Zam yok, denetimler sıkı

Okul öncesi ve diğer öğrenci taşıma hizmetlerini düzenli ve güvenli hale getirmek için servis araçlarında denetim sıklaştırılıyor.

414
 
Çanakkale’de yeni başlayan 66 aylık öğrencilerin okula uyum sağlaması için uygulanan okul öncesi kaynaşma eğitiminin başlaması ile birlikte zorunlu eğitim kapsamındaki okul öncesi ve diğer öğrenci taşıma hizmetlerini düzenli ve güvenli hale getirmek adına alınan kararlar ve servisleri yeni yönetmeliğe uygun hale getirmek için denetimler sıklaştırılırken, belediyenin aylık servis ücretlerine zam yapmadığı belirtildi. Çocukların can ve mal güvenliklerinin sağlanması için yeni eğitim ve öğretim yılında okul servis araçlarının sebep olabileceği trafik kazalarının önlenmesi amacıyla tedbirlerin alındığını söyleyen Çanakkale Belediyesi Ulaşım Müdürü Hayati Gürses: “Servis araçları tüm kurallara uymak zorunda” dedi.
 
Gürses sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yönetmelikle ilgili her sene servis firmalarına bilgi veriliyor, servis elamanları gerekli eğitimden geçiyorlar. Servis araçları kurallara uymak zorunda. Kamera sistemi şu an için zorunlu değil, ama otomatik kapı, servis aracının yaşı ve muayenesi ve emniyet kemeri şartı var. Servis ücretlerinde ise bir değişiklik yok, geçen seneki fiyatın aynısı.”
 
Servis araçların yapılan bazı değişiklikler ile ilgili bilgiler veren yetkililerin görüşleri şu şekilde:
 
Güncer Sezer; “Servis araçlarında denetim sıklaştırılıyor. Araçlarda bazı değişiklikler öngörüldü. Servis araçlarında emniyet kemeri takma zorunluluğu zaten vardı. Minibüslerle ilgili yaş standardı devam ediyor. Araçlar maksimum 10 yaşında olmak zorunda. 10 yaşından büyük araçlara servis yaptırılmıyor. Servis ücretleri tarifesini belediye belirliyor. Servis ücretleri geçen sene 130 TL idi, bu sene yeni bir rakam açıklanmadı. 5 aracımız var, şehir, için personel ve öğrenci taşımacılığı yapıyoruz. Tüm araçlarımıza kamera sistemi getirdik. Kamera sistemi aracın arkasını, yani yolcuların oturduğu bölümü ve otomatik kapıyı göstermek zorunda. Yönetmelik her sene değişiyor. Kuralları ilk uygulayıcı firmalardan birisiyiz, özen gösteriyoruz. Çanakkale’de taşımacılık yapan 6 firma var. Biz 2000 yılından beri yapıyoruz.”
 
Şahin Güven: “Toplam 5 aracımız var. 1 aracımızda kamera sistemi var. Onun dışında otomatik kapı ve emniyet kemeri kuralları geçerli. Kamera sistemi ile ilgili bir bilgi gelmedi. öngörülürse servis firmalarına ek süre verilmesi lazım. Yönetmelik çıktı, ama henüz uygulamaya geçilmedi.”
 
Mustafa Güler: “Bizim 6-7 aracımız var. Araçlara kamera sistemi zorunluluğu olduğu ile ilgili belediyeden bize bir bildiri gelmedi, fiyatlar ve diğer konular daha görüşülecek. Biz henüz kamera takmadık. Eski fiyatlardan da devam ediyoruz.”
 
 
Servis araçlarının uyması gereken kurallar
Servis ücretlerinin uyması gereken kurallar arasında okul servis araçlarının arkasında standartlara uygun “Okul Taşıtı” yazısı bulundurulması, öğrenciler ile rehber öğretmenin iniş ve binişleri sırasında kullanılmak üzere en az 30 cm. çapında üzerinde siyah “Dur” yazılı kırmızı ışıklı lamba olması, öğrencilerin kolayca yetişebileceği cam ve çerçevelerin sabit hale getirilmesi, sağlık çantası (İlkyardım malzemelerinin bulunduğu) ve trafik setinin bulunması, araçların kapılarının, sürücüler tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (Havalı, hidrolik vb.) olması ya da araç sürücüleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (mekanik) veya otomatik olduğu takdirde kapıların açık veya kapalı olduğu hususu sürücüye optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olması, araçların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yer alan muayene sürelerini kapsayacak şekilde fenni muayenelerinin (periyodik) yaptırılması, araçların yaşlarının on yaşından büyük olmaması, araç cinsine göre, minibüsler için doldurma kapasitesi en az bir kilogram olan en az bir adet, otobüslerde doldurma kapasitesi beş kilogram olan an az iki adet yangın söndürme cihazlarının bulunması, taşıma kapasitesi üzerinde öğrenci alınmaması, zorunlu mali mesuliyet sigortasının yaptırılması, sürücülerin, en az 5 yıllık (B) sınıfı, en az 3 yıllık sınıfı sürücü belgesi ile “Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi” sahibi olması, okul servis araçlarının okullara gidiş ve geliş saatleri ile belirlenmiş güzergah taşıma programlarına mutlaka uymaları ile sürücüler ve diğer araç personelinin ahlâki durumları dahil genel tutum ve davranışlarının araştırılması gibi kurallar yer alıyor. Emniyet servis araçlarına yönelik yapılan denetimlerde okulöncesi ve ilköğretim öğrencilerinin taşınması sırasında araçlarda rehber personel bulundurulması, şoförün hız, aracın her koltuğunda emniyet kemeri bulunup bulunmadığı, taşıma sınırının üzerinde öğrenci taşınıp taşınmadığı üzerinde önemle duruluyor.
Paylaş