Zafer Bayramı kutlu olsun

893

 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un yıldönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı, her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Zafer Bayramı, sabahın erken saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı. Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça ve Çanakkale Belediye Başkanvekili Mustafa Kemal Özkan’ın Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başlayan tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene, Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça ve Çanakkale Belediye Başkanvekili Mustafa Kemal Özkan, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, Askeri Erkan, Siyasi Parti il Yönetimleri, STK’lar ve Oda Başkanları katıldı. 

Valilikte bayramlaşma

30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliği Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Valilik makamında devam etti. Vali Orhan Tavlı’nın makamında düzenlenen bayramlaşma töreninde, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça ve Çanakkale Belediye Başkanvekili Mustafa Kemal Özkan, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, Askeri Erkan, Siyasi Parti Yöneticileri, STK’lar ve Odan Başkanları yer aldı. Vali Tavlı bayram tebriklerini kabul etti. 
 
Askeri erkanın geçit töreni 
İlk olarak 1924 yılında Afyon’da ‘Başkumandan Zaferi’ adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye’de 1926’dan itibaren ‘Zafer Bayramı’ olarak kutlanmaktadır. 30 Ağustos Zafer Bayramı, sabahın erken saatlerinden itibaren düzenlenen etkinliklerle devam ederken, Kordon Boyunda 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 96’ncı yıldönümü geçit töreni düzenlendi. Kent protokolünün, kentin ileri gelenlerinin ve vatandaşların katıldığı tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ile başladı. Vali Orhan Tavlı, askeri erkanın ve vatandaşların bayramını kutladı. Tören kapsamında, Çanakkale Anadolu Lisesi proje okulu öğrencilerinden Muhsin Osman Şengil, ‘30 Ağustos Zafer Bayramı’ başlıklı şiirini okudu. Ardından, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı İkbal Binbaşı İsmail Işık, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Daha sonra askeri erkan ve muharip gazilerin geçişleri ile tören devam etti. Binbaşı Işık, konuşmasında; “Başkomutan Atatürk’ün önderliğinde kazanılan ve yüce Türk ulusu ile kahraman Türk Silahlı kuvvetlerinin gücünü tüm dünyaya gösteren şanlı 30 Ağustos Zaferimizin 96’ncı Yıldönümünü gururlar kutluyoruz. Birinci Dünya Savaşı sonun dayatılan Sevr Antlaşması ile yurdumuz parçalanarak, vatanımızda özgür olarak yaşama hakkımıza son verilmek istenmiştir. Türk milleti için kabul edilemez olan bu duruma karşı 23 Nisan 1920 tarihinde kurulan TBMM’de Misakımilli sınırları içerisinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı tüm dünyaya haykırılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri etkin, caydırıcı ve saygın bir güç olarak, dün olduğu gibi bugün de asil milletinden ve şanlı tarihinden aldığı güç ile milletinin emrinde, gerektiği kutsal vatan topraklarının korunması için yeni 30 Ağustoslar yaratmaya her zaman hazırdır. Bu kutlu gün vesilesiyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve asil milletimizin birlik ve beraberlik için canlarını feda eden aziz şehitlerimiz ile ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi, rahmet ve minnetle yad ediyor, hayatta olan kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş