havadurum

Zamların teğet geçtiği yer var mı?

Hükümetin bütçe açığını kapatmak için yaptığı zamlardan en çok ekonominin dinamosu olan inşaat sektörünün etkileniyor. Son ayarlamalardan sonra sektör yan sanayisi firmalar 2013 yılından umutsuz.

383
Petrol zammının ardından inşaat sektörü ile ilgili malzemelere yüzde 5-10 oranında zam geldiğini belirten sektör firmaları bu rakamları piyasanın durgun olması nedeniyle fiyatlarına yansıtamadıklarını belirterek düşük kar marjları ile ayakta durmaya çalıştıklarını ifade ediyorlar. Bütçe açığını kapatmak için ardı ardına yapılan zamlar nedeniyle 2013 yılının çok zor geçeceğini dile getirten esnafların görüşleri şu şekilde:
 
 
Musa Çelik: “Biz firma olarak inşaat sektörüne mantolama ve izolasyon malzemesi ve kimyasal ürünler veriyoruz. Zaten bina fiyatları yüksek, maliyetler günden güne artıyor. Dolayısıyla petrole gelen zamlar ilk olarak malzemeye ve maliyetlere, yani otomatikman tüketiciye yansıyor. Sürekli zam var.”
 
 
Volkan Akün: “Biz firma olarak mantoloma ve ısı yalıtım malzemesi ve pen satıyoruz. Sürekli petrole zam geliyor. Fiyatlar artıyor, ama bu zamları tüketiciye yansıtamıyoruz. Bu da kar marjımızın düşmesine sebep oluyor. Şu an inşaat sektöründe nakit para dönmüyor. Hep çek ve senet sistemi ile çalışılıyor. Piyasada durgunluk hakim ve likitide sıkıntısı var. İnşaat sektörü ekonominin dinamosudur. İnşaat sektörü darbe yerse diğer sektörler de etkilenir. Zamlar inşaat sektörünü teğet geçmiyor.”
 
 
Adnan Ayaşlı: “Biz inşaat sektörüne izolasyon, vitrifiye, kapı, parke, seramik ve pvc veriyoruz. Şu anda malzemelere yüzde 5-10 arasında zam geldi. Ama fiyatlara yansıtamıyoruz. Çünkü zaten daire satışlarında bir durgunluk var. 2013 yılı bizim için daha da sıkıntılı geçecek.”
Paylaş