebrik ettiğini” belirtti.
 
Kaya Üzen “Hepimizin bildiği üzere Çanakkale’miz konumu gereği sahip olduğu ekolojik yapısı, emsalsiz doğası ile doğa mucizesi bu ürünü yetiştirmeye çok uygundur. Son yıllarda hükümetimizin desteklemeleri ile ağaç sayımızda artışlar ve köy bazlı yatırım destekleri ile kırsal kalkınma destekleri ile daha çok sayıda ve daha modern kontinü sistemlerinin il çapında artışı ile yeterli sayıya, kapasiteye teknolojiye ulaşılmıştır. Klasik sistemler de üretimin sayısı da azalarak devam etmektedir. Buradaki en büyük şanslarımızdan ve güçlü yanlarımızdan bir tanesi de ilimizde bu sektör ile iştigal eden kesimin çok eğitimli, bilinçli, çalışkan ve yeniliğe açık olmalarıdır” dedi.
 
Kaya Üzen devamla “Diğer bir şansımız Çanakkale İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğümüz; İlimizde, gıda kalite ve güvenilirlik analizlerini yapmakla yetkilendirilmiş akredite bir laboratuar olup sektör ile ilgili üretilen tüm ürünlerin analizlerinin yapılmasına imkan sağlamaktadır. Buda sektör temsilcilerimizin ürünlerinin kalitelerini tespit ederek kalitenin arttırılması ile ilgili gerekli önlemleri almaları için büyük bir şanstır. Üyelerimizin zeytinyağı numunelerinin analizlerinin gizlilik ve sağlıklı bir şekilde analizlerinin yapılması için İl kontrol Laboratuar Müdürlüğü ile üyeler arasında Borsa olarak bir köprü vazifesi görerek İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ile üyelerimizin numunelerinin daha ekonomik ve doğru bir şekilde analizlerinin yapılması için karşılıklı protokol yapılmıştır” dedi.
 
“Tabiki ürünleri en az üretmek kadar önemli, hatta üretmekten daha da önemli olan bu harcanan emeğin karşılığını almak için satış ve pazarlamasını en iyi şekilde yapılması gerektiğini de vurgulayan S.Kaya Üzen; nasıl bir bebeğin gıdası mama ise biz iş adamlarında gıdası para kazanmaktan geçmektedir. Bebekler mama yemeden biz iş adamları da kar etmeden yaşayamayız” dedi.
 
Üzen bu anlamda önümüzde yeni bir fırsatın olduğunu dile getirerek” 21 Kasımda ilimizde Türk-Yunan- Bulgar iş forumunu hep beraber Çanakkale’de düzenleyeceğiz. Ben bu forumda zeytinyağının, tarımın önemli bir yer tutmasını önemli bir masa işgal etmesini temenni ediyorum. Zira Avrupa’daki krizden sonra daralan pazar, bizlere bu bölgede komşularımızla işbirliği yapmanın gereğini öğretti. Bu nedenle iş forumu bizler için önemli bir fırsat, önemli bir açılım olacaktır. Belki de forum esnasında Borsamızda bölgemizdeki tüm zeytinyağı üreticilerini bir araya getirerek mini bir BÖLGESEL ZEYTİNYAĞI FORUMU organize edebiliriz. Bu konuda İl Müdürlüğümüzün değerli yetkilileri ile de işbirliği yapabiliriz” dedi.
 
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün önünün açık olduğunu vurgulayan Üzen “Bizde bu sektörde iştigal eden değerli üyelerimizin sektörlerinde ilerlemelerine yardımcı olmak adına hepinizin bildiği üzere bugüne kadar Tarım İl Müdürlüğümüz, 18 Mart Üniversitemiz, Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konsey ve sektör ile ilgili değerli kurum ve katılımcılar ile birlikte birçok eğitim semineri ve bilgilendirme toplantıları düzenledik. Zeytincilik sektörünü masaya yatırarak kümeleme çalışmaları yaptık. Ulusal ve Uluslararası arenada üyelerimizin ürünlerinin ve kalitesinin tanıtımı sağlamak için birçok fuarda stant açtık. Ve sektör ile ilgili gelişmeleri takip edebilmeniz için pek çok ihtisas fuarlarına geziler düzenledik.. Sektör ile ilgili olarak, Ürün miktar ve kalitesinin artırılmasına yönelik olarak üretici sorunlarının çözülmesi, haksız rekabet ve tağşişin önlenmesi, Markalaşmanın sağlanması, Markalaşma kapsamında etkin denetimlerin yapılması, lisanslı depoculuk uygulamasına öncelikle geçilmesi gerekmektedir “dedi.
 
Başkan Üzen; ”Zeytinyağında iç tüketiminin arttırılmasına yönelik tüketici anket ve analizleri yapılarak zeytinyağının etkin tanıtımın ilkokul seviyesinden başlatılması gerektiğine dikkat çekerek halkımıza en kısa sürede uygun fiyat ve kalitede zeytinyağı sunulması sağlanmalıdır” dedi. Üzen; “Borsamızın üyelerimizin ürünlerinin pazarlanması noktasında da çalışmaları var. Borsamız altyapı çalışmalarının arttırılması kapsamında Kasım ayında Sergi Salonumuzun temelini atacağız. Birkaç ayda tamamlanacak projemizle İlimizde ürettiğimiz zeytin ve zeytinyağı gibi Ezine peyniri, gibi markalarımızı Türkiye Perakendeciler Federasyonu (PERDER) üyeleri gibi satıcılar ile buluşturacağız. Bu konseptte amacımız Festivaller, tadım günleri gibi tanıtım organizasyonları düzenleyerek gerçek marka sahipleri ile alıcıları buluşturmaktır. Ekonomi bakanımız Zafer Çağlayan Çanakkale’ye geldiğinde içine zeytin, zeytinyağı, Ezine peyniri, Gelibolu sardalyesi gibi bölge ürünlerimiz ile ilgili özel hazırladığımız sepeti kendisine takdim ederken, önce bir derin nefes aldım ve Sayın bakanım bu içinde çok lezzetli ve değerli olan ürünleri ancak size tarım ve tarıma dayalı sanayi ile iştigal eden bizler verebiliriz, böyle bir sepeti size MADENCİLER asla veremez dedim. Bakanımızın bizi çok iyi anladığına inanıyorum“ dedi.
Paylaş