Zamlar esnafın belini büktü
Bütçe açığını kapatmak için doğalgazdan elektriğe, akaryakıttan tütünlü mamullere kadar gelen zamlar esnafları çileden çıkardı. Son günlerde ardı ardına gelen zamlara isyan eden esnaf temsilcileri, bu zamlarla çok sayıda esnafın yaz sezonuna kadar kepenk kapatma durumuna geleceğini ifade ettiler.
Son günlerde ardı ardına gelen zamlara isyan eden esnaf temsilcileri, bu zamlarla çok sayıda esnafın yaz sezonuna kadar kepenk kapatma durumuna geleceğini ifade ettiler. Çanakkale Lokantacılar ve Gazinocular Oda Başkanı Selahattin İş, gelen zamların ardından esnafların Mart ayını görmesinin zor olduğunu söyledi. Zamlar nedeniyle esnafların zor bir süreçten geçtiğini belirten İş; “Esnafın nesli her geçen gün tükenmeye başladı. Gelen zamların ardından Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayına kadar hangi esnaflar ayakta kalacak merak ediyorum. Böyle giderse bu esnaflar, Mart ayını zor bulur. Gelen zamlarla bu iş yürümez. Bu esnafların bir çok masrafı var. 38 yıldan beri bu kadar zam hiç görmedim. Durumlar hiç iyi değil. Bu esnaflar her ay 600 TL doğalgaz ve bir bu kadar da elektrik faturası ödüyor. En son gelen zamlar nedeniyle esnaflar çok zor durumdadır. Bu esnafın zamlara yetişmesi mümkün değil” dedi.
“Ölü sezonda zam yapılması yanlış”
Kış sezonuna girerken bu zamların yapılmasının doğru olmadığını vurgulayan İş; “Yaz döneminde bu zamlar gelseydi esnafı çok fazla etkilemezdi. Çünkü, yazın doğalgaz faturaları düşüyor. Yaz aylarında gelen yerli ve yabancı turistlerde esnafa katkısı oluyor. Ancak, ölü sezona yani kış aylarına girerken, bu zamların gelmesi esnafı zor durumda bırakıyor. Bu şekilde devam ederse, çok sayıda esnaf kepenk kapatma durumuna gelecektir” diye konuştu.
Vurucu; “Esnaflar çok etkilenecek”
Bir çok yere para ödemekle yükümlü olan esnafın, gelen zamlarla birlikte daha çok etkilendiğini kaydeden Çanakkale Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu; “Esnafın ödemekle yükümlü olduğu geniş kapsamlı bir çok paralar var. Dolaylı vergiler var. İşgaliyesinden noterine kadar bir çok yere para vermekle yükümlü esnaflar. Yanında çalıştırdığı kişilere ücret ödüyor. Zaten yükümlülüğü çok olan esnaf, bu zamlarla birlikte daha çok etkileniyor. Esnafın etkilenmemesi mümkün değil. Kış ayları esnafların masraflı aylarıdır. Yani yaz aylarına oranla esnaf kışın gelen zamlarla daha çok etkileniyor. Esnafın, sadece esnaflık yapıyor anlamına gelmesin. Esnafın, okula giden çocuğunun ek masrafı var. Bundan sonra ısınma masrafları var. Bu zamların kış aylarında yapılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.
Haksız zamlara fırıncılar tepkili
Zam yağmurundan kıl payı kurtulmayı başaran vatandaşın ana besin maddesi ekmeğe zam yapılmayacağı açıklandı.
Zam yağmurundan sonra Türkiye’de en fazla tüketilen gıda maddesi olan ekmeğe zam gelip gelmeyeceğine dair spekülasyonların yapılmasının ve ekmeğin zamlanacağı haberlerinin ardından vatandaşların içini rahatlatacak açıklama yapan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarına ilişkin yaklaşık bir yıldır 3 lira 40 kuruş kilogram fiyatı olan ekmeğin aynı civarda kalacağını belirterek, ekmekte fiyat değişikliği olmayacağını ifade etti. Fırıncıların görüşleri şu şekilde:
Yaşar Çınar: “11 yıldır Çanakkale’de fırıncılık yapıyorum. Ben haksız zammın her zaman karşısında oldum. Maya, tuz ve odunun pahalanması ile ekmek fiyatı artmaz. Ekmeğin zamlanması için önce asgari ücrete zam yapılması gerekir. Unun çuvalına 1 lira zam geldi diye hemen ekmeğe zam yapılmaz. Bu zam büyük firmalar için, ancak onlarda kuruş bile fark eder. İnsafsızlık bu. Vatandaşa yazık. Adam bir ekmeği bile alırken düşünüyor. Ben de kazanmak isterim, ama hakkım olanı, vatandaşın cebinden çalarak para kazanılmaz. Ben ekmeği 70 kuruştan satıyorum, zammı yansıtmam gerekirse de onların belirlediği oranda da zam yapmam.”
Rahmi Bozkurt: “Türkiye’de son zam haberlerinden sonra ekmeğin de 1 lira olacağı söyleniyor, ama Çanakkale için bu geçerli değil. Biz ekmeği 80 kuruştan satıyoruz ve de satmaya devam edeceğiz.”